Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УЧЕБНИК МЧП final.doc
Скачиваний:
894
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Розділ VI. Інтелектуальна власність в міжнародному приватному праві.

Глава 6. Інтелектуальна власність в Міжнародному приватному праві.

§6.1. Міжнародно-правова охорона авторських прав.

§6.2. Основні міжнародні угоди щодо охорони авторських та суміжних прав.

§6.3. Промислова власність та її міжнародна охорона. Паризька конвенція про охорону промислової власності 1883 р. Регіональні міжнародні договори про охорону промислової власності.

§6.4. Угода СОТ щодо торгових аспектів прав інтелектуальної власності (ТРІПС).

§6.1. Міжнародно-правова охорона авторських прав.

Поняття „інтелектуальна власність” є узагальнюючим щодо цілого ряду правових інститутів, та використовується досить умовно, незважаючи навіть на своє закріплення в ст. 2 Конвенції про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності, 1967р.251.

Виходячи з положень ст.2 Конвенції про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності інтелектуальна власність включає в себе права, які відносяться до літературних, художніх і наукових творів; виконавчої діяльності артистів, звукозапису, радіо- і телевізійних передач; винаходів у всіх галузях діяльності, наукових відкриттів; промислових зразків; товарних знаків, знаків обслуговування, фірмових найменувань, комерційних позначень; захисту від недобросовісної конкуренції та ін. Цей перелік не є вичерпним і постійно поповнюється у зв’язку з розвитком науково-технічного прогресу. Так, в багатьох країнах світу були прийняті спеціальні закони щодо захисту комп’ютерних програм, електронних баз даних та інших нових об'єктів інтелектуальної творчості.

З урахуванням сформованої в цій галузі системі джерел права інтелектуальна власність поділяється на авторське право, суміжні права та право промислової власності. Насамперед, в теорії виділяють інститут авторського права та суміжних прав. Ним регулюються відносини, які виникають у зв’язку зі створенням та використанням наукових, літературних та художніх творів (авторське право), фонограм, постановок, передач організацій ефірного і кабельного мовлення (суміжні права).

Авторські та суміжні права мають ряд особливостей у порівнянні з речовими правами. По-перше, це відсутність екстериторіальної дії-авторські права носять так званий територіальний характер, сутність якого полягає в тому, що їх захист здійснюється тільки в межах тієї країни, де воно виникло та визнано у встановленому порядку. По-друге, обмежений строк охорони, який, як правило, складеться з двох термінів: усього часу життя автора, та додаткового строку охорони після смерті автора, який встановлюється національним законодавством. По-третє, авторське право включає в себе майнові права (право на переклад, на винагороду та ін.) і особисті немайнові права (право авторства на твір, право на обнародування твору, право на захист твору та захист репутації автора та ін.). По-четверте, особливий порядок передачі авторських прав (на підставі авторських договорів). По-п’яте, суб’єктами авторських прав, як правило виступають фізичні особи, у зв’язку з чим особисті немайнові права є невідчужуваними. Зазначені особливості, сучасні тенденції світового розвитку зумовили необхідність створення міжнародної системи захисту авторських та суміжних прав шляхом прийняття нормативно-правових актів міжнародного рівня.