Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник гроші.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
693.25 Кб
Скачать

Завдання для підготовки до практичного заняття

Центральний банк є основним координатором діяльності кредитних інститутів і виконує функції управління грошово-кредитними та фінансовими процесами в економіці. Центральний банк відіграє провідну роль на грошовому ринку, оскільки впливає на стан економіки через регулювання пропозиції грошей і рівня процентних ставок.

При вивченні теми необхідно усвідомити, що центральні банки мають особливий правовий статус, оскільки поєднують у собі окремі риси банківської установи і державного органу управління. У більшості країн із розвиненою ринковою економікою центральні банки є незалежними від органів державної влади в установленні цільових орієнтирів монетарної політики й у виборі інструментів регулювання грошового обороту. Проте незалежність центрального банку не може бути абсолютною.

Основні функції центрального банку визначаються його призначенням. Центральний банк є емісійним центром країни, органом банківського регулювання та нагляду, а також банкіром і фінансовим агентом уряду, провідником монетарної політики. Для більш глибокого засвоєння матеріалу даної теми необхідно зрозуміти, що в останні роки глобалізація грошових ринків призвела до тісного співробітництва центральних банків на міждержавному рівні, до їх співпраці з міжнародними валютно-кредитними і фінансовими організаціями, а також до створення наднаціональних центральних банків. Національний банк України (НБУ) є особливим центральним органом державного управління, основним завданням (функцією) якого є забезпечення стабільності національної грошової одиниці – гривні. Згідно із Законом «Про Національний банк України» він виконує всі функції, які традиційно притаманні центральному банку країни.

Єсцб єцб і національні центральні банки

ЄЦБ відповідає за вирішення питань монетарної політики в Євросоюзі

Національні центральні банки:

  • Вирішують питання монетарної політики ЄЦБ,

  • Здійснюють емісію грошей

Виконавче керування (президент, віце – президент та інші)

Координує реалізацією монетарної політики

Управлінська рада (виконавче управління та управляючі національні центральні банки) відповідає за вирішення питань монетарної політики

Загальна рада відповідає за зв’язки між єдиним валютним простором та іншими країнами ЄС

Рис. 8. Організаційна структура ЄСЦБ: ЄСЦБ – Європейська система центральних банків, ЄЦБ – Європейський центральний банк

Таблиця 3

Участь держави в капіталі центрального банку.

Країна

Частка участі співвласників у капіталі центрального банку

Україна, Велика Британія, Данія, Франція, Нідерланди, Німеччина, Росія

100% - власність держави

Швейцарія

43% - власність приватних осіб

57 – власність кантонів

Італія

100% - власність банків та страхових компаній

США

100% власність банків – членів Федеральної резервної системи

Австрія

50% - власність федерації

50% - власність фізичних та юридичних осіб

Японія

55% - власність держави

45% - власність приватних осіб

Таблиця 4