Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
329.57 Кб
Скачать

3. Автоматизовані системи управління підприємством: mrp II.

Винахід менш дорогих обчислювальних систем реального часу і досвід роботи з MRPI привели до розробки в кінці 70-х років систем MRP в замкнутому циклі, які знайшли в даний час широке застосування.

Термін «замкнутий цикл» означає, що функціонування системи відбувається з урахуванням зворотного зв'язку від однієї функції до іншої. Тут вже інші вимоги до планування матеріалів. Інформація передається назад через обчислювальну систему, але при цьому ніякі дії не робляться. Ухвалення рішення про коригування плану залишається за людиною.

У 80-x роках принципи MRP в замкнутому циклі були поширені за межі управління матеріалами. Планування виробничих ресурсів передбачає планування всіх ресурсів, включаючи обладнання, людські ресурси, матеріальні запаси і грошові кошти. Даний метод дозволяє скористатися перевагами однієї системи всім службам підприємства від відділу збуту до служби маркетингу, відділу постачання, фінансового відділу, конструкторського відділу, а також на виробництві.

Ключовими можливостями систем MRPII є зворотній зв'язок по фактичному стану виробництва і замовлень на закупівлю, більш ретельна перевірка здійсненності основного плану виробництва і внесення змін у виробничий план допомогою приблизного планування потужності, аналізу "що-якщо" і виконання алгоритму MRP з урахуванням частих змін. MRPII стає головною частиною будь інтегрованої обчислювальної системи на виробничих підприємствах.

Таким чином, MRPII системи об'єднують процедури обробки замовлень на продаж, бухгалтерського обліку, закупівель та виписки рахунків-фактур з виробництвом на основі однієї бази даних реального часу.

У той же час, MRPII системи не контролюють конструкторські розробки, складання кошторису, кадри, збут і розподіл продукції, обслуговування, тобто підрозділи не об'єднані в одну систему. Це коло питань розглядалося розробниками систем в 90-х роках, щоб забезпечити повністю інтегровані системи для управління виробничими підприємствами, в основі яких були закладені принципи MRPII, і був реалізований в системах ERP.

Структура MRPII системи

MRPII-система повинна складатися з наступних функціональних модулів

1. Планування розвитку бізнесу (Складання і коректування бізнес-плану)

2. Планування діяльності підприємства

3. Планування продажів

4. Планування потреб у сировині і матеріалах

5. Планування виробничих потужностей

6. Планування закупівель

7. Виконання плану виробничих потужностей

8. Виконання плану потреби в матеріалах

9. Здійснення зворотного зв'язку

Будь-яка MRPII-система володіє певним інструментарієм для проведення планування. Нижчеперелічені системні методології є фундаментальними важелями управління будь MRPII-системи:

1. Методологія розрахунку і перерахунку MRP і CRP планів.

2. Принцип зберігання даних про внутрішньовиробничих і внутрікоммерческіх події, які необхідні для планування.

3. Методологія опису робочих і неробочих днів для планування ресурсів.

4. Встановлення горизонту планування (planning horizon) - проміжку часу, на який складається план на рівні окремого підприємства.

Переваги використання систем MRPII.

• поліпшити обслуговування замовників - за рахунок своєчасного виконання поставок;

• скоротити цикл виробництва і цикл виконання замовлення - отже, бізнес буде більш гнучко реагувати на попит;

• скоротити незавершене виробництво - робота не буде видаватися, поки не буде потрібно "точно до часу" для задоволення кінцевого попиту;

• значно скоротити запаси, що дозволить більш економно використовувати складські приміщення і буде потрібно менше коштів на його зберігання;

• збалансувати запаси - буде менше дефіциту і менше застарілих запасів;

• підвищити продуктивність - людські ресурси і матеріали будуть використовуватися відповідно до замовлень з меншими втратами; можна використовувати аналіз "що-якщо", щоб перевірити, чи відповідає виробництво завданням підприємства з отримання прибутку;

• створити скоординовану групу управління, яка зможе вирішувати стратегічні та оперативні питання і організувати роботу відповідно до виробленого основним планом виробництва.