Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Бухгалтерський облік у банках України (Кіндрацька Л. М.)2001 (1)

.pdf
Скачиваний:
141
Добавлен:
28.08.2016
Размер:
3.1 Mб
Скачать

ринковій або залишковій вартості — за оцінювання машин та обладнання;

залишковій вартості — за оцінювання решти об’єктів основних засобів.

Визначати справедливу вартість досить складно. Так, щодо будівель і споруд її варто визначати з допомогою експертної оцінки, щодо інших об’єктів основних засобів можна використати для такої оцінки довідки Торгово-промислової палати або Держкомстату.

Для оцінки нематеріальних активів можливе застосування чинного «Порядку експертної оцінки нематеріальних активів».

Хибне визначення вартості основних засобів та нематеріальних активів призводить до порушення одного з найважливіших принципів Закону про бухгалтерський облік — принципу обережності, що передбачає застосування в бухгалтерському обліку методів оцінки, що не призводять до заниження оцінки зобов’язань та витрат і до завищення оцінки активів та доходів.

Усі наведені вище положення повною мірою враховано в «Інструкції з бухгалтерського обліку основних засобів і нематеріальних активів комерційних банків», що її затверджено постановою Правління НБУ від 11.12.00 за № 475.

Основні засоби та нематеріальні активи банку — це необоротні активи, які можуть бути придбані або створені банком самостійно. На баланс банку вони зараховуються за первісною вартістю, яка включає всі витрати, пов’язані з придбанням (створенням), доставкою, установкою і введенням їх

вексплуатацію.

Банки самостійно встановлюють вартісні ознаки предметів, що входять до складу необоротних матеріальних активів. У зв’язку зі зміною вартісних ознак зміни в бухгалтерському обліку щодо необоротних активів, зарахованих на баланс, не проводяться.

Об’єкт основних засобів або нематеріальний актив (придбаний чи отриманий) визнається активом за наявності об’єктивних умов для одержання майбутніх економічних вигод, пов’язаних з його використанням, і можливості достовірного визначення його вартості.

Нематеріальний актив, що його отримано банком в процесі розробки, відображається в балансі, якщо банк має:

— намір, технічну можливість та ресурси для доведення нематеріального активу до стану, придатного для реалізації або використання;

442

змогу отримати певні економічні вигоди у майбутньому від його реалізації чи використання;

інформацію для достовірного визначення витрат, пов’язаних зі створенням нематеріального активу.

Невідповідність нематеріального активу зазначеним критеріям визнання означає, що витрати, пов’язані з його придбанням чи створенням, слід визнавати за витрати того звітного періоду, протягом якого їх було здійснено.

Не визнаються нематеріальними активами, але відображаються в періоді їх здійснення такі витрати: на дослідження; на підготовку і перепідготовку кадрів; на рекламу; на створення, реорганізацію банку; на формування внутрішньої ділової репутації банку; на видавничу діяльність.

Одиницею обліку основних засобів є окремий інвентарний об’єкт.

Бібліотечні фонди, внутрішня телефонна та комп’ютерна мережі, системи безпеки (відеоспостереження) та комплекс охоронно-пожежної сигналізації можуть обліковуватись як окремий інвентарний об’єкт основних засобів.

Для зручності ведення бухгалтерського обліку банки самостійно, з урахуванням груп основних засобів, визначених П(С)БО 7, установлюють власну їх класифікацію.

Для обліку активів групи «Основні засоби» використовуються рахунки:

4400 «Основні засоби»; 4409 «Знос основних засобів»; 4430 «Капітальні інвестиції за незавершеним будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами»; 4431 «Обладнання, що потребує монтажу».

Активи групи «Інші необоротні матеріальні активи» обліковуються на рахунках 4500 «Інші необоротні матеріальні активи»; 4509 «Знос інших необоротних матеріальних активів».

Так само самостійно банки встановлюють групи нематеріальних активів залежно від виду та способу їх використання у своїй діяльності та з урахуванням класифікаційних груп, визначених П(С)БО 8 «Нематеріальні активи».

Оприбуткування необоротних активів здійснюється на підставі затверджених актів приймання-передавання. В акті зазначається основна інформація щодо необоротного активу, зокрема характеристика об’єкта, дата введення в експлуатацію, необхідні відомос-

443

ті про нарахування амортизації (визначена ліквідаційна вартість об’єкта, первісна вартість, строк корисного використання).

На підставі даних акта приймання-передавання та іншої інформації про об’єкт відкривається інвентарна картка (додаток 33).

