Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posobie_GSP.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
890.88 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

У першому питанні розглянути порядок надання земельної ділянки під приватне будівництво в межах населених пунктів селищ, міст, районів. Момент виникнення права власності на приватний житловий будинок. Правила користування приватним житлом і прибудинковою територією. Права і обов'язки власника приватного будинку.

У другому питанні вивчити особливості отримання житлових приміщень в будинках, житлово-будівельних кооперативів, внесення плати за житло, права і обов'язки власника житлового приміщення і членів його сім'ї, статус кооперативу, порядок ухвалення в члени житлово-будівельного кооперативу і вихід з нього.

У третьому питанні вивчити особливості договорів купівлі-продажу, міни житла, оформлення, зміст, відповідальність сторін за договорами.

У четвертому питанні з'ясувати поняття приватизації житла, об'єкти і суб'єкти приватизації, розміри площі для безкоштовної приватизації житла приміщення, порядок здійснення приватизації, документи, необхідні для приватизації і цінні папери підтверджуючі приватизацію.

Підготувати реферат на тему: «Умови і порядок розділу житлового приміщення між подружжям»

Семінарське заняття №13.

Тема: Поняття сімейного права і сімейні правовідносини. Поняття шлюбу. Укладання шлюбу.

  1. Сімейне право як галузь права, завдання, принципи і система.

  2. Шлюбно-сімейні правовідносини.

  3. Поняття і умови вступу до шлюбу.

  4. Укладення шлюбу.

  5. Визнання шлюбу недійсним.

Література:

  1. Конституція України: прийнята на п'ятій сесії ВРУ 28 червня 1996 року /ВВРУ - №30 - с.141.

  2. Сімейний кодекс України від 10.01.2002 № 2947 -3.

  3. Цивільний кодекс України від 16.01 2003 № 435-4.

  4. Ухвала Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами норм КОБС» від 12.06.98. - // Збірка ухвал Пленуму Верховного Суду України (1995-1998). - До., 1998.

  5. Ворожейкин Е.М. Семейные правоотношения. – М., 1972.

  6. Цивільне та сімейне право України. Навчальний посібник. / Под ред. Дзера О. А. Харків, 2004.

Методичні рекомендації:

У першому питанні вивчити поняття сімейного права, сімейних правовідносин, суб'єктів, поняття сім'ї, спорідненості, предмет і метод сімейного права, основні принципи, систему і завдання дисципліни.

У другому питанні з'ясувати підстави виникнення сімейних відносин, загальні принципи регулювання сімейних відносин, регулювання сімейних відносин за домовленістю сторін, облік звичаїв при рішенні судом сімейних суперечок, захист сімейних прав і інтересів, участь органів опіки і опікування в захисті сімейних прав і інтересів, застосування позовної давності до вимог, витікаючи з сімейних відносин.

У третьому питанні розглянути поняття шлюбу і умови вступу до браку, шлюбного віку. Право на брак, добровільність браку, одношлюбність осіб, перешкоди для реєстрації шлюбу.

У четвертому питанні вивчити порядок укладення шлюбу, подача заяви, реєстрація шлюбу, ознайомлення осіб, що подали заяву з їхніми правами і обов'язками, взаємне ознайомлення їх про стан здоров'я, помолвки, час, місце реєстрації шлюбу, право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу, правові наслідки шлюбу.

У п'ятому питанні розглянути підстави недійсності шлюбу, шлюб який визнається недійсним за рішенням суду. Час, з якого шлюб є недійсним. Правові наслідки недійсності шлюбу. Права і обов'язки батьків і дитини, що народилася в недійсному шлюбі.

Підготувати реферат на тему: «Реєстрація шлюбу в органах РАГСу»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]