Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Політологія_методичка

.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
342.05 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка

Кафедра філософії і соціально-політичних дисциплін

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ІЗ ДИСЦИПЛІНИ

«ПОЛІТОЛОГІЯ»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ УСІХ НАПРЯМІВ ПІДГОТОВКИ

Полтава 2012

Методичні вказівки до семінарських занять із дисципліни «Політологія» для студентів усіх напрямів підготовки. – Полтава: ПолтНТУ, 2012. – 24 с.

Укладачі: Г. Є. Аляєв, завідувач кафедри філософії і соціальнополітичних дисциплін, професор, доктор філософських наук;

О. В. Горбань, доцент кафедри філософії і соціально-політичних дисциплін, кандидат історичних наук;

А. Л. Янко, асистент кафедри філософії і соціально-політичних дисцип-

лін.

Відповідальний за випуск: Г. Є. Аляєв, завідувач кафедри філософії і соціально-політичних дисциплін, професор, доктор філософських наук.

Рецензент: Н. К. Кочерга, завідувач кафедри українознавства та гуманітарної підготовки, кандидат історичних наук, доцент.

Затверджено науково-методичною радою університету Протокол № 5 від 25 січня 2012 р.

В авторській редакції

32.03.17.03

ВСТУП

Семінарські заняття з курсу політології мають на меті засвоєння основних тем і усвідомлення студентами головних понять, категорій та змісту предмета. Студенти мають оволодіти політологічною термінологією, навчитись аналізувати політичні явища й події. Поряд із теоретичними проблемами велика увага на семінарах приділяється проблемам політичного життя України.

Студенти повинні бути готові до відповіді з кожного питання плану семінару. Основною формою проведення семінару є усне обговорення основних питань плану. Під час відповідей студенти можуть користуватись власними конспектами, але при цьому повинні розповідати питання, а не читати конспект. Формою підготовки до занять можуть бути також реферати, які мають оформлятися письмово (вимоги до їх підготовки та оформлення подані наприкінці цих вказівок), або фіксовані усні виступи (які не потрібно оформлювати письмово) за визначеними у планах темами, що поглиблюють розуміння основних питань. При підготовці слід звертати увагу на питання для дискусій, які можуть вільно обговорюватися на семінарах.

Джерелом підготовки до семінарів є конспекти лекцій і рекомендована література, а також засоби масової інформації. У списках літератури подаються, по-перше, документи, обов’язкові для вивчення даної теми (якщо такі є); по-друге, навчальні посібники та підручники; по-третє, додаткова література. Джерелом підготовки можуть бути наукові, освітні, інформаційні інтер- нет-сайти та електронні бібліотеки.

Складовою частиною занять може бути політологічний моніторинг, тобто огляд та аналіз студентами поточних подій у країні та у світі.

Обговорення питань на семінарах в першу чергу є способом засвоєння знань та навичок і одночасно – формою їх контролю та оцінки. Формами кон-

тролю знань є, крім того письмові роботи, тестування, індивідуальні співбесі-

ди під час консультацій. Семінари можуть проводитися також за методикою «гpа Бpейн-pинг». Робота студентів на семінарських заняттях оцінюється згід-

но із затвердженими кафедрою правилами модульно-рейтингового оцінювання знань і враховується при визначенні підсумкової оцінки.

3

СЕМІНАР 1 ПРЕДМЕТ І МЕТОД ПОЛІТОЛОГІЇ.

ІСТОРІЯ СВІТОВИХ ПОЛІТИЧНИХ ТЕОРІЙ

План

1.Предмет, метод і структура політології.

2.Політичні вчення Стародавнього світу.

3.Політична думка Середньовіччя і Відродження.

4.Головні досягнення політичної думки Нового часу.

5.Основні етапи історії політичної думки Росії.

6.Становлення і розвиток сучасної політології.

