Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління витратами.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
611.33 Кб
Скачать

60 (1/2)

60 (2/2)

Процес управління непродуктив­ними витратами і втратами досить складний, а в окремих випад­ках навіть і непередбачливий, проте залишати дану категорію ви­трат без управління не бажано.

Витрати непродуктивного ха­рактеру можуть знайти своє місце у попередньо складено­му окремому кошторисі. Як і інші види кошторисів, їх доцільно формувати на квартал з помісячною розбивкою.

СУТЬ УПРАВЛІННЯ НЕПРОДУКТИВНИМИ ВИТРАТАМИ І ВТРАТАМИ на перших порах зводитиметься до формування таких кошторисів по кожному із вищеперелічених видів витрат, а у подальшому можна буде виділяти їх у загальних кошторисах загальновиробничих, адміністративних, витрат на збут та інших операційних витрат.

УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ СЛІД ЗДІЙСНЮВАТИ у постатейному розрізі, перелік яких специфічний щодо їх різновидів. Регулярний контроль за дотриманням кошторису дасть змогу здійснювати істотний вплив на їх величину, що, у кінцевому результаті, призведе до їх нормалізації, а можливо, і до поступового зниження та повної ліквідації окремих з них.

НАЙКРАЩИХ РЕЗУЛЬТАТІВ В УПРАВЛІННІ ВИТРАТАМИ МОЖНА ДОСЯГТИ у тому випадку, коли на підприємстві чи в організації добре налагоджена система оперативного обліку, контролю і аналізу, яка стає перепоною для утворення (формування) витрат непродуктивного характеру або втрат. Адже набагато краще попередити можливі непродуктивні витрати і втрати, аніж їх ліквідовувати.

Сучасна вітчизняна практика управління витратами досить далека від реальних потреб менеджменту і вимагає значного поліпшення. Це пов'язано з необхідністю подальшого зниження як виробничої собівартості, так і витрат періоду, які, хоч і не прямо, проте відносяться на кінцеві результати господарювання. Одним із можливих варіантів вдосконалення управління витратами є вивчення зарубіжного досвіду та використання окремих його елементів вітчизняними товаровиробниками.