Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
329.57 Кб
Скачать

Лекція 8. Фінансовий менеджмент.

План.

8.1. Сутність фінансового менеджменту на підприємстві, його предмет та об’єкт.

8.2 Поняття грошового потоку підприємства.

8.3 Управління грошовими потоками на підприємстві.

8.4 Часова вартість грошей.

8.5. Функції складного відсотка, використовувані в базових інвестиційних розрахунках.

8.1. Сутність фінансового менеджменту на підприємстві

Ефективне управління фінансами підприємства вимагає організації системи, яка реалізує набір нетрадиційних шляхів вирішення виникаючих проблем та забезпечує його платоспроможність, високий рівень рентабельності та фінансову стабільність.

Для розуміння суті фінансового управління на підприємстві необхідно формалізувати поставлену задачу. Для цього використаємо найважливішу економічну категорію – вартість. Вартістю можуть володіти будь-які матеріальні і нематеріальні об’єкти (блага): предмети споживання, виробничі фонди, права і т.д.

Виступаючи в ролі складної економічної категорії, вартість може визначатися як суб’єктивна корисність блага, і як об’єктивно необхідні витрати для його виробництва. Проте, у фінансовому менеджменті вартість розглядається значно вужче, а саме, як здатність блага трансформуватися в грошову форму.

Величина грошових коштів, виручена в обмін надане благо, визначає величину його вартості. Сукупність благ, що належать підприємству, називається його майном.

Загальна вартісна оцінка майна характеризує рівень добробуту (багатства) власників, – засновників підприємства. Підприємство – це форма діяльності, спрямована на зростання вартості майна в інтересах його власників. Вартість майна, інвестованого власником у підприємство, формує основу власного капіталу цього підприємства – статутний капітал. Капіталізоване майно перетворюється на ресурси підприємства, що зобов’язується максимізувати їх власність.

Діяльність підприємства можна розглядати як:

1) окремий проект;

2) сукупність проектів.

Підприємство, представляє собою таку форму капіталізації, при якій власники, відчужуючи своє майно, у момент створення підприємства, здійснюють його капіталізацію, тобто відмовляється від його особистого споживання.

Основна мета фінансового менеджменту на підприємстві – забезпечувати максимальний рівень доходності власникам, збільшувати їх добробут. Фінансові менеджери можуть управляти ресурсами підприємства будь-яким не забороненим законом способом, з тим, щоб забезпечити досягнення поставленої мети.

Реалізація поставленої мети потребує виконання ряду важливих економічних задач, що за своїм відношенням до виробничого процесу поділяють на:

- довгострокові (стратегічні) задачі – чітко визначені наміри підприємства, які характеризують напрямки та перспективи розвитку підприємства.

- оперативні (тактичні) задачі – походять від стратегічних намірів, делегованих структурним підрозділам та філіалам.

До числа довгострокових задач відносять:

- відтворення виробничих процесів;

- максимізація прибутку;

- зростання ринкової вартості акцій підприємства;

- підвищення рівня добробуту власників.

До оперативних задач належать:

- мінімізація витрат;

- збільшення обсягів виробництва та реалізації;

- диверсифікація ризиків;

- інтенсивність та ефективність виробництва;

- забезпечення фінансової стійкості та платоспроможності.

Фінансовий менеджмент на підприємстві, виступаючи в ролі керованої та керуючої системи має свій предмет та об’єкт, які виділяють його в окрему прикладну науку.

Предметом фінансового менеджменту є процеси та явища, що відбуваються у фінансовій діяльності підприємства, її результати та наслідки розподілу споживання (дивіденди) або капіталізація прибутку.

Об’єктом фінансового менеджменту є фінансові відносини, які складаються в результаті господарської взаємодії підприємства з внутрішніми та зовнішнім економічним середовищем.