Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління витратами.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
611.33 Кб
Скачать

Витратами

Адміністративні витрати належать до витрат періоду і є постійними (умовно-постійними) стосовно до обсягу продукції, що випускається, або до обсягу виконуваних робіт чи наданих послуг. Дані витрати посідають досить вагому частку у загальній сукупності витрат і з цієї причини вимагають до себе належної уваги.

57 (1/2)

57 (2/2)

УПРАВЛІННЯ АДМІНІСТРАТИВНИМИ ВИТРАТАМИ ПЕРЕДБАЧАЄ розробку (складання) кошторису цих витрат. Найбільш зручно такий кошторис складати на квартал з помісячною розбивкою. При цьому слід враховувати кількість робочих днів у місяці з тим, щоб максимально об'єктивно підійти до процесу його формування. Грамотно складений кошторис адміністративних витрат є запорукою його успішного виконання.

КОШТОРИС АДМІНІСТРАТИВНИХ ВИТРАТ ПОВИНЕН ВКЛЮЧАТИ всі загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством чи організацією в цілому. ДАНІ ВИТРАТИ НЕОБХІДНО ЗГРУПУВАТИ У ПОСТАТЕЙНОМУ РОЗРІЗІ. Кількість статей адміністративних витрат для кожного підприємства (організації) може бути індивідуальною (залежно від особливостей господарювання), проте їх орієнтовний перелік не може істотно відрізнятися від тих, що наведені у П(С)БО 16 «Витрати».

58. Методика управління витратами на збут продукції.

Витрати на збут продукції належать до витрат періоду. Вони не включаються до складу виробничої собівартості конкретних видів продукції, робіт чи послуг, а загальною сумою в кінці звітного періоду від­носяться на фінансові результати. Дана обставина змушує вести управління збутовими витратами в цілому по підприємству чи організації.

Витрати на збут належать до змінних, тобто пе­ребувають у прямій залежності від обсягів реалізації продукції, виконаних робіт чи послуг.

У ЗВ'ЯЗКУ З НАЛЕЖНІСТЮ ВИТРАТ НА ЗБУТ ДО категорії змінних витрат, головний акцент при управлінні ними робиться на забезпечення складання достовір­ного кошторису та наступного контролю за недопущенням пере­витрат згідно із затвердженим кошторисом.

РОЗРОБКА КОШТОРИСІВ здійснюється щоквартально з помісяч­ною розбивкою, де знаходять своє відображення усі перелічені вище статті витрат на збут продукції. Окремі з них за­лежно від величини тих чи інших видів затрат можуть бути об'єднані між собою, а деякі, навпаки, розукрупнені. Основою для складання наступних кошторисів служать попередні.

З МЕТОЮ СКЛА­ДАННЯ ОПТИМАЛЬНОГО КОШТОРИСУ доцільно брати до уваги не лише кошторис попереднього звітного періоду, а й проводити науково об­ґрунтовані розрахунки витрат на підставі здійсненого детального аналізу фактичного виконання кошторису за попередній період.

КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ КОШТОРИСУ ПОКЛА­ДАЄТЬСЯ не лише на працівників відділу збуту (служби маркетин­гу) підприємства чи організації, але й на адміністрацію, від якої у значній мірі залежить виконання складеного кошторису.

Одним з аспектів управління витратами промислових підпри­ємств у сфері збуту продукції є ОПТИМІЗАЦІЯ РОЗМІРІВ ЗАПАСІВ ГО­ТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ. Багато підприємств мають великі запаси готової продукції і незавершеного виробництва, що призводить до високих складсь­ких витрат, великих відсотків на капітал і до збільшення термінів оборотності засобів. Зниженню цих витрат сприяє оптимізація розмірів партії виробничої продукції при її збуті.