Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління витратами.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
611.33 Кб
Скачать

5 Разом

ЗАКОНОМІРНИМ РОЗВИТКОМ МЕТОДОЛОГІЇ СКЛАДАННЯ КОШТОРИСІВ Є МАТРИЧНА (ЗВЕДЕНА) ФОРМА КОШТОРИСУ, в якій витрати групуються одночасно постатейно і поелементно.

З одного боку, в матричному коштори­сі поєднується інформаційно-аналітичний потенціал постатейно­го і поелементного підходів, а з другого — на його основі зручно здійснювати перевірку правильності обчислень, а також розподі­ляти всі витрати на змінні та постійні, що є необхідним під час поваріантних обчислень.

56. Методика управління змінними витратами.

Змінні, або експлуатаційні, виробничі витрати характеризу­ються безпосереднім їх зв'язком з обсягами виробництва. ЦЕ ТАКІ ВИТРАТИ, ЯК матеріальні, трудові, пов'язані з експлуатацією виро­бничого устаткування, машин і механізмів, інші прямі витрати. Саме від їх рівня в осно­вному й залежить величина фінансового результату діяльності підприємства — прибутку чи збитку.

УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ ВИТРАТАМИ

Здійснюється у двох площинах:

1) Управління на стадії заготівлі і придбання матеріальних ре­сурсів:

• визначення переліку матеріальних ресурсів, які необхідні для здійснення виробничої діяльності;

• обчислення нормативної потреби в матеріальних ресурсах за їх видами (при цьому за основу слід брати науково обґрунто­вані діючі виробничі норми витрат);

• вибір раціональних постачальників матеріальних ресурсів та укладення з ними договірних зобов'язань (контрактів, угод тощо);

• поділ матеріальних ресурсів на такі, що потребують склад­ського зберігання, і ті, що матимуть безпосереднє використання, минаючи складські приміщення.

Ці стадії управління вир. зап. здійс­нюються задовго до початку виготовлення продукції чи виконан­ня робіт. ПОРЯД З НИМИ до системи управління на цій стадії належать такі, що здійснюють­ся в ході виробничого процесу:

• безпосередня доставка матеріальних ресурсів на підприємс­тво чи в організацію (вибір виду транспортування, використання раціональних транспортних схем перевезень тощо);

• оптимізація величини поставок матеріальних ресурсів.

Найбільшу складність представляє достовірний підрахунок потреби в зазначених складових та оптимізація вели­чини поставок.

2) Управління матеріальними витратами на стадії їх фа­ктичного використання:

• вибір виду оцінки виробничих запасів;

• суворий контроль за дотриманням норм використання ма­теріальних ресурсів;

• раціональна організація нормативного господарства (роз­робка науково обґрунтованих норм і нормативів матеріальних витрат на одиницю продукції, робіт тощо та своєчасний їх перегляд у зв'язку із зміною умов госпо­дарювання, впровадженням досягнень науки і передової прак­тики);

• економне і раціональне використання матеріальних ресур­сів у поєднанні з матеріальним заохоченням (застосування раціо­нального розкрою матеріалів, інвентарного методу щодо матеріа­льних цінностей, відпуск яких здійснюється бездокументально, тощо).

Особливе місце належить оцінці виробничих запасів, які, за­лучаючись до виробничого процесу, посідають значну питому вагу в структурі експлуатаційних витрат.

♦♦УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМИ ВИТРАТАМИ♦♦

До трудових витрат належать витрати на основну і дода­ткову заробітну плату виробничих робітників (пряма заробітна плата).

Суть управління зводиться до таких складників:

1) раціональна організація праці (забезпечення фронтом робіт впродовж усього робочого дня кожного робітника, приведення у відповідність певних видів робіт з урахуванням їх складності до рівня кваліфікації робітників тощо);

2) своєчасний перегляд норм і нормативів трудозатрат;