Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_po_GP_2011_ekzamen.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
619.52 Кб
Скачать

71. Суб'єкти права володіння чужим майном. Підстави виникнення та припинення права володіння чужим майном

Стаття 397. Суб'єкти права володіння чужим майном

1. Володільцем чужого майна є особа, яка фактично тримає його у себе.

2. Право володіння чужим майном може належати одночасно двом або більше особам.

3. Фактичне володіння майном вважається правомірним, якщо інше не випливає із закону або не встановлено рішенням суду.

Суб'єктом фактичного володіння може бути будь-яка особа як юридична, так і фізична. За загальним правилом, намір володіти не впливає на виникнення та існування фактичного володіння, він має значення для встановлення окремих видів добросовісного володіння. Об'єктом фактичного володіння є будь-яка річ, над якою встановлене фактичне панування.

У ч. 2 коментованої статті встановлено правило, згідно з яким право володіння чужим майном може належати одночасно двом і більше особам. Це не означає виникнення в осіб права спільної власності, а лише про те, що надання одній особі права володіння на певне майно не позбавляє уповноважену особу надати таку можливість й іншій особі, якщо це не суперечить відносинам із першим володільцем та відповідає особливостям майна, щодо якого встановлено право володіння.

Зміст фактичного володіння розкривається у певних правових наслідках. У ЦК закріплено презумпцію правомірності володіння. Недоведені відомості про відсутність підстав вважати володіння особи правомірним визнаються неправдивими, якщо з повною достовірністю не буде встановлено інше, тобто особа, яка свідчить про неправомірність володіння, повинна сама довести це. Оскільки володілець вважається таким, що володіє правомірно, він не повинен доводити своє право на володіння майном.

Основною ознакою для встановлення фактичного володіння є перебування майна під владою володільця, то для набуття фактичного володіння необхідна наявність наступних ознак. Зазначене панування не повинно мати тимчасовий характер, вчинятися в результаті виконання службових або трудових обов'язків (працівник стосовно переданого йому на виконання певної роботи інструменту). Таким чином, підставою набуття фактичного володіння є вчинення будь-яких дій, спрямованих на встановлення влади володільця на об'єкт володіння. Зазначені дії можуть мати і протиправний характер, це не впливатиме на кваліфікацію перебування майна у якості володіння. Але такий недобросовісний незаконний володілець наділений найменшою кількістю повноважень і зобов'язаний повернути майно — об'єкт володіння — не тільки власнику, або титульному володільцю, а й іншому незаконному, але добросовісному володільцю.

Підстави виникнення володіння (ст. 398 ЦК):

1) на підставі договору з власником або особою, якій майно було передано власником (володіння після закінчення дії договору, наприклад, зберігання, перевезенн, комісії тощо);

2) з інших підстав, встановлених законом (сплив позовної давності за вимогами про повернення або витребування речі з чужого влодіння; передання речі за договором особою, яка не мала права її передавати ін.).

Право володіння припиняється у разі (ст. 399 ЦК):

  1. відмови володільця від володіння майном;

  2. витребування майна від володільця власником майна або іншою особою;

  3. знищення майна;

  4. інших випадків, встановлених законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]