Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кваліфікаційний іспит Соціально-правовий захист.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.06.2018
Размер:
894.98 Кб
Скачать

30) Соціально-правовий захист сімей з дітьми

Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» передбачено наступні види державної допомоги сім’ям з дітьми:

Існують такі види державної допомоги:

1) допомога у зв'язку з вагітністю та пологами;

2) допомога при народженні дитини; допомога при усиновленні дитини

3) допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

4)допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

5) допомога на дітей одиноким матерям;

31) Соціально-правовий захист багатодітних родин

Багатодітні сім’ї мають право на:

1) 50-відсоткову знижку плати за користування житлом

2) 50-відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.

3) 50-відсоткову знижку вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, надаються багатодітним сім'ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

Дітям з багатодітних сімей надається безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі - та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;

32) Соціально-правовий захист прав жінок

До соціальних прав жінок які потребують гарантування та захисту з боку держави, потрібно віднести права жінок, пов’язані з материнством та право на медичну допомогу і охорону здоров’я.

Суттєвою проблемою, яка виникає у зв’язку з реалізацією жінкою її біологічної функції материнства, є забезпечення жінці-матері гарантій від звільнення з роботи або на працевлаштування на підставі вагітності або відпустки через вагітність і пологи.

Крім того, законодавством України, передбачена допомога жінкам під час вагітності й у післяпологовий період, а також допомога на дітей одиноким матерям.

Післяпологова відпустка надається як для відновлення сил і здоров’я матері, так і для догляду за неповнолітньою дитиною. Тому така відпустка надається не тільки жінці, яка народила дитину, але й жінці, яка усиновила новонароджену дитину. Відпустка в такому разі надається протягом 56 календарних днів з дня народження дитини. Жінкам, які закінчили навчальні заклади різного рівня акредитації, аспірантуру або професійно-технічне училище й направляються на роботу в установленому порядку, у період вагітності й народження дитини грошові виплати надаються з дня визначення появи на роботі.

Право на відпустку по догляду за дитиною мають усі працюючі жінки після відпустки по вагітності й пологах, незважаючи на трудовий стаж. Таке саме право мають жінки, які на- вчаються без відриву від виробництва, жінки, які звільнилися з підприємства у зв’язку з лі- квідацією підприємства, установи, організа- ції, жінки, які зареєстровані в державній службі зайнятості як безробітні, жінки, які є вій- ськовослужбовцями та працівниками органів внутрішніх справ і яких звільнили зі служби у зв’язку з вагітністю та пологами. Нерідко виникає питання, чи можуть матері використовувати відпустку по догляду за дитиною неповністю, тобто вийти на роботу до виповнення дитині трирічного віку або використати відпустку не всю одразу. Законодавством передбачено, що відпустка може бути надана за бажанням матері повні- стю або частково, а також вона може бути розбита на частини. За бажанням жінки у період догляду за дитиною можуть працювати на умовах неповного робочого дня або вдома.