Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posobie_GSP.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
890.88 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

У першому питанні вивчити поняття усиновлення, осіб, які можуть бути усиновлені, особи, які можуть бути і не можуть бути усиновителями, облік дітей, які залишилися без батьківського піклування, згода дитини на усиновлення, усиновлення дитини без згоди батьків, порядок здійснення усиновлення, подача заяви про усиновлення, рішення суду про усиновлення, право на таємницю усиновлення.

У другому питанні розглянути права і обов'язки усиновителя і усиновленого: право бути записаним матір'ю і батьком дитини, на зміну відомостей про місце і дату народження дитини, зміна прізвища, імені, по батькові усиновленої особи, правові наслідки усиновлення.

У третьому питанні вивчити підстави і правові наслідки визнання усиновлення недійсним, відміну усиновлення, правові наслідки відміни усиновлення, позбавлення усиновителя батьківських прав.

У четвертому питанні дати поняття опіки і опікування, хто може бути опікуном дитини і хто не може бути, вивчити права і обов'язки опікуна і опікуна відносно дитини. Припинення опіки і опікування.

У п'ятому питанні вивчити поняття договору про патронат над дітьми, умови про плату за виховання, згоду дитини на мешкання в сім'ї патронатного вихователя, обов'язки патронатного вихователя. Припинення договору про патронат.

У шостому питанні дати порівняльну характеристику понять «Прийомна сім'я» і «дитячий будинок сімейного типу». Здійснення відходу і виховання дітей в прийомній сім'ї і дитячому будинку сімейного типу.

Методичні рекомендації

До практичних занять

З дисципліни

«Цивільне та сімейне право»

Цивільне і сімейне право» - одна з основних навчальних дисциплін, що передбачені навчальним планом, є загальною для всіх спеціализацій і форм навчання в навчальних заставах юридичного профілю за фахом «Правознавство».

Мета курсу – підготовка кваліфікованого фахівця для органів юстиції, судів, юридичних служб. Основна задача курсу – допомогти студентам виробити уміння тлумачити і застосовувати нормативні акти цивільно-правового характеру, професійно оцінювати юридично значимі обставини і кваліфікувати юридичні факти, робити різноманітні юридичні дії відповідно діючому цивільному законодавству; орієнтуватися в спеціальній літературі; розвивати уміння мислити цивілістичними категоріями.

Дисципліною «Цивільне і сімейне право» передбачені такі види занять: лекції, семінарські і практичні заняття.

Практичне заняття – форма навчального заняття, що передбачає детальний розгляд окремих теоретичних положень навчальної дисципліни і формує вміння і звички їх практичного застосування шляхом індивідуального виконання студентами відповідних задач.

Мета практичного заняття – допомогти студентам у вивченні тем курсу, що виносяться на практичне заняття, а також у самостійній роботі над курсом у цілому.

Практичне заняття включає проведення попереднього контролю знань, умінь і звичок студентів, обговорення актуальних проблем дисципліни за участю викладача і студентів, рішення ситуаційних задач, складання документів.

До розв’язання задач висувається ряд вимог: рішення повинне бути розгорнутим, висновки обґрунтовані посиланнями на відповідні нормативно-правові акти. При цьому необхідно цілком або частково привести текст використаної норми з обґрунтуванням її застосування в даному випадку.

При розв’язанні задач рекомендується:

- дати аналіз фактичних обставин, викладених у завданні;

  • визначити, до якого питання теми курсу вона відноситься;

  • визначити нормативні акти, вивчення яких необхідно;

  • керуватися конкретними нормами Цивільного кодексу України, Сімейного кодексу, Постановами Пленуму Верховного Суду України, інших нормативно-правових актів;

  • при посиланні на нормативний акт указати статтю, пункт, частину;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]