Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління витратами.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
611.33 Кб
Скачать

54. Які види калькуляцій розробляються на підприємстві та яке їх призначення?

Залежно від тієї ролі, яку відіграє калькулювання собівартості у діяльності підприємств, наявності різних показників і видів собівартості розрізняють різнома­нітні види калькуляцій.

На практиці застосовуються такі найбільш поширені ознаки, згідно з якими вони класифікуються. До них слід віднести:

І) ЗА ЧАСОМ СКЛАДАННЯ КАЛЬКУЛЯЦІЙ

(ДИРЕКТИВНІ І ЗВІТНІ)

ДИРЕКТИВНІ КАЛЬКУЛЯЦІЇ складаються до початку виготовлення продукції, виконання робіт чи надання послуг для обґрунтування і удосконалення нормативів витрат виробництва. ДО НИХ НАЛЕЖАТЬ планові, кошторисні, нормативні.

Планові калькуляції складають на основі планових норм ви­трат у розрахунку на плановий обсяг продукції (робіт, послуг). Вони визначають максимально допустимий рівень витрат на ви­робництво певної продукції (виконання робіт чи надання послуг). В основі складання планових калькуляцій лежать затверджені у встановленому порядку вироб­ничі норми використання ресурсів. У плановій калькуляції діс­тає своє відображення завдання щодо зниження собівартості продукції.

Кошторисні калькуляції складають на основі кош­торисних норм витрат використання ресурсів, діючих цін і тари­фів, рівня оплати праці, які діють на момент формування кошторису. Кошторисні калькуляції призначені для економічного обґрунтування нового будівництва, розширен­ня і реконструкції діючих підприємств, модернізації виробничого устаткування та будівельної техніки, розробки но­вих технологічних процесів.

Нормативні калькуляції складають на основі на­уково обґрунтованих діючих виробничих норм і нормативів ви­трат, які відображають досягнутий рівень техніки, технології, ор­ганізації виробництва і праці.

Нормативні калькуляції у порівнянні з плановими, на перший погляд, досить подібні між собою, але планова калькуляція відрізняється від нормативної тим, що вона складається за усередненими нормами за певний період (квартал, рік), а нормативна калькуляція — за чинними нормами за кожний окремо взятий період.

ЗВІТНІ КАЛЬКУЛЯЦІЇ складаються на підставі даних бухгалтерсь­кого обліку про фактичні затрати на виробництво в розрізі каль­куляційних статей витрат і характеризують величину окремих видів витрат на виробництво конкретної продукції. Звітні каль­куляції застосовуються для контролю виконання планового за­вдання зі зниження собівартості продукції.

ІІ) ЗА ПЕРІОДИЧНІСТЮ СКЛАДАННЯ

(ЗМІННІ, ДЕКАДНІ, МІСЯ­ЧНІ, КВАРТАЛЬНІ, РІЧНІ)

ІІІ) ЗА РІВНЕМ ОХОПЛЕННЯ ВИТРАТ

(ГАЛУЗЕВІ, ВИРОБНИЧІ, ВНУТРІШНЬОГО­СПОДАР-СЬКІ, ТЕХНОЛОГІЧНІ)

ГАЛУЗЕВІ – відображають рівень собівартості певного виду продукції у конкретній галузі (наприклад, собівартість елек­троенергії, продуктів харчування, автомобільних перевезень пев­них видів вантажів тощо).

ВИРОБНИЧІ – характеризують собою сукупність ви­трат, пов'язаних з виробництвом продукції, виконанням робіт на конкретному підприємстві чи організації.

ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКІ – складаються на продук­цію окремих цехів основного, допоміжних чи підсобних вироб­ництв.

ТЕХНОЛОГІЧНІ КАЛЬКУЛЯЦІЇ уособлюють в собі витрати на окремі деталі, вузли, конструктивні елементи робіт і характеризують рі­вень технології на підприємстві чи в організації.