Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВД-книга.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
4.24 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Яке значення ветеринарної звітності?

  2. Перерахуйте основні форми ветеринарної звітності.

  3. Які основні принципи складання ветеринарної звітності?

  4. Назвіть терміни представлення ветеринарної звітності.

  5. Хто несе відповідальність за правильність і достовірність звітних даних?

  6. Перерахуйте статистичні показники, що характеризують ефекти­ вність роботи ветеринарних установ.

  7. Який порядок використовування комп'ютерів при аналізі ветери­ нарної звітності?

7.3. Ветеринарне діловодство

Діловодство та номенклатура справ у ветеринарних установах

Сукупність робіт по складанню і оформленню ветеринарних доку­ментів (ветеринарних свідоцтв, протоколів, актів, довідок, проектів рі­шень, наказів, форм ветеринарного обліку і звітності і т.д.), їх розмно­женню, прийманні, відправці і реєстрації, по контролю за їх виконанням, а також по наведенню необхідних довідок і зберіганню документів без­посередньо у ветеринарних установах і організаціях складає суть вете­ринарного діловодства.

Працівники ветеринарних установ, ветеринарних служб сільського­сподарських підприємств здійснюють наступні роботи по діловодству:

  1. Експедиційні - приймання, розподіл вхідних ветеринарних доку­ ментів і іншої кореспонденції, відправка вихідних ветеринарних докуме­ нтів.

  2. Канцелярські - складання зведеної номенклатури для поточного ветеринарного діловодства, реєстрація документів, що поступають на адресу ветеринарної установи (служби), направлення документів вико­ навцям; контроль за виконанням документів; оформлення вихідних до-

256

кументів і направлення їх на пошту; ознайомлення працівників з осно­вами й інструкцією по веденню діловодства.

  1. Архівні - участь у розробці зведеної номенклатури справ; забез­ печення планомірного надходження закінчених ветеринарних справ в архів; облік і зберігання документальних матеріалів, що надійшли в ар­ хів ветеринарної установи.

  2. Машинописні - передрук і виправлення матеріалів.

  3. Секретарські - виконання доручень керівників ветеринарних ус­ танов, організацій і служб; контроль за підготовкою і виконанням доку­ ментів.

  4. Кур'єрські - забезпечення доставки ветеринарних документів і іншої кореспонденції до вищестоящих ветеринарних установ і організа­ цій і іншим адресатам.

У різних ветеринарних установах, організаціях і службах ведеться своя номенклатура справ. Наприклад, у районній лікарні вона така:

  1. Журнали ветеринарного обліку (сільгоспоблік, форми № 1-вет, 2-вет, 3-вет). Вони ведуться відповідно до діючої Інструкції.

  2. Документи ветеринарної звітності, що представляються в управ­ ління ветеринарної медицини у складі адміністрацій областей, АР Крим (форми № 1-вет, 1-вет А, 2-вет, 3-вет, 5-вет). Ведуться відповідно до діючої Інструкції і по формах, затверджених Держкомстатом України.

  3. Ветеринарні свідоцтва і довідки (форми № 1; 2).

  4. Акти про проведені вакцинації, дегельмінтизації, лікувально- профілактичні обробки тварин.

  5. Акти вибраковування тварин основного стада. Протоколи розти­ ну трупів тварин.

  6. Супровідні документи для направлення матеріалу для дослі­ дження у ветеринарну лабораторію.

  7. Висновку ветеринарної лабораторії про результати досліджень патологічного матеріалу, кормів, води, проб сироваток крові, сечі, калу і т.д.

  8. Описи тварин, підданих дослідженню на бруцельоз, туберкульоз, лейкоз і інші хвороби.

  9. Плани профілактичних протиепізоотичних заходів, заходів про­ філактики незаразних хвороб, плани ліквідації інфекційних, інвазійних хвороб,календарні робочі плани установи.

  1. Правила внутрішнього розпорядку і посадові інструкції працівни­ ків районної лікарні.

  2. Накази по районній лікарні.

  3. Листування з різними установами, організаціями і громадянами.

257

  1. Справа дільничної ветеринарної лікарні. Ведеться по кожній установі окремо; враховуються всі види документів, пов'язані з виробни­ чою діяльністю установи.

  2. Справа ветеринарної дільниці ведеться також по кожній устано­ ві окремо.

  3. Справа ветеринарної служби сільськогосподарського підприєм­ ства, акціонерного товариства, тваринницького комплексу, іншого сіль­ ськогосподарського підприємства. Ведеться окремо по кожному госпо­ дарству; враховуються всі види ветеринарних документів, пов'язані з діяльністю відповідної ветеринарної служби.

У кожній ветеринарній установі існує певний порядок оформлення і зберігання ветеринарних документів.

Виконані і правильно оформлені документи групуються в строгій відповідності з номенклатурою справ ветеринарним фахівцем, відпові­дальним за ведення діловодства. Зберігання справ організовують так, щоб забезпечити повне збереження документів і їх доступність.

При формуванні справ необхідно дотримуватися наступних вимог:

  • правильно поміщати документи в ту або іншу справу, перевіряти відповідність змісту підписуваних документів заголовку справи;

  • групувати в справи документи одного календарного року; систе­ матизувати документи усередині справи в хронологічному порядку, на­ приклад, документ-відповідь повинен розташовуватися після документа- запиту;

  • не допускати підшивання в справи зайвих і дублюючих екземп­ лярів.

Справи ветеринарних установ зберігаються в столах, що закрива­ються, або шафах.

258

Розділ 8.

МІЖНАРОДНІ ВЕТЕРИНАРНІ ОРГАНІЗАЦІЇ

ТА СЛУЖБА ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