Для контролю та реєстрації інвентарних карток банки повинні вести опис інвентарних карток (інвентарну книгу) з обліку необоротних активів (додаток 34).

Записи в інвентарній книзі виконуються щодо кожного предмета окремо. Облік зброї ведеться в спеціальній інвентарній книзі. Ведення інвентарної книги та інвентарних карток може здійснюватись автоматизовано або вручну (крім книги обліку зброї). При цьому будь-яка форма ведення зазначених реєстрів має забезпечувати наявність усіх необхідних реквізитів і можливість звіряння аналітичного обліку з синтетичним на будь-яку дату.

За ведення обліку в автоматизованому режимі матеріали звіряння даних аналітичного обліку із синтетичним роздруковуються в разі потреби. В обов’язковому порядку роздруковуються інвентарні картки у разі вибуття об’єкта необоротних активів. Ці картки разом з іншими документами, на підставі яких актив списується з балансу банку, вміщуються в документи дня.

Одиницею обліку основних засобів є окремий інвентарний об’єкт — закінчений пристрій з усіма належними до нього пристосуваннями і приладами або конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій.

Кожному інвентаризованому об’єктові незалежно від того, де він перебуває, — в експлуатації чи в запасі, надається певний інвентарний номер, який зазначається на самому об’єкті та в інвентарній картці. Картки поділяються на такі самі групи, що й відповідні об’єкти. Ці номери зберігаються за об’єктом протягом усього часу перебування його в цій установі. Інвентарні номери об’єктів, що вибули, не можуть бути надані іншим об’єктам, котрі надійшли до установи.

Переоцінені об’єкти, що належать до основних засобів, записуються за відновленою вартістю в інвентарні картки. Картки основних засобів, що не експлуатуються, групуються окремо.

Інвентарна книга обліку основних засобів наприкінці року не закривається, і записи в ній виконуються далі (наступного року).

По закінченні звітного року в книзі робиться позначка про те, що аналітичний облік звірено із синтетичним за станом на 1 січня

444

звітного року. Результати такого звіряння затверджуються підписом головного бухгалтера чи його заступника.

Облік об’єктів основних засобів за місцем їх експлуатації (розміщення) здійснюється в інвентарному списку (додаток 35). Дані об’єктного обліку основних засобів на місцях їх знаходження мають відповідати записам у інвентарних картках (книгах).

14.2. Бухгалтерський облік придбання основних засобів і нематеріальних активів

Первісна вартість придбаного об’єкта основних засобів включає такі витрати:

сплачену грошову суму постачальникові активів та підрядчику за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);

реєстраційні збори, державне мито та інші платежі, що здійснюються у зв’язку з придбанням (отриманням) прав на об’єкт основних засобів;

сплачену вартість ввізного мита;

суму непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів, якщо вони не відшкодовуються банку;

витрати на страхування ризиків доставки основних засобів;

витрати на установку, монтаж, налагодження основних засобів;

інші витрати, що безпосередньо пов’язані з доведенням основних засобів до стану, придатного для використання за призначенням.

Адміністративні та інші витрати, які не належать безпосередньо до витрат на придбання об’єкта чи доведення його до робочого стану, первісну вартість об’єкта не збільшують.

Первісна вартість придбаного нематеріального активу складається з ціни (вартості) придбання (крім торговельних знижок), мита, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов’язаних із його придбанням.

Основні засоби відображаються в обліку за первісною вартістю. Витрати, які здійснені установою банку під час придбання та підготовки основних засобів до експлуатації, відображаються на рахунках 4430 «Капітальні інвестиції за незавершеним будівництвом та за не введеними в експлуатацію операційними основними засобами», 4530 «Капітальні інвестиції

445

за незавершеним будівництвом та за не введеними в

експлуатацію неопераційними основними засобами».

Придбання основних засобів за національну валюту в обліку відображається такими бухгалтерськими проведеннями.

Попередня оплата:

Д-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів»

К-т кореспондентського рахунка, поточного рахунка, рахунка готівкових коштів.

Отримання основних засобів:

Д-т рахунка 4430 «Капітальні інвестиції за незавершеним будівництвом і за не введеними в експлуатацію операційними основними засобами»

К-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів»

і одночасно:

Д-т рахунка 4400 «Операційні основні засоби» К-т рахунка 4430 «Капітальні інвестиції за незавершеним

будівництвом та за не введеними в експлуатацію операційними основними засобами».

