Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВД-книга.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
4.24 Mб
Скачать

Картка кількісно-сумового обліку матеріалів

Установа рік

Найменування товару.

. Одиниця виміру_

№ рахунку

Ціна

_Код_

Дата запису

Від кого отримано, кому відпущено, та дата докумен­та

Оприбутковано

Вит

зачено

Залишок

Кількість

Сума

Кількість

Сума

Кількість

Сума

Особливих вимог потрібно дотримуватися при обліку, зберіганні та відпусканні отруйних і сильнодіючих лікарських засобів для ветеринар­них потреб.

Отруйні лікарські засоби групи А у чистому вигляді дозволяється зберігати (при наявності відповідних умов) в установах системи "Укрзоо-ветпромпостач"; обласних, районних лікарнях, лабораторіях державної

210

211

ветеринарної медицини; у ветеринарних науково-дослідних інститутах та вищих навчальних закладах.

В усіх інших установах ветеринарної медицини (дільничні лікарні, дільниці, пункти), господарствах будь-яких форм власності, їх можна зберігати лише у вигляді готових лікарських форм (розчинів, мазей то­що).

Сильнодіючі лікарські засоби, що відносяться до групи Б, дозволя­ється зберігати у будь-яких установах ветеринарної медицини, госпо­дарствах при дотриманні необхідних умов.

Порядок зберігання, обліку та відпускання отруйних, сильнодіючих лікарських засобів в системі "Укрзооветпромпостач", в установах вете­ринарної медицини та господарствах, переліки груп А і Б, визначає та затверджує Державний департамент ветеринарної медицини Мінагро-політики України.

У відповідності з вказівками ДДВМ отруйні та сильнодіючі лікарські засоби зберігаються в окремих приміщеннях, сейфах, металевих чи об­битих залізом дерев'яних шафах під замком. У вікнах аптеки чи іншого приміщення встановлюють металеві рами (решітки).

Кімнати, у яких зберігають отруйні та сильнодіючі засоби, після ро­боти замикають і пломбують чи опечатують.

Порядок зберігання ветеринарних товарів в установах вимагає об­ладнання окремих приміщень для ліків, дезінфікуючих засобів, інстру­ментарію та приладів; препаратів, що легко загоряються, біопрепаратів, у яких повинні підтримуватись необхідні умови (температурний режим тощо).

З метою здійснення контролю за встановленням наявності ветери­нарного майна (кількості, якості, асортименту) та його правильним ви­трачанням в кінці кожного календарного року проводять інвентаризацію з обов'язковим складанням акту. При необхідності (приймання-пере-давання справ, зміна матеріально відповідальної особи тощо) інвента­ризація може бути проведена у будь-який час року.

При її проведенні в установах державної ветеринарної медицини повинен бути присутнім представник вищої організації, в господарствах з державною формою власності - представник інвентаризаційної комісії, призначеної директором, а у господарствах з комерційною формою вла­сності - представник ревізійної комісії, яка, як і правління, є виборним органом.

Якщо при інвентаризації виявляються лишки чи нестача майна, встановлюють причину та вказують про це в акті. Всі лишки необхідно оприбуткувати та внести і інвентарну книгу. У випадках, коли виявлено, що будь-яке майно прийшло у непридатність чи вийшов встановлений

212

термін його зберігання, воно підлягає списанню, про що складається акт. Своєчасне списання (один раз у квартал) ветеринарного майна сприяє підтриманню на оптимальному рівні встановлених норм перехід­них залишків медикаментів, перев'язувальних засобів тощо. Списання ветеринарних товарів проводять на підставі записів з їх використання в журналі реєстрації хворих тварин, історії хвороби, актах на проведені ветеринарні заходи, рецептах, вимогах тощо.

Прийнято вважати, що перехідні залишки ветеринарних товарів у грошовому виразі на кінець року для установ ветеринарної медицини повинні дорівнювати квартальній (піврічній) потребі.