Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кваліфікаційний іспит Соціально-правовий захист.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.06.2018
Размер:
894.98 Кб
Скачать

96. Молодіжні організації. Неформальні об’єднання. Клуби. Позашкільні навчальні заклади

Молодіжні громадські організації — об'єднання громадян віком від 14 до 35 років, метою якої є здійснення і захист своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших спільних інтересів.

Молодіжні громадські організації створюються та діють на засадах добровільності, рівноправності їх членів, самоврядування, законності та гласності, зокрема:

  • молодіжні організації зобов'язані доводити до відома громадськості відомості про свою діяльність у формах, що не суперечать законодавству;

  • інформація, що міститься у статутах, про склад керівних органів, про джерела матеріальних та інших надходжень, а також пов'язана з діяльністю молодіжних громадських організацій, не є конфіденційною або іншою інформацією, яка охороняється законом;

Молодіжні громадські організації можуть створюватися шляхом повідомлення (без набуття статусу юридичної особи), або — реєстрації (з набуттям статусу юридичної особи).

Найпоширенішим є поділ за соціально-правовою ознакою на просоціальні, спрямованість яких узгоджується з цінностями і установками суспільства, асоціальні, які не поважають цінностей, скоюють різні правопорушення, антисоціальні, або криміногенні, злочинні.

Неформальні об'єднання молоді - це несанкціоновані владою молодіжні групи, що автономно й спонтанно виникають, і руху, об'єднані загальними ідеалами й інтересами, відмінними від загальноприйнятих, традиційних вистав про престижний і корисний.

Головною метою Центру підліткових клубів за місцем проживання – організація змістовного дозвілля, створення умов для соціального захисту і розвитку творчих здібностей дітей, підлітків та молоді у вільний від навчання та роботи час, сприяння підтримці молодіжних ініціатив та створення умов для самореалізації молоді у місті.

Позашкільний навчальний заклад — складова системи позашкільної освіти, яка надає знання, формуючи вміння та навички за інтересами, забезпечує потреби особистості у творчій самореалізації та інтелектуальний, духовний і фізичний розвиток, підготовку до активної професійної та громадської діяльності, створює умови для соціального захисту та організації змістовного дозвілля відповідно до здібностей, обдарувань та стану здоров'я вихованців, учнів і слухачів. Діяльність позашкільних навчальних закладів систематично висвічується у газеті "Позашкілля".

97. Соціальні гуртожитки

Житлове приміщення у гуртожитку надається громадянину України та членам його сім'ї на час перебування на соціальному квартирному обліку за умови, що таке житло є єдиним місцем проживання зазначених осіб.

Гуртожиток створюється органами місцевого самоврядування та перебуває у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ і міст.

За призначенням гуртожитки можуть бути двох видів:

  • для проживання одиноких осіб (житлові приміщення використовуються кількома особами, які не перебувають у сімейних стосунках);

  • для проживання сімей (житлові приміщення, що складаються з однієї чи кількох кімнат, перебувають у відособленому користуванні сім'ї).

Житлове приміщення надається особі на підставі її письмової заяви за рішенням органу місцевого самоврядування, що приймається одночасно з рішенням про взяття такої особи на соціальний квартирний облік, на час її перебування на обліку.

Орган місцевого самоврядування на підставі рішення про надання соціального житла укладає з особою договір найму житлового приміщення відповідно до типового договору і видає ордер, який є підставою для вселення.

Особі, яка вселяється, надаються у користування меблі, постільні речі і перепустка. Така особа повинна бути ознайомлена з правилами внутрішнього розпорядку гуртожитку, а також правами та обов'язками його мешканців.

Житлові приміщення не підлягають піднайманню, бронюванню, приватизації, продажу, даруванню, викупу і заставі.