За умови, що первісна вартість об’єкта основних засобів відповідає сумі, указаній у розрахунково-платіжних документах постачальника, облікові записи будуть такими:

на суму попередньої оплати:

Д-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів»

К-т рахунків 1200 «Кореспондентський рахунок в НБУ», 1001 «Банкноти та монети в касі банку», 2600 «Поточні рахунки суб’єктів господарської діяльності»;

отримання основних засобів:

Д-т рахунка 4400 «Основні засоби» Д-т рахунка 4500 «Інші необоротні матеріальні активи»

К-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів».

Розгляньмо приклад.

Установа банку придбала комп’ютер. У документах постачальника зазначено:

відпускна ціна 5000 грн. витрати на доставку 100 грн. до оплати 5100 грн.

В обліку будуть зроблені такі проведення:

446

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

з/п

 

 

грн.

Дебет

Кредит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Оплата рахунків постачальника

3511

Коррахунок

5100

 

 

 

Поточний рахунок

 

 

 

 

Рахунок готівкових

 

 

 

 

коштів

 

2

Оприбуткування комп’ютера

4400

3511

5100

Проведення з придбання основних фондів за іноземну валюту

вобліку здійснювалися так.

Передоплата:

Д-т рахунка 3800 «Позиція банку щодо іноземної валюти та банківських металів (в іноземній валюті)»

К-т кореспондентського рахунка (в іноземній валюті), поточного рахунка, рахунка готівкових коштів;

Д-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів» (заборгованість обліковується за офіційним курсом на дату переказу)

К-т рахунка 3801 «Еквівалент позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів».

Оприбуткування отриманих активів та закриття дебіторської заборгованості:

Д-т рахунка 4400 «Основні засоби» Д-т рахунка 4500 «Інші необоротні матеріальні активи»

К-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів».

Розгляньмо приклад.

Установа банку придбала автомобіль за вільно конвертовану валюту. Автомобіль використовується в операційній діяльності

банку.

 

 

10000 дол. США

 

Ціна автомобіля

 

 

 

Офіційний валютний курс:

 

 

5,85 грн.

 

на дату передоплати

 

 

 

 

В обліку мають бути зроблені такі проведення:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума

з/п

 

 

 

 

 

 

 

Дебет

Кредит

дол. США

 

грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Передоплата за автомобіль

3800

1500

10000

 

 

Далі — кореспондентський рахунок.

447

 

 

3511

3801

 

58500

2

Погашення дебіторської

4400

3511

 

58500

 

заборгованості та

 

 

 

 

 

оприбуткування

 

 

 

 

 

автомобіля

 

 

 

 

Дебіторська заборгованість з придбання автомобіля є немонетарною статтею балансу, а тому відображається за офіційним валютним курсом на дату сплати авансу.

Наведені вище бухгалтерські процедури щодо обліку придбаних об’єктів основних засобів повністю відповідають обліку придбаних та створених банком нематеріальних активів. Операції обліковуються на таких рахунках: 4300 «Нематеріальні активи», 4310 «Капітальні інвестиції за не введеними в

експлуатацію нематеріальними активами».

Первісна вартість об’єктів, переведених з оборотних активів до основних засобів, дорівнює їх собівартості.

Справедливою вартістю придбаних будівель, а також землі є їхня ринкова вартість, для машин та устаткування — також. За браком даних про цю вартість до уваги береться відновна вартість, тобто собівартість придбання на конкретну дату за відрахування суми зносу на дату оцінки.

Створені банком основні засоби зараховуються на баланс за первісною вартістю, яка включає прямі витрати на оплату праці, прямі матеріальні витрати, а також інші витрати, безпосередньо пов’язані зі створенням цього активу та доведенням його до стану, придатного для використання за призначенням.

Створення основних засобів і нематеріальних активів відображається такими проведеннями:

передоплата виконаних робіт:

Д-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів»

К-т рахунка 1200 «Кореспондентський рахунок у НБУ» К-т рахунка 1001 «Рахунок готівкових коштів»; нарахування заробітної плати працівникам:

Д-т рахунка 4310 «Капітальні інвестиції за не введеними в

експлуатацію нематеріальними активами»

або Д-т рахунка 4430 «Капітальні інвестиції за незавершеним

будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами»

448

К-т рахунка 3652 «Нарахування працівникам банку за заробітною платою»

К-т рахунка 3653 «Утримання з працівників на користь третіх осіб»;

нарахування платежів у фонд соціального страхування та інші фонди:

Д-т рахунка 4310 «Капітальні інвестиції за не введеними в

експлуатацію нематеріальними активами»

або

Д-т рахунка 4430 «Kaпiтaльнi інвестиції за незавершеним будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами»

К-т рахунка 3622 «Кредиторська заборгованість за податками та обов’язковими платежами, крім податку на прибуток»;

