Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
91.93 Кб
Скачать

6. Ранньомодерна історія. Модерне і традиційне суспільство

При визначенні сутності та ознак суспільства в соціології виявляються різні підходи. Перший підхід полягає в твердженні, що вихідною клітиною суспільства є живі діючі люди, спільну діяльність яких, набуваючи більш-менш стійкий характер, формує суспільство.

Таким чином, з точки зору цього підходу, індивід - це елементарна одиниця суспільства. Суспільство - це сукупність людей, що здійснюють спільну діяльність і відносини. Люди є головним елементом будови суспільства, а джерелом їх об'єднання та подальшого формування у спільності виступає соціальна взаємодія.

Третя типологія будується на поділі суспільства на традиційне і сучасне у відповідності з особливостями пануючих в них громадських зв'язків та взаємодій.

Відповідно до цієї типологією традиційне суспільство характеризується:

1) природним поділом і спеціалізацією праці (переважно по половозрастному ознакою);

2) персоналізацією міжособистісного спілкування (безпосередньо індивідів, а не посадових осіб);

3) неформальним регулюванням взаємодій (звичаї, звичаї);

4) пов'язаністю членів відносинами спорідненості;

5) примітивною системою управління (правлінням старійшин, спадковою владою).

Сучасне суспільство характеризується іншими, більш розвиненими соціальними якостями:

1) розвинувся глибоким поділом праці (на професійно-кваліфікаційної основі, пов'язаної з освітою і досвідом роботи);

2) рольовим характером взаємодії (очікування та поведінка людей визначають суспільним замовленням і соціальними функціями індивідів);

3) формальної системою регулювання відносин, і силою писаного права: законів, договорів і т. д.

4) складною системою соціального управління (виділенням інститутів управління, спеціальних органів управління);

5) виділенням безлічі соціальних інститутів (самовідтворюються особливих відносин, що дозволяють забезпечити громадський контроль, нерівність, захист своїх членів, розподіл благ, виробництва, спілкування).

7. Основні напрямки в теорії націй і націоналізму.

Сьогодні існує чотири теорії націй.

1. Комунікативна теорія – Карл Дойч «Націоналізм і соціальний вплив» – основна ідея складається з того, що нація являє собою певне суспільство, для якого характерні комплементарні речі. Нація – суспільство комунікативних способів комунікації між людьми, для яких характерна загальна історична пам'ять – основа комунікацій.

2. Етатистська теорія – основана на принципах ототожнення нації і держави. Е.Гіддке – автор цієї теорії. Нація існує, коли держава охоплює всю територію своїм впливом.

3. Етнологічна теорія – Е.Смітт – ідея полягає в тому, що передвісником існування нації виступає етнос, як деяке суспільство людей зі схожими елементами: Територія Населення Колективні почуття Культура

4. Інструменталістська (конструктивна) теорія – Е.Хонсбаум та Б.Андерсон – ідея полягає в тому, що нації конструюються, оскільки влада прагне вкласти в голови людей загальні ідеї, символи, цінності. Нація – це продукт уявлення конструкцій.

9. Європейська цивілізація в 16 ст. Й початок «нового часу».

16 століття стало переломним у світовій історії. Саме у цей період починає формуватися ранньомодерне суспільство та отримують ранньомодерний облік деякі європейські держави, що, пройшовши шлях революцій, докорінно змінюються.

У цей період починається зародження та становлення абсолютизму, який спочатку встановився у Франції, а потім розповсюдився на інші європейські країни, отримавши характерні та особливі ознаки.

У цьому столітті проходить реформація, що тягне за собою величезну ковдру подій по всій Європі. Після початку реформації, вона виливається у різних формах. Як то Селянська війна в Німеччині, Релігійні війни у Франції, Королівська реформація в Англії, Війна за незалежність в Нідерландах. Основною причиною Реформації стала боротьба між зароджувалися капіталістичними відносинами і домінуючим на той час феодальним ладом , на охорону ідеологічних кордонів якого і стояла католицька церква. На думку прихильників Реформації , католицтво відійшло від початкових християнських принципів у результаті численних нашарувань середньовічного схоластичного богослов'я і обрядовості. Протестантизм виник в середньовічній Європі як опозиції до Католицької Церкви , в ході руху Реформації , ідеалом якої було повернення до апостольського християнства.

XVI століття - час піднесення Голландії. Причинами цього були переміщення торгових шляхів в Атлантичний океан і головне буржуазна революція, що відбулася в 1566 - 1579 рр. . і стала першою в світі успішної буржуазною революцією .

Швидко капіталістичні відносини розвивалися в Англії. В останній третині XV - першої чверті XVI ст. тут стався аграрний переворот , основним проявом якого були насильницька експропріація селянської поземельної громади і конверсія ріллі - її перетворення на пасовищі. В результаті формувався клас найманих робітників і капітал , розширювався внутрішній ринок.

Великі прибутки Голландії та Англії приносили колонії і работоргівля. Уряд заохочував цей вид діяльності. При англійській королеві Єлизаветі (1533 - 1603) був побудований великий військовий флот.

У Франції централізація держави завершилася за Людовіка XI ( 1423 - 1483). Зміцнювався абсолютизм , що досяг апогею при Людовіку XIV ( 1638 - 1715 ) . Його влада була настільки необмеженою , що легенда приписує йому вислів «Держава - це я».

Повільніше інших країн розвивалася Німеччина . Тут в XVI - XVII ст. відродилося приватне кріпацтво , розширилася барщинная експлуатація .

Посилення централізованої влади сприяло більш успішному розвитку господарства , науки і культури , появи нової форми організації виробництва - мануфактури. У Європі зароджуються і затверджуються капіталістичні відносини , чому неабиякою мірою сприяють Великі географічні відкриття.

8. Поняття революції. Теорії революції. Ранньомодерні революції.

Революція як термін виникає , як і термін демократія. Система відновлення порядку. Збройне повстання і державний переворот. Не змінюються влада і політичні інститути , політична система незмінна (держ. Переворот ) Збройне повстання , пов'язане з насильством.

Революція можлива , якщо вона задовольняє умовам:

1 . присутній масове соціальний рух

2 . повинна вести до широкомасштабних реформ і змін

3 . передбачає загрозу або здійснення насильства

• Революція ( Гідденс ) - це захоплення державної влади , шляхом насильства , що чиниться лідерами масового руху , при цьому отримана влада використовується в подальшому для проведення радикальних реформ.

• Теорія Маркса найбільш затребувана була свого часу. Економічні зміни виробничих сил вступають в конфлікт з виробничими відносинами. Економічна основа породжує зіткнення класів

1 . Ентоні Гідденс

2 . Чалнерс Джонсон «Революція як порушення рівноваги»

3 . Джеймс Девіс : революція починається тоді , коли відбуваються поліпшення ( уповільнені поліпшення) - зростаючі очікування не збуваються

Позбавлення мають не абсолютний характер.

• Чарльз Тили : «теорія протесту»

4 компоненти колективної дії :

1 ) організація революційної групи

2 ) мобілізація ( оволодіти ресурсами)

3 ) наявність спільних інтересів ( ідеологія )

4 ) сприятливі обставини

Революційний рух являє собою такий тип , який виникає в ситуації множинного суверенітету. (коли уряд втрачає контроль над довіреними сферами )

Соседние файлы в папке шпоры и всякое такое