Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Печі конспект.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
11.02 Mб
Скачать

6.5. Парозволожуючий пристрій

Повинен забезпечувати рівномірне подавання пари в зону зволоження тістових заготовок, не створювати інжекції середовища, що посилює вентиляцію в пекарній камері, підтримувати в зоні зволоження постійні оптимальні параметри середовища, не можна допускати попадання конденсату, який утворюється в трубах, на поверхню тістових заготовок.

Парозволожуючі пристрої в пічних агрегатах (рис.10) мають різноманітні конструкції [4]. Наведемо деякі з них.

Найпростіший пристрій встановлювався в минулому в печах із стаціонарним чи висувним подом (рис. 10 а). Випаровувач розміщувався біля задньої стінки пекарної камери. Це був ящик, заповнений чавунним брухтом, на який через перфоровану трубу подавалася гаряча вода з водогрійного котла. Але цей пристрій працював неефективно, параметри пари не відповідали необхідним вимогам.

Для зволоження пекарної камери насиченою парою низького тиску широко використовується парогенератор (рис. 10 б). Він є паровим котлом низького тиску, найчастіше встановленим в печі, який живиться водою із бака постійного рівня. В зоні зволоження печі встановлюється гребінка, яка складається з ряду паралельно розташованих перфорованих трубок з отворами для виходу пари.

47

Р

48

ис. 10. Схеми парозволожуючих пристроїв:

а – випаровувач (1 – ящик з чавунним брухтом, 2 – регулювальний вентиль, 3 – трубопровід, 4 – водогрійний котел, 5 – перфорована труба, 6 – зливна труба);

б – парогенератор низького тиску (1 – парогенератор, 2 – бак для води з кульковим краном, 3 – гребінка з перфорованих труб, 4 – пекарна камера печі);

в – зона парозволоження в тунельних печах (1 – перфорована труба, 2 – ковпак,3 – верхній гріючий канал, 4 – поворотна заслінка);

г – парозволожувач в печі “Орланді” (1 – паропровід, 2 - трубочка);

д – “парова коробка” печі “Маммут” (1 – конвеєрний під, 2 – приводний механізм, 3 – “парова коробка”, 4 – шарнірний паропровід);

е – парозволожуючий пристрій печей ПХК (1 – камера зволоження, 2 – перфорована труба, 3 – витяжний пристрій, 4 – стіл, 5 – конвеєр, 6 – заслінка, 7 – нижній гріючий канал);

ж – “паровий ковпак” в печах ФТЛ-2 (1 – парозволожуючий пристрій, 2 – паропровід, 3 - конвеєр);

з – “паровий мішок” в печах Г4-ХПФ (1 – паропровід, 2 – витяжний пристрій, 3 - конвеєр).

В ряді тунельних печей (БН, ПХС та ін.) встановлюються пристрої для гігротермічної обробки парою досить простої конструкції (рис. 10в). Насичена пара підводиться по шести перфорованих трубах, заглушених з одного боку. Отвори в трубах мають діаметр 2,5 мм, крок – 43 мм. Труби вводяться через бокову поверхню пекарної камери. Для зменшення витікання пароповітряної суміші зона зволоження відокремлюється з боків поворотними заслінками, а зверху – ковпаком. Кожна парова труба має кран для регулювання подачі пари і рукоятку для зміни направлення парових струменів.

Головними недоліками цих малоефективних парозволожувальних пристроїв є розміщення їх над горизонтальним конвеєром, що викликає великі втрати пари з вентиляційним повітрям, а також перегрівання пари від верхньої гріючої поверхні з температурою 300-400˚С. Крім цього невелика (1 м) довжина пристрою (4,2% довжини конвеєра в пекарній камері) недостатня. Для поліпшення якості продукції запропоновані додаткові виносні пристрої для гігротермічної обробки тістових заготовок перед входом в пекарну камеру тунельних печей, які мали металевий ковпак зверху по всій ширині конвеєра. Пара подавалася по перфорованих трубах, одна половина з яких була з’єднана з правим колектором, друга половина – з лівим. Недоліком цього пристрою є велика вентиляція, яка викликає перевитрати пари і зменшує конденсацію пари на поверхні тістових заготовок.

