Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Печі конспект.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
11.02 Mб
Скачать

1. Задачі дисципліни та її зміст

Успішне виконання задач по удосконаленню виробництва, широкому впровадженню в практику досягнень науки і техніки залежить від рівня технічних знань працівників промисловості, від використання останніх наукових здобутків та передового виробничого досвіду, від вміння творчо підходити до розв'язання практичних завдань.

    1. Мета і завдання дисципліни

МЕТА вивчення дисципліни:

  • підготувати студентів до виробничо-технічної, проектно- конструкторської та дослідницької діяльності в галузі промислових печей;

  • навчити студентів вмінню поєднувати фундаментальну підготовку з загальнотехнічних і інженерних дисциплін з конкретними знаннями в галузі теплового устаткування.

В результаті вивчення дисципліни “Промислові печі” студент повинен:

ЗНАТИ: теорію робочих процесів, класифікацію, будову, особливості конструкцій, технічні характеристики, напрями модернізації, особливості експлуатації, специфіку розрахунків, основи проектування печей, сучасний стан пічної техніки та перспективи її розвитку тощо;

ВМІТИ: управляти роботою промислових печей, виконувати настроювання, регулювання режимів та ремонт агрегатів, оцінювати їх технічний стан, проектувати та експлуатувати пічну техніку, вести монтаж та випробовування нових агрегатів, виконувати основні розрахунки та складати необхідну технічну документацію тощо.

7

Курс за вибором “Промислові печі” загальним обсягом 81 година читається на очному V (для заочників – VI) курсі для студентів спеціальності 7.090221 “Обладнання переробних і харчових виробництв” спеціалізації “Обладнання хлібопекарських виробництв” в об'ємі: лекцій – 14 (8) годин, практичних занять – 14 (4) годин. Студенти виконують дві (одну) контрольну роботу. Курс закінчується заліком у 9 (11) семестрі.

Дисципліна займає особливе місце при підготовці інженерів-механіків, бо дає можливість вивчати найбільш складне і важливе технологічне обладнання – промислові пічні агрегати, від роботи яких залежать основні техніко-економічні показники роботи хлібозаводів.

Своєрідність та складність пічних агрегатів порівняно з іншими видами обладнання пояснюється особливостями численних складних процесів, що відбуваються в них, окрім випікання: згоряння палива і теплообмін в топках, теплообмін в нагрівних каналах, теплопередача в пекарну камеру, теплообмін в робочій пекарній камері, гігротермічні процеси в зонах парозволоження, аеродинамічні процеси в системі обігрівання, внутрішні тепломасообмінні процеси при випіканні тістових заготовок та ін.

Робота печі також включає роботу таких складних пристроїв, як пічні конвеєри, пальники для спалювання палива, парозволожувачі, парогенератори, водогрійні котли, вентилятори, електроприводи, варіатори швидкості, системи автоматизації тощо.

Тому для освоєння дисципліни необхідні глибокі знання фізики, математики, теплотехніки, автоматизації виробничих процесів, деталей машин, процесів і апаратів, комп'ютерної техніки, технології виробництва та ін.

Для глибокого самостійного вивчення окремих розділів курсу надаються контрольні питання для самоперевірки та список рекомендованої основної та додаткової літератури по дисципліні.

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]