Теми рефератів і фіксованих виступів

Вчення (погляди) будь-якого політичного мислителя (за власним вибо-

ром).

Основні школи сучасної західної політології.

Питання для дискусії

Із чим була пов’язана необхідність виокремлення політичних знань у самостійну науку?

Яке значення має вивчення політології студентами технічного ВНЗ?

Література

Аляєв Г. Є. Політологія : підручник для студ. вищ. навч. закл. Вид. 2-ге, випр. та доп. – Полтава, 2011. – Гл. 1; 2.

Гелей С. Д., Рутар С. М. Політологія : навч. посібник. – 6- те вид., пере-

роб. і доп. – К., 2007. – Розд. 1, 2.

Истоpия политических и пpавовых учений : учебник для вузов / под общ. pед. В. С. Неpсесянца. – 2- е изд., стереотип. – М., 1997.

История политических и правовых учений : учебник / под ред.

О. Э. Лейста. – М., 1997.

Іммануїл Кант і сучасність. Філософські семінари. Випуск 1 : Матеріали наукового семінару (Полтава, 13 квіт. 2004 р.) / Полтавський нац. тех. ун-т ім. Ю. Кондратюка. – Полтава, 2005.

Політологічний енциклопедичний словник / Ю. С. Шемшученко (відп. ред.), В. П. Горбатенко (упоряд.). – 2- ге вид., доп. і перероб. – К., 2004.

Політологія / за ред. А. Колодій. – 2- ге вид., перероб. і доп. – К., 2003. – Розд. 1.

Політологія. Навчально-методичний комплекс : підручник / за ред. Ф. М. Кирилюка. – 2- ге вид., перероб. та доп. – К., 2005. – Теми 1, 2.

Політологія : підручник / за ред. О. В. Бабкіної, В. П. Горбатенка. – 3- ге вид., перероб. і доп. – К., 2008. – Гл. 1.1; 1.3; 1.5.

Себайн Дж. Історія політичної думки. – К., 1998.

4

Холод В. В. Політологія : підручник. – 3- тє вид., перероб. і доп. – Суми, 2006. – Розд. 1, 3, 4.

Шляхтун П. П. Політологія (теорія та історія політичної науки) : підручник для студ. вищ. навч. закл. – К., 2002. – Гл. 1; 2.

Методичні рекомендації

Перше семінарське заняття спрямоване на знайомство студентів із головними та актуальними досягненнями світової політичної думки. З метою забезпечення розмаїтості та поглиблення підготовки доцільно поряд із засвоєнням головних питань кожному студенту підготувати фіксовані виступи про якогось політичного мислителя за власним вибором. Такий виступ приблизно на 5–7 хвилин повинен складатись із короткої біографічної довідки про цього мислителя, назв його головних творів, а головне – викладення його політичних теорій, ідей та поглядів. При цьому студенту необхідно, по-перше, виокремити і підкреслити саме те в цих поглядах, що є актуальним сьогодні або вплинуло значною мірою на розвиток політичної науки та життя; а по-друге, сформулювати і висловити свою власну думку про ті чи інші ідеї або загальну концепцію вченого, погляди якого розглядаються.

Слід зазначити, що загальних навчальних посібників із політології для підготовки таких виступів виявляється недостатньо; необхідно звернутись до спеціальної літератури, зокрема, до серії праць під загальною назвою «История политических и правовых учений», або до окремих статей у часописах. Можна скористуватись також енциклопедичними словниками (філософським або політологічним) та відповідними інформаційними інтернет-сайтами. Використовуючи застарілу літературу, необхідно бути обережним і обачливим щодо заідеологізованого оцінювання окремих політичних мислителів та їх доктрин.

СЕМІНАР 2 ІСТОРІЯ ПОЛІТИЧНОЇ ДУМКИ УКРАЇНИ

План

1.Витоки й особливості розвитку української політичної думки.

2.Політична думка в Україні доби Відродження та Просвітництва.

