Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебная программа Административное право 2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

СІМФЕРОПОЛЬСЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ТЕХНІКУМ

КРИМСЬКОГО ЮРИДИЧНОГО ІНСТИТУТУ

НАЦІОНАЛЬНОГО університету

«ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені Ярослава Мудрого»

узгоджено

затверджую

Заступник директора

з навчальної роботи

___________ Т. В. Великолуг

«___» ______________ 2011 р.

Директор технікуму

___________ В.М. Вересов

«____» ___________ 2011 р.

Навчальна програма з дисципліни «адміністративне право»

Сімферополь 2011

I. Цілі і завдання навчальної дисципліни

Адміністративне право є однією з фундаментальних галузей права і профілюючих юридичних дисциплін. Навчальна дисципліна «Адміністративне право» є частиною освітньо-професійної програми підготовки фахівців в Україні за фахом «Правознавство». Адміністративне право вивчає суспільні відносини у сфері державного управління і здійснює функції регулювання цих відносин властивими йому юридичними способами.

Адміністративне право займає особливе місце в процесі реформування суспільства, подоланні кризових явищ в економіці і соціальній сфері. На цю галузь покладається основне навантаження з юридичного забезпечення адміністративної реформи, конституційних основ організації виконавчої влади, гуманізації діяльності держави, прав юридичних і фізичних осіб.

Мета вивчення дисципліни «Адміністративне право» полягає в підготовці кваліфікованого фахівця, в придбанні майбутнім юристом комплексу знань, умінь, навичок, необхідних для виконання ними своїх службових обов'язків на необхідному професійному рівні. Студенти повинні опанувати знання про правове забезпечення реалізації прав, свобод та інтересів громадян у відносинах з органами державного управління (їх представниками), порядок здійснення державного управління, його форми і методи, особливості управлінського впливу в різних сферах суспільного життя.

Найважливішими завданнями курсу є: формування у студентів системи глибоких знань відносно основних категорій адміністративного права, державного управління, державної виконавчої влади; придбання первинних навичок і умінь в застосуванні норм адміністративного права.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

- знати предмет, метод і систему адміністративного права, зв’язок цієї галузі права з іншими галузями права; основні проблеми науки адміністративного права; поняття та особливості адміністративно - правових норм і відносин; суб’єкти адміністративного права та елементи їх статусу; функції, форми і методи державного управління; поняття адміністративного примусу; та види його заходів; поняття та основні риси адміністративного процесу; сутність адміністративної юстиції, поняття та завдання адміністративного судочинства в Україні; засоби забезпечення законності й дисципліни в державному управлінні; поняття та види адміністративно - правових режимів; правові засади та організацію управління економікою, соціально-культурним будівництвом та адміністративно-політичною діяльністю;

- вміти використовувати отриманні знання в практичній діяльності; вільно орієнтуватися в системі нормативно-правових актів, які регламентують відносини у сфері державного управління; аналізувати й коментувати відповідні нормативні положення; прогнозувати напрямки здійснення реформ у зазначеній сфері; користуватися сучасною науковою і спеціальною літературою, електронними юридичними базами даних, іншими інформаційними джерелами.

- мати уявлення про проблеми, які виникають при здійсненні правозастосовної практиці, про основні напрями розвитку науки, навчальної дисципліни, що вивчається, про перспективи вдосконалення науки адміністративного права, галузі права, адміністративного законодавства.