Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
329.57 Кб
Скачать

2.6. Виробничий план

Цей розділ бізнес-плану готується тільки тією фірмою, яка займається або буде займатися виробництвом. Для невиробничих фірм потреба в довгострокових активах, оборотних коштах і прогноз витрат визначаються в розділі «Фінансовий план».

Залежно від виду бізнесу в плані виробництва дається короткий опис особливостей технологічного процесу виготовлення продукції або надання послуг. Виробничий план формується на основі плану збуту своєї продукції і проектованих виробничих потужностей підприємства.

Розробники бізнес-плану в цьому розділі повинні показати, що підприємство реально може виробляти необхідну кількість продукції в потрібні терміни та з необхідною якістю. Структура даного розділу може мати наступний вигляд:

технологія виробництва;

виробниче кооперування;

контроль виробничого процесу;

система охорони навколишнього середовища;

виробнича програма;

виробничі потужності та їх розвиток;

потреба в довгострокових активах;

потреба в оборотних коштах;

прогноз витрат.

2.7. Організаційний план

Даний розділ бізнес-плану присвячується системі управ-ня фірмою і її кадровій політиці. Структура розділу може мати наступний вигляд:

організаційна структура;

ключовий управлінський персонал;

професійні радники та послуги;

персонал;

кадрова політика фірми;

календарний план;

план соціального розвитку;

правове забезпечення діяльності фірми.

Дається оцінка відповідності організаційної структури цілям і стратегіям підприємства.

2.8. Фінансовий план

Даний розділ бізнес-плану розглядає питання фінансового забезпечення діяльності фірми і найбільш ефективного використання грошових коштів (власних і залучених) на основі оцінки поточної фінансової інформації та прогнозу обсягів реалізації товарів на ринках у наступні періоди, тобто тут видається достовірна система даних, що відображають очікувані результати фінансової діяльності фірми.

У даному розділі представляються:

звіт про прибутки і збитки;

баланс грошових витрат і надходжень;

прогнозний баланс активів і пасивів (для підприємства);

аналіз беззбитковості;

стратегія фінансування.

2.9. Оцінка і страхування ризику

Структура розділу, як правило, має наступний вигляд:

формування повного переліку можливих ризиків;

оцінка ймовірності прояви ризиків;

ранжування ризиків за ймовірністю прояву;

оцінка очікуваних розмірів збитків при їх здійсненні;

встановлення та обгрунтування прийнятного рівня ризику (визначення області допустимого ризику);

виділення найбільш істотних ризиків;

страхування ризиків.

5. Рекомендації щодо застосування комп'ютерних технологій у бізнес-плануванні

Найбільш повний облік динаміки реалізації проекту при підготовці та аналізі бізнес-плану можливий з використанням спеціалізованих комп'ютерних систем економічного і фінансового моделювання, пристосованих для вирішення подібних завдань. Особливе значення це має для обліку фактора інфляції і приведення різночасних витрат, а також для аналізу чутливості проекту до змін зовнішнього середовища. Правильний вибір і ефективне використання комп'ютерних програмних продуктів дозволяють значно поліпшити якість бізнес-планів.

В даний час існує досить широкий спектр спеціалізованих програмних продуктів. Найбільш часто в нашій країні застосовуються пакети прикладних програм COMFAR (Computer model for reporting) і PROPSPIN (Project profile screening and preappraisal information system), створені при ЮНІДО - Комісії Організації Об'єднаних Націй з промисло-ному розвитку; пакет «Альт-Інвест» фірми «Альт» (Санкт-Пе-тербург) і пакет «Project Expert» фірми «Про-Інвест Консалтинг». Системи типу «Microsoft project», «Timt line» і «Primavera» призначені тільки для розробки календарного плану робіт і мережевого проекту, включаючи тривалість і витрати по його стадіях, і застосовуються в основному як системи управління проектами.

Пакет прикладних програм COMFAR існує в різних версіях, значною мірою адаптованих до економіки конкретних країн, і переведений на російську мову.

Пакет «Альт-Інвест» реалізований як обчислювач на електронних таблицях і володіє всіма достоїнствами і недоліками такого підходу.

Пакет «Project Expert» дещо відрізняється від перерахованих вище продуктів. Системність при вирішенні багатьох проблем, облік специфіки національних умов, потужна рекламна кампанія дозволяють зробити вагому заявку на лідерство цього програмного продукту в даній області. Пакет рекламується як засіб підготовки бізнес-планів міжнародного зразка і певною мірою відповідає декларованої мети.

В основі пакетів COMFAR і «Альт-Інвест» лежить методика ЮНІДО з підготовки техніко-економічних досліджень.

«Project Expert» проводить розрахунок фінансових показників ефективності інвестицій, що відповідають міжнародним стандартам. У версії «Business plan guide» розраховуються і показники фінансового стану (рентабельність, ліквідність, платоспроможність).

Останнім часом у зв'язку з високими потребами ринку і постійним оновленням технічного та програмного комп'ютерного забезпечення з'являються більш досконалі версії існуючих програмних продуктів і принципово нові продукти.