Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління витратами.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
611.33 Кб
Скачать

51. Поясніть, що є об’єктами калькулювання на підприємстві.

У системі управління витратами важливе місце посідає калькулювання.

КАЛЬКУЛЮВАННЯ – це система науково обґрунтованих прийомів визначення собівартості всієї продукції та її окремих видів, необхідна для обґрунтування ціни і цінової політики підприємства, визначення рентабельності виробів, оцінювання економічної ефективності технічних та організаційних рішень, аналізу роботи підприємства і його підрозділів тощо.

Обчислюється собівартість виробів як планова, так і фактична.

КАЛЬКУЛЮВАННЯ ПЕРЕДБАЧАЄ ВИРІШЕННЯ ТАКИХ МЕТОДИЧНИХ ПИТАНЬ:

• установлення об'єкта калькулювання і вибір калькуляційних одиниць;

• з'ясування виду калькуляції;

• вибір методу калькулювання;

• обґрунтування калькуляційних статей витрат і методики їх обчислення.

ОСНОВНОЮ МЕТОЮ КАЛЬКУЛЮВАННЯ Є визначення витрат на одиницю їх носія (об'єкта калькулювання).

ПИТАННЯ ЩОДО ОБ'ЄКТІВ калькулювання і калькуляційних одиниць не потребує спеціальних обґрунтувань і вирішуються автоматично виходячи з властивостей продукції, яку виробляє підпр-во.

ОБ'ЄКТ КАЛЬКУЛЮВАННЯ (носії витрат) — це та продукція (роботи, послуги), собівартість якої обчислюється. Іншими словами, це витрати, пов’язані з виробництвом конкретного продукту.

ОБ'ЄКТАМИ КАЛЬКУЛЮВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ МОЖУТЬ БУТИ:

• окремі види продукції (робіт, послуг);

• продукція (роботи, послуги) окремого підрозділу;

• уся товарна продукція.

В багатьох випадках об'єкти калькулювання не співпадають з об'єктами обліку витрат.

ОБ'ЄКТАМИ ОБЛІКУ ВИТРАТ Є місця їх виникнення, види чи групи однорідних продуктів.

МІСЦЕМ ВИНИКНЕННЯ ВИТРАТ НАЗИВАЮТЬСЯ структурні одиниці і підрозділи підприємства, в яких відбувається первинне споживання виробничих ресурсів (робочі місця, бригади, цехи і т.д.)

ПЕРЕДУМОВОЮ КАЛЬКУЛЮВАННЯ Є облік виробничих витрат (виробничий або управлінський).

Досить тісно з об’єктами калькулювання взаємодіють об’єкти обліку витрат, під якими слід розуміти сукупність витрат, яка згрупована у певному розрізі, необхідному для розв’язання завдань управління собівартістю. В обліку об'єктом калькуляції признається продукт виробництва (деталь, вузол, виріб, група однорідних виробів), технологічна фаза (переділ, виробництво), стадія і ін., тобто продукція різного ступеня готовності, види робіт або послуг.

Об’єкти калькулювання і об’єкти обліку досить часто ототожнюються, хоча між ними існують принципові відмінності.

ОБЛІК ВИТРАТ ПЕРЕДУЄ ПРОЦЕСУ КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ, але не завжди слідом за обліком витрат відбувається калькулювання. Між обліком і калькулюванням завжди існує часовий розрив. Облік витрат ведеться щомісячно, а калькулювання здійснюється в міру необхідності (щомісячно, один раз на квартал, на півроку, на рік або декілька років, як, наприклад, при будівництві особливо складних промислових об’єктів /атомних, теплових і гідроелектростанцій, мостів тощо/).

ВСТАНОВЛЕННЯ ОБҐРУНТОВАНОГО КРИТЕРІЮ ВИЗНАЧЕННЯ ОБ’ЄКТІВ КАЛЬКУЛЮВАННЯ ДОЗВОЛЯЄ отримати інформацію про собівартість продукції, виділити в аналітичному обліку такі об’єкти, які підлягають контролю з боку системи управління.