Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кваліфікаційний іспит Соціально-правовий захист.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.06.2018
Размер:
894.98 Кб
Скачать

46) Соціально-правовий захист прав дітей у спадковому праві

Спадкове право — це сукупність правових норм, регулюючих перехід прав і обов'язків померлого до інших осіб.

Законодавець відносить дітей спадкодавця до спадкоємців першої черги (ст. 1261 ЦК України), при цьому вживаючи термін «діти спадкодавця» у широкому розумінні, що дає можливість спадкувати і особам, які досягли 18 років, але є дітьми померлого.

За загальним правилом спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її у строк визначений у законі - 6 місяців з часу відкриття спадщини. Прийняття спадщини може відбуватися двома способами: вчинення юридичної дії – подання заяви нотаріусу за місцем відкриття спадщини; вчинення дії, яка свідчить про фактичне прийняття спадщини – це постійне проживання із спадкоємцем на час відкриття спадщини, за умови що протягом шестимісячного строку, встановленого законом для прийняття спадщини, спадкоємець не заявив про відмову від неї.

Неповнолітня особа від чотирнадцяти до вісімнадцяти років може відмовитися від прийняття спадщини за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника і органу опіки та піклування. Батьки (усиновлювачі), опікун можуть відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній, лише з дозволу органу опіки та піклування.

Законодавець з метою захисту прав малолітніх та неповнолітніх дітей закріплює безумовний принцип прийняття ними спадщини, тобто це означає, що якщо спадкоємці на момент відкриття спадщини були малолітніми чи неповнолітніми дітьми, і з якихось причин батьки або опікун чи піклувальник не подали заяву про прийняття ними спадщини від імені та в інтересах дітей спадкодавця і не відмовилися від спадщини, вважається, що спадщину діти прийняли. Таким чином, закон ставить інтереси малолітніх і неповнолітніх спадкоємців під особливий захист.

Особа, яка досягла 14 років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника. Тим самим законодавець надав широку можливість неповнолітнім дітям самостійно, без будь-яких втручань та обмежень реалізувати свої майнові права у спадщині. Від імені малолітньої дитини (до 14 років) заяву про прийняття спадщини подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

Майнові інтереси дитини забезпечені також гарантією права на обов’язкову частку у спадщині (ст. 1241 ЦК України). Малолітні, неповнолітні діти спадкодавця незалежно від змісту заповіту спадкують половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка).

47) Характеристика житлових прав молоді

Умови молодіжного житлового кредитування

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.92 №369 створено Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (далі Фонд). В 1996 році Фонд був підпорядкований Міністерству у справах сім'ї та молоді, а у 2000 році - безпосередньо Кабінету Міністрів України.

Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву створено 27 регіональних відділень, які надають кредити молодим людям на місцях й забезпечують їх цільове використання та своєчасне погашення.

Порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла врегульовано Положенням "Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла", яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 2001 року №584.

Умови отримання державного кредиту:

вік молодої сім'ї чи одинокого молодого громадянина не повинен перевищувати 35 років;

перебування кандидата на обліку серед громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

підтвердження кандидатом своєї платоспроможності (витрати на погашення кредиту та комунальні платежі не повинні перевищувати 50% сукупного доходу сім'ї в місяць);

внесення кандидатом на свій особистий рахунок, що відкривається регіональним відділенням Фонду в банку-агенті, першого внеску не менше 6% передбаченої вартості будівництва (реконструкції) чи експертної оцінки вартості об'єкта кредитування.

Кредит надається молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла на термін до 30 років. Розмір кредиту визначається множенням нормативної площі (21 кв. м. загальної площі житла на одного члена сім'ї та додатково 20 кв. м. на сім'ю) на середню вартість будівництва одного кв. м. Середня вартість будівництва житла затверджуються для кожного регіону Держкомітетом будівництва, архітектури та житлової політики України.

В разі, коли ціна 1-го кв. м. житла перевищує середню вартість по регіону, або площа придбаного житла більша за нормативну, позичальник за рахунок своїх коштів сплачує додаткову вартість будівництва та вартість площі, яка перевищує нормативну.

Погашення кредиту, наданого на будівництво (реконструкцію житла), і сплата відсотків за користування ним здійснюються позичальником з дати реєстрації свідоцтва про право власності на збудоване (реконструйоване) житло, а погашення кредиту, наданого на придбання житла, і сплати відсотків за користування ним здійснюється позичальником, починаючи з дати укладення договору.

Позичальник, який не має дітей, сплачує кредит з відсотковою ставкою у розмірі 3% річних суми зобов'язань; позичальник, який має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом; позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25% від суми зобов'язань за кредитом; позичальникові, який має трьох і більше дітей за рахунок бюджетних коштів погашається 50% суми зобов'язань за кредитом.

Якщо у складі сім'ї позичальника сталися зміни, які дають йому право на отримання зазначених пільг, він протягом одного місяця подає регіональному відділенню Фонду відповідну заяву та документи встановленого зразка, що підтведжують такі зміни.

Молоді громадяни, які відповідають вищеназваним вимогам та бажають отримати кредит повинні звернутися до регіонального відділення Державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву за місцем проживання та заключити кредитну угоду.

Побудаване (реконструйоване) житло є власністю позичальника, яке він повинен закласти по договору застави на період погашення кредиту. Після отримання документів на право власності та оформлення договору застави починається погашення кредиту та виплата відсотків за користування ним. В разі несвоєчасної виплати за кожний день просрочки нараховується пеня. При відмові від погашення кредиту дія кредитного договору розривається, а позичальнику повертається сума погашеного кредиту, крім відсотків за його користування та штрафних санкцій. Розторгнення кредитного договору відбувається в разі виявлення недостовірних документів, а також за бажанням самого позичальника.