Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posobie_GSP.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
890.88 Кб
Скачать

Розділ VII. Житлове і сімейне право

Тема 30. Житлове право, поняття, предмет, метод. Договір найму житлового приміщення.

Поняття житлового права. Предмет і метод житлового права. Функції і принципи житлового права. Здійснення права на житло. Житлові правовідносини. Поняття, характеристика житлових правовідносин. Поняття житлового фонду. Види житлових фондів. Поняття житла і його ознаки. Облік громадян, що потребують поліпшення житлових умов. Соціальний найм житла. Черговість надання громадянам житлових приміщень. Договір найма житлового приміщення, предмет договору, сторони, строк. Права та обов'язки сторін. Права членів родини наймача. Зміна і припинення договору найма житлового приміщення. Виселення з житлового приміщення. Приватний найм житла. Безоплатне користування житлом. Право користування житлом членів родини, що не є співвласниками житлового приміщення. Право користування житлом на підставі спадкового розпорядження.

Тема 31. Користування службовими житловими приміщеннями, гуртожитками.

Особливості надання службових житлових приміщень і гуртожитків. Поняття службового житлового приміщення і гуртожитку. Особливості договору найму службового житлового приміщення . Особливості договору найму житла в гуртожитку. Особливості виселення із службових житлових приміщень і гуртожитків.

Тема 32. Здійснення права на житло шляхом будівництва, шляхом переходу його у власність.

Самостійне будівництво як спосіб реалізації права на житло. Здійснення права на житло через його будівництво житлово-будівельними кооперативами. Кредитування індивідуального житлового будівництва. Приватизація житла. Поняття, способи приватизації. Договір купівлі-продажу, міни житла.

Тема 33.Поняття сімейного право і сімейні правовідносини.

Сімейне право як галузь права. Задачі і принципи сімейного права. Співвідношення правових і моральних норм регулювання сімейних відносин. Джерела сімейного права. Поняття і види сімейних відносин. Суб'єкти сімейних відносин. Підстави виникнення сімейних відносин. Родина. Крівне споріднення, правове значення крівного споріднення. Відносини своячества і їх правове значення. Позовна давність в сімейному праві.

Тема 34. Поняття шлюбу. Укладення шлюбу.

Поняття шлюбу. Укладення шлюбу. Правові наслідки шлюбу. Умови вступу в шлюб. Шлюбний вік і його значення. Добровільність шлюбу. Перешкоди до укладення шлюбу. Державна реєстрація шлюбу. Порядок укладення шлюбу. Заручини. Визнання шлюбу недійсним. Підстави і правові наслідки визнання шлюбу недійсним.

Тема 35. Права й обов'язки подружжя.

Поняття і види особистих немайнових прав чоловіка і жінки. Право на материнство, на батьківство. Право дружини, чоловіка на зміну прізвища. Право дружини, чоловіка на особисту свободу. Право дружини, чоловіка на повагу своєї індивідуальності. Правовий режим майна подружжя. Право спільної сумісної власності подружжя. Об'єкти права спільної сумісної власності. Здійснення права зі спільної сумісної власності. Способи і порядок поділу майна, що є спільною сумісною власністю. Права і обов’язки по утриманю подружжя. Шлюбний договір. Зміст, форма, строк дії шлюбного договору. Розірвання шлюбного договору. Визнання шлюбного договору недійсним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]