прийняті виконані роботи:

Д-т рахунка 4310 «Капітальні інвестиції за не введеними в

експлуатацію нематеріальними активами» або

Д-т рахунка 4430 «Капітальні інвестиції за незавершеним будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами»

К-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів»;

віднесення суми завершених капітальних інвестицій на вартість основних засобів і нематеріальних активів:

Д-т рахунка 4300 «Нематеріальні активи» Д-т рахунка 4400 «Основні засоби»

К-т рахунка 4310 «Капітальні інвестиції за не введеними в

експлуатацію нематеріальними активами» К-т рахунка 4430 «Капітальні інвестиції за незавершеним бу-

дівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами».

Облік обладнання, що потребує монтажу, відображається так:

передоплата:

Д-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів»

К-т рахунка 1200 «Кореспондентський рахунок у НБУ» К-т рахунка 1001 «Рахунок готівкових коштів»; отримання обладнання, що потребує монтажу:

Д-т рахунка 4431 «Обладнання, що потребує монтажу»

449

К-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів»;

передавання для монтажу обладнання, що його потребує: Д-т рахунка 4430 «Капітальні інвестиції за незавершеним

будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами»

К-т рахунка 4431 «Обладнання, що потребує монтажу»; введення в експлуатацію обладнання, що потребує монтажу: Д-т рахунка 4400 «Основні засоби»

К-т рахунка 4430 «Капітальні інвестиції за незавершеним будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами».

Основні засоби в процесі експлуатації потребують капітального та поточного ремонту.

Метою капітального ремонту основних засобів є підвищення їх ефективності або збільшення строку корисного використання. Капітальний ремонт полягає в загальній перебудові або повному відновленні об’єкта.

Капітальний ремонт основних засобів відображається такими проведеннями.

Передоплата:

Д-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів»

К-т кореспондентського рахунка, поточного рахунка, рахунка готівкових коштів.

Виконані роботи:

Д-т рахунка 4310 «Капітальні інвестиції за не введеними в

експлуатацію нематеріальними активами» Д-т рахунка 4430 «Капітальні інвестиції за незавершеним

будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами»

К-т рахунка 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів».

Віднесення суми завершеного капітального ремонту на збільшення вартості об’єкта:

Д-т рахунка 4400 «Основні засоби» Д-т рахунка 4300 «Нематеріальні активи»

К-т рахунка 4430 «Капітальні інвестиції за незавершеним будівництвом і за не введеними в експлуатацію основними засобами»

К-т рахунка 4310 «Капітальні інвестиції за не введеними в

експлуатацію нематеріальними активами».

450

Операції з обліку будівництва основних засобів здійснюються так само, як і з обліку капітального ремонту.

Наведемо приклад.

Установа банку господарським способом здійснює капітальний ремонт будівлі, використовуваної в операційній діяльності банку.

 

Витрати на капітальний ремонт становлять:

350000 грн.

 

вартість будівельних матеріалів для ремонту

 

нарахування заробітної плати ремонтним робітникам 100000 грн.

 

нарахування платежів до фондів соціального страхування та

інших

 

 

 

 

 

50000 грн.

 

В обліку мають бути зроблені такі бухгалтерські проведення:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст операції

 

 

Кореспонденція рахунків

Сума,

з/п

 

 

Дебет

Кредит

 

грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Видача будівельних матеріалів у

3511

Коррахунок

350000

 

 

підзвіт

 

 

 

3402

3511

 

350000

2

 

Нарахування

заробітної

плати

4430

3652

 

100000

 

 

робітникам

 

 

 

3653

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Нарахування

платежів

до

фонду

4430

3622

 

50000

 

 

соціального

страхування та

інших

 

 

 

фондів

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Використання будівельних матеріалів

4430

3402

 

350000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Віднесення

витрат

завершеного

4400

4430

 

500000

 

 

капітального ремонту на збільшення

 

 

 

вартості будівлі

 

 

 

 

 

 

Розгляньмо приклад.

Установа банку підрядним способом здійснює капітальний ремонт будівлі, використовуваної в неопераційній діяльності.

Витрати на капітальний ремонт становлять 300000 грн. В обліку мають бути зроблені такі проведення:

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

з/п

 

 

грн.

Дебет

Кредит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Передоплата

3511

Коррахунок

300000

 

 

 

 

 

2

Прийняті роботи (виконані)

4430

3511

300000

 

 

 

 

 

3

Віднесення витрат завершеного

4400

4430

300000

капітального ремонту на збільшення

 

вартості будівлі

 

 

 

451