Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кваліфікаційний іспит Соціально-правовий захист.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.06.2018
Размер:
894.98 Кб
Скачать

36) Встановлення походження дітей

Загальні підстави виникнення прав та обов'язків матері, батька та дитини залишилися такими ж, як і у Кодексі 1969 р., а саме:

1) факт походження дитини від матері і батька, тобто біологічна ознака;

2) засвідчення походження дитини державним органом реєстрації актів цивільного стану у встановленому законом порядку, тобто юридична ознака.

Порядок такого засвідчення залежить від наявності чи відсутності шлюбу між батьками дитини.

Для виникнення прав та обов'язків батьків та дітей мають одночасно бути ці обидві ознаки. Таким є загальне правило.

Відповідно до частини 1 ст. 122 СК, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається за свідоцтвом про шлюб та свідоцтвом про народження дитини, виданим органом охорони здоров'я, і засвідчується свідоцтвом про народження, виданим органом РАЦСу.

Установлена цією нормою презумпція шлюбного походження дитини складається з двох частин: презумпції материнства дружини та презумпції батьківства чоловіка.

Презумпція батьківства чоловіка (шлюбного батьківства) поширюється на чотири групи дітей:

1) тих, які були зачаті й народжені у шлюбі;

2) тих, які були зачаті до шлюбу, але народжені у шлюбі;

3) тих, які були зачаті у шлюбі, але народжені після його припинення або визнання недійсним;

4) тих, які були зачаті до шлюбу й народжені до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним.

Презумпція шлюбного батьківства є не лише правовим інструментом охорони інтересів матері та дитини, вона слугує й інтересам чоловіка, надаючи йому право вимагати реєстрації себе батьком дитини. Тому заперечення дружини щодо такого запису не має правового значення.

Презумпція батьківства надає можливість кожному з подружжя зареєструвати дитину за своїм особистим волевиявленням, навіть без погодження цього питання з другим з подружжя. Узгодженого рішення потребує лише вибір імені дитини.

Службова особа не може відмовити у запису чоловіка як батька дитини на тій, наприклад, підставі, що він на час зачаття перебував за кордоном чи відбував міру покарання.

Одностороння заява іншої особи про своє батьківство не є достатньою підставою для того, щоби не зареєструвати чоловіка матері дитини батьком цієї дитини.

Походження дитини від батьків, які не перебувають між собою в шлюбі, встановлюється шляхом подання спільної заяви батьком та матір'ю дитини до органів РАГСу.

Якщо один з батьків з поважної причини не може особисто з'явитися до РАГСу для реєстрації батьківства, його підпис під спільною заявою повинен бути посвідчений у встановленому законом порядку. Реєстрація батьківства може бути проведена як одночасно з реєстрацією народження, так і після. У другому випадку для реєстрації батьківства необхідно додати до заяви свідоцтво про народження дитини.

У разі смерті матері, визнанні матері недієздатною, позбавлення її батьківських прав, а також при неможливості встановлення її місця проживання, запис про батька дитини проводиться за заявою батька.

Визнання батьківства, висловлене у спільній заяві батьків, є юридичним фактом, який підтверджує кровне походження дитини від вказаних у заяві батьків. Це визнання не може бути відкликане батьком у однобічному порядку.

Добровільне визнання батьківства може бути зроблено як при реєстрації шлюбу батька дитини з її матір'ю, так і тоді, коли вони не перебували в шлюбі.

Визнання батьківства у добровільному порядку є остаточним актом.