Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалка история.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
458.75 Кб
Скачать

85,Вибір економічної стратегії розвитку з повоєнний період. Джерела відбудови та розвитку господарства.

Перед СРСР стало питання про шляхи економічного розвитку і знову, як на передодні війни, Сталін висунув гасло-завершити побудову соціалізмуі почати перехід до комунізму. Сталін вважав,що для побудови матеріально-технічної бази потрібно збільшити видобуток корисних копалин,виплавки сталі тощо.

Збільшилось виробництво продукції за рахунок

  1. ентузіазм радянських людей

  2. низький рівень споживання

  3. концентрація ресурсів

  4. примусове вилучення коштів під час грошової реформи

  5. використання праці військовополонених, а також вязнів ГУЛАГУ

  6. репарації

. Спроби лібералізації адміністративно-командної системи господарства в період „хрущовської відлиги".

Причинами реформування радянської економіки у 1950-ті роки можна назвати надзвичайне перенапруження радянського народного господарства, яке тривалий час перебувало в стані граничної мобілізації (форсована індустріалізація, війна, відбудо­ва), результатом чого стало небачене розорення села, злидні ос­новної маси населення, примусова праця більшості його (колгосп­не село, в'язні ГУЛАГу). Усі ці чинники не лише стримували подальший розвиток країни, а й загрожували соціальним вибу­хом, тож потребували негайних змін.

Одним із перших заходів нового керівництва країни стало сут­тєве зниження сільськогосподарського податку, списання забор­гованості за податками за попередні роки, збільшення розмірів присадибних ділянок.

Оздоровленню аграрного сектора сприяло підвищення цін на продукцію, що її колгоспи продавали державі понад обов'язкові поставки, та запровадження більш високих цін на продукцію рад­госпів. Чимало робилося для зміцнення матеріально-технічної бази на селі. Хрущов та його керівництво низкою заходів намагаються по­ліпшити ситуацію в аграрному секторі, але це практично не дало позитивних наслідків.

Великі надії покладалися на реорганізацію МТС і продаж тех­ніки колгоспам та радгоспам, що обіцяло дещо звузити контроль державної бюрократії над селом. Власне, можна сказати, що й у практиці, й у теоретичних до­слідженнях ліквідація МТС та передання техніки колгоспам означали певний відхід від традиційної точки зору щодо обо­в'язкової державної власності на засоби виробництва.

Але за здійснення цих заходів не було враховано цілу низку чинників, які вкрай негативно вплинули на стан сільського гос­подарства (надзвичайно високі ціни на техніку, відсутність до­статніх коштів у господарствах для викупу останньої, втрата ква­ліфікованих кадрів, що працювали в МТС і не хотіли працювати в колгоспах, тощо). Інші адміністративні реорганізації — укруп­нення колгоспів, перетворення частини з них на радгоспи тощо також не спричинили помітних позитивних зрушень.

Великі зміни відбувалися не лише в аграрному секторі, айв інших галузях економіки. В системі економічних перетворень було відведено значну, але недостатню роль науково-технічному прогресу, технічному рівню промисловості.

Промислове виробництво впродовж «хрущовського» десяти­ліття розвивалося досить динамічно.

Економічна політика, що її провадило партійно-державне керів­ництво на чолі з М. Хрущовим, загалом сприяла промисловому зростанню.

Від 1954 до 1955 року було вжито низку заходів, яка мала на меті на її вдосконалення, що завер­шилися реформою 1957 р., спрямованою на реорганізацію управ­ління промисловістю за територіальним принципом. На лютне­вому (1957 р.) пленумі ЦК КПРС було прийнято постанову «Про подальше вдосконалення управління промисловістю та будівниц­твом», сутність якої полягала в ліквідації галузевих міністерств та створенні від 1 липня 1957 р. територіальних органів управ­ління — рад народного господарства (раднаргоспів), які безпосе­редньо підпорядковувалися Раді Міністрів союзної республіки.

Перші результати реформи були досить успішними. Зросли масштаби виробничої спеціалізації та міжгалузевого кооперуван­ня в межах економічних районів, пришвидшилося створення та запровадження нової техніки у виробництво, зрештою, вона за­безпечила більш комплексний розвиток економічних районів, уможливила раціональніше використання місцевих ресурсів і на­уково-технічних кадрів. Проте реформа, народжена у надрах апарату й реалізована ним же, не зачепила основ господарського механізму, що існував, а лише частково вирішила завдання, що стояли перед нею, поро­дивши при цьому масу нових проблем.

У 1961 р. було проведено грошову реформу: масштаби цін бу­ло підвищено у 10 разів, у зв'язку з чим було випущено нові гроші. Економісти вважають її прихованою девальвацією, адже внаслідок цього ціни на колгоспних ринках, які забезпечували в цей час близько 15 % товарообігу, значно зросли.

Утім історія «хрущовських» реформ не буде повною, якщо за­лишити поза увагою соціальні зміни в житті радянських людей, зумовлені цілою низкою заходів, спрямованих на поліпшення умов життя населення, переважно міського. 25 квітня 1956 р. бу­ло скасовано антиробітничий закон 1940 р., що прикріплював трудящих до їхніх підприємств. Тепер робітники могли змінюва­ти місце роботи, попередивши про це адміністрацію за два тижні (це не стосувалося колгоспників, які, не маючи паспортів, не мог­ли за власним бажанням залишити колгосп).

Було підвищено мінімальну заробітну плату (приблизно на 35 %) у промисловості. У 1956 р. набрав чинності закон про пенсійне забезпечення, за яким майже подвоївся розмір пенсій, а пенсійний вік було зни­жено до 55 років для жінок і до 60 років — для чоловіків. Було скорочено тривалість робочого тижня (із 48 до 46 годин). Відпустка вагітних жінок, скорочена за Сталіна, знову тривала сто дванадцять днів. Нарешті, високими темпами розвивалося житлове будівницт­во.

