Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_po_GP_2011_ekzamen.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
619.52 Кб
Скачать
  1. Суб'єкти авторського права. Первинне і похідне авторське право. Співавторство. Нероздільне і роздільне співавторство.

Суб'єктами авторського права є автори творів, зазначених у частині першій статті 8 цього Закону, їх спадкоємці та особи, яким автори чи їх спадкоємці передали свої авторські майнові права.

Первинним суб'єктом авторського права є автор твору. За відсутності доказів іншого автором твору вважається фізична особа, зазначена звичайним способом як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства).

Суб'єктами авторського права є також інші фізичні та юридичні особи, які набули прав на твори відповідно до договору або закону.

Співавторство — це спільна творча діяльність щодо створення твору. Співавторство може виникати за наявності письмової або усної угоди про сумісну співпрацю над створенням твору. Співавтори є первісними суб'єктами авторського права. Не є співавторством надання автору твору будь-якої технічної допомоги. Також не є співавтором особа, що брала участь, навіть творчу, у створенні ідеї або концепції твору, оскільки ідеї є змістом твору й авторським правом не охороняються.

Співавторство може бути нероздільним або роздільним.

  • Нероздільним вважається таке співавторство, за якого неможливо виділити частину твору, що створена конкретним співавтором. Зміна або вилучення частини такого твору неминуче призведе до зміни інших частин твору, або до неможливості використовувати твір взагалі. Наприклад, якщо вилучити із підручника, що написаний декількома співавторами, деяких глав, такий підручник перестане бути цільним твором, а в деяких випадках його просто не можна буде використовувати.

  • За роздільного співавторства у тієї чи іншої частини твору, що створений співавторами, існує конкретний автор. Роздільне співавторство існує тільки тому, що співавтори своєю угодою вирішили об'єднати частини твору, та використовувати їх разом. Наприклад, поєднання музики та слів призводить до появи нового твору — пісні, що заснована на роздільному співавторстві. Літературний твір із ілюстраціями також є прикладом роздільного співавторського твору.

  1. Особисті немайнові права автора.

Автору твору належать особисті немайнові права, встановлені статтею 423 цього Кодексу, а також право:

  • вимагати зазначення свого імені у зв'язку з використанням твору, якщо це практично можливо;

  • забороняти зазначення свого імені у зв'язку з використанням твору;

  • обирати псевдонім у зв'язку з використанням твору;

  • на недоторканність твору.

Авторські права діляться на особисті немайнові та майнові. Останні можуть належати внаслідок закону, договору або спадкування будь-яким суб'єктам авторського права. Особисті ж немайнові права можуть належати тільки авторам творів. Ці права належать автору незалежно від його майнових прав.

У відповідності зі ст.ст. 423, 438 ЦК автор твору як суб'єкт права інтелектуальної власності наділяється певними особистими немайновими правами. Автор має право вимагати визнання його творцем твору; позначення свого імені у зв'язку з використанням твору, якщо це практично можливе, а також забороняти позначення свого імені в зв'язку з використанням твору, застосовувати псевдонім; вимагати недоторканості твору і перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі і репутації творця об'єкта авторського права. Право на ім'я полягає в можливості автора використати або дозволяти використання твору під своїм справжнім ім'ям, псевдонімом або анонімно (без позначення імені). Серед особистих немайнових прав автора ЦК не указав право автора видавати свій твір анонімно. Разом з тим ЦК не містить і заборони видавати твір анонімно, таким чином, можна вважати таке використання можливим. Автор може вибирати собі псевдонім, вказувати і вимагати, щоб замість справжнього імені автора на творі та його примірниках, а також під час будь-якого його публічного використання вказувався псевдонім. Право на ім'я є самостійним особистим правом автора, оскільки воно може бути порушене незалежно від порушення права авторства. На практиці трапляються випадки, коли видавці, не заперечуючи авторства якої-небудь особи на виданий твір, не вказують її імені (псевдоніма) або, порушуючи волю автора, вміщують на творі її псевдонім замість справжнього імені (або навпаки). Однак право на позначення твору псевдонімом може бути обмежене, наприклад, виходячи з норм моралі. Не можна використати як псевдонім ім'я відомого автора, тому що це може призвести до обману споживачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]