Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалка история.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
458.75 Кб
Скачать

72Економічне зростання у сша в 50-70-ті роки XX ст. Кейнсіансько-неокласичний синтез.

Загалом світове лідерство США у 1950—1970-х роках визна­чилося за параметрами: найбільший обсяг ВВП і рівня, найвищим у світі був і показник продуктивності праці, чинник лідерства в науці та піонерство в засвоєнні до­сягнень НТР. Особливостями (чинниками) розвитку науки та засвоєння до­сягнень НТР економікою США слід вважати: 1) створення інституціонального середовища ефективного за­своєння досягнень НТР та подальшого економічного розвитку, зокрема таких правил гри: а) свобода підприємництва і особистості; б) повага громадян до закону; в) мобільність населення з метою як найраціональнішого роз­ташування ресурсів; г) відсутність особистої залежності людей один від одного; 2) суттєве фінансування науково-дослідницьких і дослідно-конструкторських робіт; 3) сприяння залученню до США вчених зростання рівня освіти 4) формування основних центрів розвитку фундаментальних 5) створення венчурних (від англ. — ризик) компаній 6) скорочення терміну між розробленням винаходу та застосу­ванням його на практиці 7) створення у США сучасної системи управління виробницт­вом, передового менеджменту, розвиток маркетингу. Напрямами структурної перебудови економіки США під впли­вом НТР були:

  1. розвиток наукомістких і високотехнологічних галузей, по­роджених НТР

2) скорочення економічної частки застарілих галузей (металур­гія, вугільна промисловість, суднобудування, виробництво буді­вельних матеріалів, легка промисловості) та часткова науково-технічна модернізація їх.

Неокласично-кейнсіанський синтез на першому етапі передбачав розроблення так званої спрощеної моделі Кейнса, викладеної у відомому підручнику П. Семюельсона. Відповідно до неокла­сичної традиції, модель відновлює дихотомію між грошовим і реальним секторами економіки, зосереджуючись на останньому. Жертвуючи аналізом фінансової сфери, спрощена модель змог­ла чітко сформулювати принцип визначення національного до­ходу, який ортодоксальні кейнсіанці вважають серцевиною кон­цепції Кейнса. Найактивнішу участь у цьому брали Дж. Хікс, Е. Хансен, П. Семюелсон, Л. Клейн та ін.

82.Теоретичні особливості нео- та нового інституціоналізму.

Неоінституціоналізм

Вивчає правові, соціальні, політичні та інші проблеми за допомогою ме­тодів неокласичної економічної тео­рії, передусім із використанням ін­струментів сучасної мікроекономіки та теорії ігор Неоінституціоналізм використовує дедуктивний метод -— від загальних принципів неокласичної економічно теорії до пояснення конкретних явищ суспільного життя. Зроблене спробу аналізу інституцій на основ єдиної теорії та всередині неї. Ґрунтований на раціональному інди відуалізмІ. Основну увагу приділяі незалежному індивіду, який сам, власної волі і згідно зі своїми інтере сами вирішує, членом яких колекти вів йому вигідніше бути

86. Основні етапи-розвитку радянської господарської системи (1917-1991 рр.).

Ревоолюційний уряд здійснив низку радикальних заходів ,спрямованих на посилення державного управління економікою. Пректично це означало відмову від ринкових відносин і перехід до воєнного комунізму.Економічно політика воєнного комунізму означала воєнну диктатуру із широким застосуванням примусових заходів у господарстві.

1-ий період. На прикінці 1920-х роківрадянська влада поставила завдання перетворити СРСР на могутню мілітаризовану державу і було вирішено прискорити індустріалізацію народного господарства.

Також в цей період було впровадження НЕПу(нової економічної політики) Складовою моделі в економіці була адміністративно-ринкова система господарювання ,що грунтувалась на таких засадах: державна власність на велику та значну частину середньої промисловості ,торгівлі, транспорті; державна монополія у зовнішній торгівлі ; нееквівалентний обмін із селом на основі продподатку; гальмування розвитку великого індивідуального господарства на селі В цей період (в роки правління Сталіна) права людей максимально обмежувались, заборонялась приватна власність, фактично знищувалось село. 2-ий період

Відлига.У цей період Хрущов вів бурхливу реформаторськудіяльність , обіцяв в недалекому майбутньому великі соціальні блага, комунізм. У цей період багато людей були амністовані ,розширились їхні права тощо.3-ій період. иЗастій в економіці.В ці роки правив Брєжнєв.Штучна обгороженість від світу сприяла пануванню тоталітарної системи в СРСР ,вела до економічного відставання країни і погіршення умов життя трудящих. Радянська економіка опинилася у кризовому стані. 4-ий період

Перебудова і розпад.Горбачов,прийшовши до влади почав масові реформи,обіцяв покращення життя,забезпечити всіх житлом тощо.Але нестабільність в державі,низький р-нь життя ,все це призвело до розпаду СРСР.