Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління витратами.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
611.33 Кб
Скачать

54 (1/2)

54 (2/2)

IV) за місцем виникнення витрат

(ПІДПРИЄМСТВО (ОРГАНІЗАЦІЯ), ЦЕХ, ДІЛЬНИЦЯ, БРИГАДА)

V) за характером виробництва

(МАСОВІ, ІНДИВІДУАЛЬНІ, ПРОМІЖНІ)

МАСОВІ (ПЕРІОДИЧНІ) КАЛЬКУЛЯЦІЇ складаються за певний період часу (квартал, рік) з метою розрахунку середньої собівартості од­ного виробу.

ІНДИВІДУАЛЬНІ – поширені в індивідуальних виробни­цтвах. Вони складаються лише після завершення виробництва окремого замовлення або групи виробів.

ПРОМІЖНІ складаються на окремі етапи робіт по об'єктах з тривалим циклом виробництва.

VІ) ЗА СКЛАДОМ ВИТРАТ, ЩО ВКЛЮЧАЮТЬСЯ У СОБІВАРТІСТЬ ПРО­ДУКЦІЇ (КАЛЬКУЛЯЦІЇ ПОВНОЇ Й НЕПОВНОЇ (ЧАСТКОВОЇ) СО­БІВАРТОСТІ)

ПОВНОЇ СОБІВАРТОСТІ – включає, крім витрат на ви­робництво продукції, ще й позавиробничі витрати, тобто витрати, пов'язані з її реалізацією.

НЕПОВНОЇ (ЧАСТКОВОЇ) СОБІВАРТОСТІвідображає лише частку витрат, пов'язаних з виготовленням продукції. Цими витратами є так звані змінні витрати, розмір яких залежить від обсягів виробництва.

VІІ) ЗА ВЛАСТИВІСТЮ КАЛЬКУЛЯЦІЙНОГО ОБ'ЄКТА (ЗАГАЛЬНІ, ПАРАМЕТРИЧНІ, ГОСПРОЗРАХУНКОВІ)

ЗАГАЛЬНІ — це калькуляції, які складаються на увесь калькуляційний об'єкт окремий вид продукції, об'єкт бу­дівництва тощо.

ГОСПРОЗРАХУНКОВІ (ЗА ЦЕНТРАМИ ВИТРАТ) відобра­жають певне коло витрат, які залежать безпосередньо від роботи бригади, цеху, дільниці та інших внутрішньогосподарських госп­розрахункових підрозділів.

ПАРАМЕТРИЧНІскладаються з метою отримання уявлення про собівартість продукції в розрахунку на одиницю певного параметра. Для вказаної мети з усієї сукупності корис­них властивостей виділяється основний техніко-економічний па­раметр, який найповніше і найбільш точно характеризує споживну вартість продукту.

55. Який склад витрат кошторису цеху?

Основною формою планування витрат підрозділів як центрів відповідальності є складання їх кошторисів. Кошторис охоплює всі витрати підрозділу на виробництво продукції (надання послуг) за плановий період незалежно від ступеня її готовності. У підрозділах з коротким виробничим циклом виготовлення продукції кошторис і виробнича собівартість кінцевої продукції за певний період, як правило, збігаються. Якщо виробничий цикл тривалий і змінюються залишки незавершеного виробництва на початок і кінець планового періоду, такої відповідності немає.

КОШТОРИСИ ПІДРОЗДІЛІВ ВИКОНУЮТЬ ТАКІ ВАЖЛИВІ ФУНКЦІЇ:

1) Організуюча (координуюча) функція пов’язана з тим, що зафіксовані у кошторисі планові показники витрат слугують орієнтиром для відповідальної особи, яка спрямовує свої зусилля на дотримання встановленого регламенту і норм використання ресурсів.

2) Контролююча функція кошторисів полягає у тому, що за їх допомогою виконується моніторинг та оцінка діяльності підрозділів з погляду дотримання належного рівня витрат.

3) Функція стимулювання реалізується через відповідальність за необґрунтоване перевищення планових витрат та заохочення щодо їх зниження.

55 (1/3)

55 (2/3)

З ПОГЛЯДУ ГРУПУВАННЯ ПОЗИЦІЙ КОШТОРИСИ БУДУЮТЬСЯ ЗА каль­куляційними статтями або економічними елементами витрат.

У ПОСТАТЕЙНОМУ КОШТОРИСІ органічно інтегруються кошторис непрямих (загальновиробничих) витрат та калькуляції за прямими витратами окремих виробів.

Розроблення кошторису за ЕЛЕМЕНТАМИ ВИТРАТ дозволяє відобразити ресурсну структуру, матеріало-, зарплато-, і капіталомісткість виробництва, а також, що суттєво, чітко ув'язати витрати підрозділу (цеху) в цілому з витратами його структурних одиниць (дільниць, робочих місць), оскільки останнім плануються лише окремі їх елементи. В практиці, для центрів відповідальності високого рівня пере­вага віддається постатейній структурі кошторисів.