3.Становлення національної політичної думки (кін. XVІІІ – ХІХ ст.).

4.Політичні мислителі України кінця ХІХ – початку ХХ ст.

5.Розвиток української політології в ХХ ст.

5

Теми рефератів і фіксованих виступів

Вчення (погляди) будь-якого політичного мислителя України (за власним вибором).

Основні представники і напрями розвитку української політичної науки у ХХ ст.

Питання для дискусії

Порівняйте розвиток політичної думки в Україні й Західній Європі за Середньовіччя та в XVІІ–XV ІІІ ст.

Література

Аляєв Г. Є. Політологія : підручник для студ. вищ. навч. закл. Вид. 2-ге, випр. та доп. – Полтава, 2011. – Гл. 3.

Гелей С. Д., Рутар С. М. Політологія : навч. посібник. – 6- те вид., пере-

роб. і доп. – К., 2007. – Розд. 3.

Кухта Б. Л. З історії української політичної думки. – К., 1994. Політологічний енциклопедичний словник / Ю. С. Шемшученко (відп.

ред.), В. П. Горбатенко (упоряд.). – 2- ге вид., доп. і перероб. – К., 2004. Політологія. Навчально-методичний комплекс : підручник / за ред.

Ф. М. Кирилюка. – 2- ге вид., перероб. та доп. – К., 2005. – Тема 3. Політологія : підручник / за ред. О. В. Бабкіної, В. П. Горбатенка. – 3- ге

вид., перероб. і доп. – К., 2008. – Гл. 1.4; 1.6; 1.7.

Потульницький В. А. Нариси з української політології (1819–1991). – К.,

1994.

Філософські семінари. Випуски 4–5 : Матеріали міжкафедр. круг. столу «Володимир Винниченко: письменник, політик, мислитель (до 125-річчя з дня народження)» (Полтава, 13 груд. 2005 р.). Матеріали міжкафедр. франківських читань (до 150-річчя з дня народження І. Я. Франка) (Полтава, 18 квіт. 2006 р.) / Полтавський нац. тех. ун-т ім. Ю. Кондратюка. – Полтава, 2007.

Філософські семінари. Випуск 6 : Матеріали наук. семінару «В’ячеслав Липинський: між історією і сучасністю». До 125-річчя з дня народження В. К. Липинського (Полтава, 17 квіт. 2007 р.) / Полтавський нац. тех. ун-т ім. Ю. Кондратюка. – Полтава, 2007.

Холод В. В. Політологія : підручник. – 3- тє вид., перероб. і доп. – Суми, 2006. – Розд. 20.

Шляхтун П. П. Політологія (теорія та історія політичної науки) : підручник для студ. вищ. навч. закл. – К., 2002. – Гл. 3.

Методичні рекомендації

Історію політичної думки України доцільно розглядати як у контексті особливостей окремих періодів її розвитку, так і за окремими постатями та їх концепціями. Перш за все, необхідно з’ясувати принципи періодизації, які певною мірою пов’язані з періодизацією загальної історії України. Цікаво

6

з’ясувати також питання про взаємовплив між українською та західною, українською та російською політичною думкою.

Як і на попереднє заняття, кожному студенту необхідно підготувати фіксований виступ про якогось політичного мислителя (або напрямок полі-

тичної думки) за власним вибором. Цьому можуть посприяти окремі підручники, спеціальні праці (напр., Б. Кухти, В. Потульницького), а також статті в часописах та електронних бібліотеках. При підготовці треба зважати на можливість ідеологічного перекручення в оцінюванні концепцій окремих мислителів.

На закінчення необхідно зробити висновки:

1)про загальне значення української політичної думки у світовому контексті (тобто про її оригінальність або залежність, її досягнення та особливості);

2)про вплив національної політичної думки на історичний розвиток України.