Д

49

еякі пристрої для гігротермічної обробки в тунельних печах дозволяють створити необхідні умови при простоті конструкції. Прикладом слугує піч “Орланді”, яка має ефективний пристрій (рис. 10 г). Після відцентрового конденсатовідділювача, який при всій простоті забезпечує надійну систему відокремлення від пари крапель води, насичена пара надходить у трубу діаметром 2,5 дюйма, що має нахил 1˚ для стоку конденсата, в яку з кроком 100 мм вварені трубочки діаметром ¼ дюйма так, щоб конденсат не мав можливості попадання в трубочку. Крім цього є можливість регулювання по колу направлення струменів з трубочок на тістові заготовки, що надходять в пекарну камеру.

Одним з найкращих вважається пристрій для парозволоження в печі “Маммут” фірми “Вернер і Пфлейдерер” 1929 р. (рис. 10 д). На стрічковому поду печі встановлена “парова коробка” (у вигляді ящика з дном зверху), яка накривала 3 ряди тістових заготовок і рухалася вправо з швидкістю конвеєра. В коробку подавалася насичена пара через шарнірний паропровід. Кількість пари регулювалася автоматично. Потім бокові стінки коробки піднімалися на 120 мм, з великою швидкістю вона поверталася в ліве положення і накривала, опускаючи стінки, наступні 3 ряди тістових заготовок. Тривалість зволоження залежно від асортимента продовжувалась 1,5-2,75 хв при температурі 120˚ та відносній вологості 80%, що складало 6-8% від тривалості випікання. Завдяки ефективній роботі пристрою для гігротермічної обробки в печі вироблялись вироби високої якості.

В тунельних печах ПХК, РЗ-ХПУ запропоновано виносний парозволожувальний пристрій, який забезпечував високу якість процесу і готової продукції, зниження втрат від упікання (рис. 10 е) [4]. Сітчаний під, прикріплений з боків до ланцюгів, дозволяв переміщати його за заданою траєкторією. Парозволожуючий пристрій має камеру, в яку через перфоровані труби подається пар на зволоження середовища, витяжний пристрій. Під печі піднімається за допомогою напрямних і стола, вводить тістові заготовки в паровий ковпак, який з боків має заслінки, положення їх регулюється залежно від висоти виробів. Теплопідведення знизу забезпечується нижнім гріючим каналом.

В тупикових печах (ФТЛ-2, ХВЛ та ін.) режим парозволоження незадовільний, бо при великій витраті пари (біля 250 кг/т) відносна вологість в зоні недостатня через значні вентиляційні втрати через посадочне вустя і нещільності огороджень пекарної камери [4].

Завдяки широкому розповсюдженню печей ФТЛ-2 було запропоновано безліч модернізацій для поліпшення гігротермічної обробки заготовок, зокрема виносна зона парозволоження, так званий “паровий ковпак”. Ланцюговий конвеєр печі після завантаження піднімається в зону парозволоження, де створюються оптимальні умови для конденсації пари. Подібна конструкція в печах ГГР-1, ошпарочно-пічних агрегатах для бубличних виробів та ін.

В реконструйованих печах ФТЛ-2 з’явився виносний “паровий ковпак” (рис. 10 ж), в який пара подавалася над конвеєром із заготовками, що піднімався завдяки блоку зірочок, а в печах Г4-ХПФ - “паровий мішок” (рис. 10 з) над конвеєром має витяжний пристрій для ліквідації надлишку пари.

Т

50

аким чином, основні причини незадовільної роботи парозволожуючих пристроїв полягають в інтенсивній вентиляції пекарної камери в зоні зволоження, що веде до перевитрат пари; у високих температурах середовища при інтенсивному випромінюванні від верхньої гріючої поверхні в зоні, що веде до перегрівання пари, швидкого підвищення температури тістової заготовки, утруднення конденсацї пари; в недостатній тривалості перебування тістових заготовок в зоні парозволоження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]