Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник гроші.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
693.25 Кб
Скачать

Тема 2. Грошовий оборот і грошова маса Програмна анотація та ключові питання лекції

Поняття грошового обороту. Грошові потоки та їх характеристика. Грошовий оборот – як явище макроекономічного порядку. Суб’єкти грошового обороту. Модель грошового обороту. Грошові потоки: класифікація і механізм балансування балансування. Потоки витрат. Потоки ін’єкцій.

Структура грошового обороту за економічним змістом та формою платіжних засобів. Грошовий обіг, фінансовий та кредитний сектори як складові сукупного грошового обороту. Безготівковий грошовий оборот та його характеристика. Готівковий грошовий оборот та його властивості.

Маса грошей. Грошові агрегати і грошова база. Грошова маса та критерії її класифікації. Грошові агрегати, їх характеристика та принципи формування. Ліквідність грошових агрегатів. Грошова база.

Закон грошового обігу. Швидкість обігу грошей. Сутність закону грошового обороту. Кількість грошей, необхідна для обігу. Порушення закону грошового обігу та його наслідки. Швидкість обігу грошей та фактори, що її визначають. Погляди на характер зміни швидкості обігу грошей. Порядок розрахунку швидкості обігу грошей.

Механізм зміни маси грошей в обороті. Грошово-кредитний мультиплікатор. Емісія грошей. Первинна емісія грошей та механізми її здійснення. Вторинна емісія грошей та її механізм. Грошово-кредитна мультиплікація як процес створення нових банківських депозитів на основі додаткових вільних резервів. Визначення рівню грошово-кредитної мультиплікації. Чинники, що прискорюють та уповільнюють процес мультиплікації.

Завдання для підготовки до практичного заняття

Вивчаючи цю тему слід звернути увагу на різницю між грошовим обігом як безперервним процесом руху грошей і грошовим оборотом як моментом у цьому русі. Потрібно з’ясувати, чому показниками виміру грошового обігу є швидкість обігу грошей, а грошового обороту – сума платежів за певний період часу; чому змінюються темпи розвитку обох сфер грошового обігу і грошового обороту на різних етапах розвитку економіки.

Слід простежити генезис форм грошей, причини переходу від однієї форми до іншої, проаналізувати види засобів обігу та їх суть, сфери використання цих засобів.

Особливу увагу зверніть на поняття грошової маси, показники її вимірювання і структуру.

Слід з’ясувати фактори, які впливають на швидкість грошового обігу та показники її вимірювання.

Розуміння законів грошового обігу має особливо важливе значення для вивчення багатьох питань цієї теми (саме розуміння, а не тільки вивчення). Згідно із законами грошового обігу потрібно уважно проаналізувати суть стабільності грошей та механізм її забезпечення, звернути увагу на дію кожного з основних факторів, що впливають на неї.

Простежте вплив ефекту грошового мультиплікатора, розглядаючи механізм поповнення маси грошей в обороті.

Основні форми платіжних інструментів та загальна архітектура системи електронних платежів (СЕП) наведені відповідні на рис. 1.

Питання практичного заняття:

1. Суть та економічна основа грошового обороту.

2. Модель грошового обороту. Грошові потоки та їх балансування.

3. Класифікація грошового обороту за економічним змістом і формою платіжних засобів.

4. Маса грошей в обороті. Грошові агрегати і грошова база.