Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posobie_GSP.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
890.88 Кб
Скачать

Тема 10. Право інтелектуальної власності.

Поняття права інтелектуальної власності. Об'єкти, суб'єкти права інтелектуальної власності. Особисті немайнові права і майнові права інтелектуальної власності. Захист права інтелектуальної власності. Право інтелектуальної власності на літературний, художній і інший добуток. Об'єкти авторського права. Суб'єкти авторського права. Співавторство. Права автора. Право інтелектуальної власності на виконання, фонограму, відеограму і програму (передачу) організації віщування. Об'єкти, суб'єкти суміжних прав. Право інтелектуальної власності на об'єкти суміжних прав. Право інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок. Право інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію. Право інтелектуальної власності на торгівельну марку і комерційне найменування. Право інтелектуальної власності на комерційну таємницю.

Розділ III. Зобов'язальне право.

Тема 11. Загальні положення про зобов'язання.

Зобов'язальне право і його система. Поняття зобов'язання. Основні види зобов'язань. Підстави виникнення зобов'язань. Сторони в зобов'язанні. Множинність осіб у зобов'язанні. Третя особа в зобов'язанні. Солідарні і часткові зобов'язання. Заміна осіб у зобов'язанні. Поступка вимоги. Переведення боргу. Форма угоди по заміні кредитора, боржника в зобов'язанні. Регресні зобов'язання.

Тема 12. Способи забезпечення виконання зобов'язань.

Поняття, види і значення засобів забезпечення виконання зобов'язань. Форма правочина по забезпеченню виконання зобов'язання. Загальні умови забезпечення виконання зобов'язань. Поняття неустойки. Підстави виникнення права на неустойку. Предмет неустойки. Види неустойки. Порука. Сторони у поруці. Правові наслідки порушення зобов'язання, забезпеченого порукою. Права поручителя, що виконав зобов'язання. Припинення поруки. Поняття гарантії. Строк дії гарантії. Правові наслідки порушення боржником зобов'язання, забезпеченого гарантією. Припинення гарантії. Поняття завдатку як способу забезпечення виконання зобов'язання, його функції. Правові наслідки порушення зобов'язання, забезпеченого завдатком. Поняття застави. Підстави виникнення застави. Види застави. Сторони в договорі застави. Предмет застави. Звернення стягнення на предмет застави. Припинення права застави. Право притримання.

Тема 13 . Відповідальність за порушення зобов'язань.

Поняття припинення зобов'язань. Підстави припинення зобов'язань. Припинення зобов'язань зарахуванням зустрічних вимог. Неприпустимість зарахування зустрічних вимог. Припинення зобов'язань за домовленістю сторін. Поняття порушення зобов'язання. Прострочення боржника. Прострочення кредитора. Правові наслідки порушення зобов'язання. Цивільно-правова відповідальність за порушення зобов'язання. Умови цивільно-правової відповідальності. Провина як підстава відповідальності за порушення зобов'язання. Випадки відповідальності без вини в цивільному праві. Поняття і види збитків. Підстави звільнення від цивільно-правової відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]