Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник гроші.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
693.25 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. Поясніть походження кредиту як особливої економічної категорії. Назвіть суттєві риси, що відрізняють кредит від ін­ших економічних категорій.

2. Обґрунтуйте необхідність та можливість існування кре­диту в умовах ринкової економіки.

3. Які критерії покладені в основу класифікації форм і видів кредиту? У чому принципова відмінність між видами і форма­ми кредиту?

4. Які дві основні форми кредиту ви знаєте?

5. Сутність натуралістичної теорії кредиту.

6. Внесок К. Маркса у теорію кредиту.

7. Капіталотворча теорія кредиту.

8. Стадії руху кредиту.

9. Закономірності руху кредиту на мікро- і на макрорівнях.

10. Взаємозв’язок кредиту і грошей.

11. Чому функція перерозподілу кредиту є основною? По­ясніть механізм реалізації даної функції кредиту.

12. Чим обумовлена необхідність контрольної функції кредиту?

13. Назвіть аспекти регулюючої ролі кредиту.

14. Принципи кредитування. У чому полягає необхідність використання такого принципу банківського кредитування, як забезпеченість кредиту?

15. Що може бути заставою при наданні кредиту?

16. Назвіть чинники, що впливають на величину процент­ної ставки. Які з них є визначальними? Назвіть види процентних ставок?

17. Чим зумовлена важливість банківського кредиту в на­родному господарстві?

18. Яким чином інфляція впливає на кредит як джерело фор­мування основних і оборотних засобів господарюючих одиниць?

Тематика рефератів:

1. Теоретичні концепції кредиту: натуралістична та капіталотворча теорії

2. Економічні межі кредиту.

3. Міжгосподарський кредит, його межі та значення.

4. Лізинговий кредит та його значення у ринковій економіці.

5. Роль кредиту у становленні ринкової економіки України.

6. Розвиток кредитних відносин в Україні.

Тема 9. Види, функції та роль кредиту

    1. Тема 10. Фінансові посередники грошового ринку Програмна анотація та ключові питання лекції

Сутність, призначення та види фінансового посередництва. Фінансовий посередник як суб’єкт грошового ринку. Призначення фінансових посередників. Конкурентні переваги фінансового посередництва. Види фінансових посередників.

Банківська система: сутність принципи побудови та функції. Сутність та основні принципи побудови банківської системи. Умови побудови дворівневої банківської системи. Трансформаційна, емісійна та стабілізаційна функції банківської системи. Централізоване регулювання банківської діяльності як специфічна ознака банківської системи.

Особливості побудови банківської системи України. Історичні аспекти формування вітчизняної банківської системи. Комерційні банки як провідні суб’єкти фінансового посередництва. Економічна сутність банку. Місце банків на грошовому ринку. Функції комерційних банків.

Небанківські фінансово-кредитні установи. Особливості посередницької діяльності небанківських фінансово-кредитних установ. Класифікація небанківських фінансово-кредитних установ. Договірні фінансові посередники та їх характеристика. Інвестиційні фінансові посередники, особливості їх діяльності на грошовому ринку.

Завдання для підготовки до практичного заняття

Слід звернути увагу на відмінності між категоріями „кредитна система” та „банківська система”. Інституційний склад кредитної системи: банківська система; небанківські кредитно-фінансові установи; інвестиційні компанії; інвестиційні фонди; страхові компанії; пенсійні фонди; кредитні спілки; ломбарди; лізингові та факторингові компанії тощо.

Участь у кредитних відносинах (акумулювання та перерозподіл позичкового капіталу) на постійних засадах є загальною ознакою установи, що належить до кредитної системи. Потрібно навчитися наводити приклади та бачити перспективу розвитку кредитної системи.

Необхідно звернути увагу на небанківські кредитні установи, які існують в Україні, з’ясувати роль небанківських кредитних установ у нагромадженні та мобілізації грошового капіталу. Звернути увагу на учасників ринку цінних паперів, які створюють істотну конкуренцію банкам підчас здійснення ними інвестиційних та довірчих операцій. Охарактеризувати роль контролюючих органів та макроекономічне значення регулювання діяльності інвестиційних фондів та компаній, довірчих товариств, страхувальників.

Слід запам’ятати, що основні форми діяльності небанківських кредитно-фінансових установ на ринку позичкових капіталів зводяться до акумуляції збережень населення, надання корпораціям кредитів, та через облігаційні позички, іпотечних та споживчих позик.

Необхідно з’ясувати питання про стійкість банківської системи, тобто її здатність стабільно виконувати свої функції. Стійкість банківської системи забезпечується самими банками та з боку центрального банку. З цією метою НБУ встановлює для комерційних банків обов’язкові економічні нормативи. Класифікація кредитного портфеля банку наведена в табл.4.

Таблиця 3