.Обгрунтування необхідності та шляхів подальшого реформування радянської економіки у процесі теоретичних дискусій початку 60-х років.„Косигінська" реформа (1965 р.), її суть та реалізація в Україні.

Реформа охоплювала всі елементи господарського механізму: планування, організаційну структуру управління, економічне стимулюва ння і госпрозрахунок.Нова система поєднувала такі методи господарськ ого керівництва за яких посилювали ся економічні методи. Підвищувалися вимоги до роботи Держплану. Скорочувалась кількість обов"язкових директивних планових завдань. Передбачалося перейти від валової і товарної до реалізованої продукції, яка відігравала б роль основного показника обсягу виробництва. На перший план було поставлено прибуток і рентабельність. Для посилення матеріальної зацікав леності підприємств значна роль відводилася створенню фондів економічного стимулювання, призн ачених для розвитку виробництва, матеріального заохочення праців ників, на соціально-культурні потреби і житлове будівництво.

підкреслити, що господарський механізм зберігав риси адміністративно-командної системи управління економікою. Саме ця обставина вирішально вплинула на далю реформи.

Економічні наслідки та причини згортання Косигінської реформи 1965р.

Зараз економісти та історики поділяють думку, що реформи 60-х років не мали відчутного результату. Можна вважати, що економічні показники за період 1966 – 1970 рр. навіть погіршились. У цілому національний дохід збільшився на 22% проти 24% за попередні 5 років , продуктивність праці зросла на 17% проти 19%. Це можна пояснити тим, що високі звітні цифридосягались завдяки прихованому підвищенню оптових цін. У результаті реформа швидше розладнала старий господарський механізм, ніж створила новий. Головна суть косигінської реформи полягала в деякій лібералізації ідемократизації господарчої системи.

Причини згортання:

Нові методи стимулювання та планування все меньше впливали на розвиток виробництва, а на деяких напрямах почався зворотний рух. Тому можна вважати, що період стагнації розпочався задовго до 1970р.

Застійні явища в радянські й економіці 70-х першої половини 80-х років та проблеми вдосконалення господарського механізму в радянській економічній літературі.

Радянська модель соціалізму на середину 60-х років вичерпала себе і темпи економічного зростання сповільнились.На початку 80-х років вони взагалі стали символічними.Примусові ,командні важелі впливу на виробництво тепер мали низьку ефективність.

У 70-х – першій половині 80-х рр. економіка опинилася у передкризовому стані. Більшість планів у республіці не виконуваласья, хоча в цілому Україна нарощувала свій економічний потенціал, збільшуючи виробництво продукції. Кількісне зростання промислової продукції відбувалося не за рахунок впровадження у виробництво нових технологій, які б якіснозмінювали продуктивні сили суспільства, а внаслідок екстенсивного розвитку промисловості, що негативно впливало на якість продукції.

Розвиток господарства мав, як і раніше, індустріальне спрямування

Штучна обгороженість від світу сприяла пануванню тоталітарної системи в СРСР ,вела до економічного відставання країни і погіршення умов життя трудящих. Радянська економіка опинилася у кризовому стані.

.Горбачовська перебудова як спроба трансформації радянської економічної системи.

У 1985р. у країні почала здійснюватися нова економічна політика, що прийшла у своєму розвитку. Головною метою курсу пропонувалась всебічна інтенсифікація суспільного виробництва за рахунок пріоритетного розвитку ряду сфер:

  • науково-технічного прогресу;

  • структурної перебудови;

  • ефективної системи управління;

  • організації та стимулювання праці.

Ця модель була зовсім теоретично необгрунтована, оскільки зрозуміло, що структурна перебудова економіки неможлива без реорганізації всього господарського механізму.

У 1987р розпочалося здійснення радикальної економічної реформи.

Вона була найбезпліднішою із всіх попередніх.

Передбачала:

  • соціальну переоріентацію

  • структурні зміни

реформу ціноутворення і перебулову фінансово-кредитної системим за загальної спрямованості до регулоьваної ринкової економіки.

За новими реформами були введені в дію нові закони,за якими підприємства набували права самостійно планувати свою діяльність.

Загалом механізм цієї реформи не відповідав задекларованим цілям-не зачіпав основ адмін.-командню економічної системи управління та не змінював мотивацію до праці.

З метою підвищення якості продукції було запроваджено держприймання ,яке виявило серйозні вади в забезпеченні необхідного рівня якості продукції.

.Реформи 60-90-х років XX ст. як спроба вдосконалення радянської господарської системи.

У 1965 Реформа охоплювала всі елементи господарського механізму: планування, організаційну структуру управління, економічне стимулюва ння і госпрозрахунок.Нова система поєднувала такі методи господарськ ого керівництва за яких посилювали ся економічні методи. Підвищувалися вимоги до роботи Держплану. Скорочувалась кількість обов"язкових директивних планових завдань. Передбачалося перейти від валової і товарної до реалізованої продукції, яка відігравала б роль основного показника обсягу виробництва. На перший план було поставлено прибуток і рентабельність. Для посилення матеріальної зацікав леності підприємств значна роль відводилася створенню фондів економічного стимулювання, призн ачених для розвитку виробництва, матеріального заохочення праців ників, на соціально-культурні потреби і житлове будівництво

У 1985р. у країні почала здійснюватися нова економічна політика, що прийшла у своєму розвитку. Головною метою курсу пропонувалась всебічна інтенсифікація суспільного виробництва за рахунок пріоритетного розвитку ряду сфер:

  • науково-технічного прогресу;

  • структурної перебудови;

  • ефективної системи управління;

організації та стимулювання праці

9