Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
329.57 Кб
Скачать

Лекція 7. Бізнес-планування.

План.

  1. Сутність і значення бізнес-планування в управлінні підприємством.

  2. Організація процесу бізнес-планування на підприємстві.

  3. Поняття, мета, завдання складання бізнес-плану.

  4. Загальна структура бізнес-плану.

1. Сутність і значення бізнес-планування в управлінні підприємством

В умовах ринку нереально домогтися стабільного успіху в бізнесі, якщо не планувати ефективно його розвитку, що не акумулювати постійно інформацію про власні стан і перспективи, про стан цільових ринків, положенні на них конкурентів і т. д.

Необхідно не тільки точно представляти свої потреби на перспективу в матеріальних, трудових, інтелектуальних, фінансових ресурсах, а й передбачати джерела їх отримання, вміти виявляти ефективність використання ресурсів у процесі роботи підприємства.

Сьогодні більшість комерційних фірм не має офіційно прийнятих планів, немає і необхідного механізму планування: різного роду норм, нормативів і т. д.

Отже, прийняття різного роду поточних рішень, навіть самих своєчасних, не замінює планування, яке в порівнянні з прийняттям рішень являє собою управлінську діяльність набагато більш високого порядку.

Таким чином, бізнес-планування - це об'єктивна оцінка власної підприємницької діяльності підприємства, фірми і в той же час необхідний інструмент проектно-інвестиційних рішень відповідно до потреб ринку і ситуацією, що склалася господарювання.

У загальному випадку бізнес-планування передбачає рішення стратегічних і тактичних завдань, що стоять перед підприємством.

Формальне планування, безумовно, вимагає зусиль, але воно забезпечує і чималі вигоди:

змушує керівників мислити перспективно;

забезпечує основу для прийняття ефективних управлінських рішень;

збільшує можливості у забезпеченні фірми необхідною інформацією;

сприяє зниженню ризиків підприємницької діяльності;

веде до чіткої координації дій всіх учасників бізнесу;

дозволяє передбачати очікувані зміни, підготуватися до раптової зміни ринкової обстановки.

2. Організація процесу бізнес-планування на підприємстві

Для успішної організації бізнес-планування в комерційній організації необхідна наявність чотирьох обов'язкових умов (компонентів), які тісно пов'язані між собою і складають інфраструктуру процесу бізнес-планування комерційної організації .

По-перше, комерційна організація повинна бути відповідної методологічної та методичної базою розробки, контролю та аналізу виконання бізнес-плану, а працівники фінансово-економічних служб повинні бути досить кваліфіковані, щоб уміти застосовувати цю методологію на практиці . Методологічна та методична база складання, контролю та виконання бізнес-плану утворює аналітичний блок (або компонент) процесу організації фінансового планування.

По-друге, для того щоб розробляти фінансові плани, потрібна внутрішня інформація про діяльність підприємства і зовнішня інформація.

Основою інформаційного блоку (компонента) процесу бізнес-планування є:

економічна інформація (прогноз процентних ставок, прогноз темпів інфляції і т. д.);

облікова інформація (інформація бухгалтерського обліку (баланс, звіт про прибутки і збитки, звіт про рух грошових коштів, додатки до балансу) та управлінського обліку);

повідомлення фінансових органів, інформація установ банківської системи, інформація товарних, валютних бірж та інша фінансова інформація;

політична інформація і т. д.

Крім того, функціонування системи бізнес-планування здійснюється в рамках чинного нормативно-правового забезпечення, до якого належать закони, укази Президента РФ, послання Уряду РФ, накази і розпорядження галузевих міністерств, статутні документи, інструкції та ін

По-третє, процес бізнес-планування завжди реалізується через відповідні організаційну структуру і систему управління, складові організаційний блок процесу. Поняття організаційної структури містить у собі кількість і функції служб апарату управління, в чиї обов'язки входять розробка, контроль і аналіз бізнес-плану комерційної організації, сукупність структурних підрозділів, які відповідальні за виконання бізнес-плану.

По-четверте, в процесі фінансового планування та контролю відбувається реєстрація і обробка великих масивів інформації. Програмно-технічні засоби, що використовуються в процесі фінансового планування та контролю, складають програмно-технічний блок системи фінансового планування.