СЕМІНАР 3 ПОЛІТИКА, ВЛАДА І СУСПІЛЬСТВО

План

1.Політика як соціальне явище: сутність, риси, функції, властивості. Політика і мораль.

2.Феномен влади, поняття, функції, ознаки політичної влади. Аксіоми влади. Суб’єкти й об’єкти політики та влади.

3.Співвідношення політики й економіки. Сутність і різновиди корупції, моделі корумпованих держав. Корупція в Україні та шляхи її подолання.

4.Моделі економічної політики. Основні механізми і функції державного регулювання в ринковій економіці. Сутність і різновиди тіньової економіки взагалі, в Україні зокрема.

5.Політика й соціальна сфера суспільства. Соціальна політика.

6.Сутність, риси, мета і функції громадянського суспільства. Проблеми формування громадянського суспільства України.

Теми рефератів і фіксованих виступів

Вплив на національну безпеку корупції та економічної злочинності в сучасній Україні.

Світова практика регулювання ринкової економіки. Перспективи розвитку української економіки.

7

Питання для дискусії

Які існують межі державного втручання в економіку? Яка політична роль тіньової економіки в країні?

Чи можлива соціальна справедливість у державі?

Література

Конституція України. – К., 2011. – Ст. 13, 14, 15, 41, 42.

Аляєв Г. Є. Політологія : підручник для студ. вищ. навч. закл. Вид. 2-ге, випр. та доп. – Полтава, 2011. – Гл. 5, 6.

Гелей С. Д., Рутар С. М. Політологія : навч. посібник. – 6- те вид., перероб. і доп. – К., 2007. – Розд.

Основи політології : курс лекцій / за ред. М. Сазонова. – Харків, 1998. –

Лекц. 7, 16.

Політологія / за ред. А. Колодій. – 2- ге вид., перероб. і доп. – К., 2003. –

Розд. 1.4, 2.1, 4.1, 4.2, 6.1.

Політологія / за ред. О. І. Семківа. – Львів, 1994. – Гл. 5.2, 6.1, 6.3. Політологія. Навчально-методичний комплекс : підручник / за ред.

Ф. М. Кирилюка. – 2- ге вид., перероб. та доп. – К., 2005. – Теми 4, 7. Політологія. Академічний курс : підручник для студ. юр. спец. вищ. на-

вч. закладів / за ред. Панова М. І. – К., 2006. – Розд. ІІІ, § 3.2.

Політологія: наука про політику / за ред. В. Г. Кременя, М. І. Горлача. –

К. – Харків, 2001. – С. 447–474.

Політологія : підручник / за ред. О. В. Бабкіної, В. П. Горбатенка. – 3- ге вид., перероб. і доп. – К., 2008. – Гл. 1.2; 2.1; 2.2; 3.1.

Холод В. В. Політологія : підручник. – 3- тє вид., перероб. і доп. – Суми, 2006. – Розд. 2, 5.

Шляхтун П. П. Політологія (теорія та історія політичної науки) : підруч-

ник для студ. вищ. навч. закл. – К., 2002. – Гл. 4; 5; 6; 9. §2.3.

Мазур І. Корупція як інститут тіньової економіки // Економіка України.

– 2007. – № 4.

Методичні рекомендації

Вивчення першого питання слід розпочинати з усвідомлення, що політика має публічний характер, виникає на певному етапі життєдіяльності суспільства і пов’язана з реалізацією інтересів різних груп людей. Потрібно зрозуміти різні точки зору на виникнення та сутність політики. Аналіз політики як суспільного явища включає необхідність з’ясування функцій політики, її суб’єктів і об’єктів. Розуміння даного питання не буде повним без розгляду взаємозв’язку політики та моралі. Можна підготувати окрему доповідь з даного питання.

У процесі вивчення другого питання привертає увагу той момент, що фундаментальною основою політики є влада. Студент мусить з’ясувати де-

кілька основних концепцій походження влади: біхевіористичну, силову, ринко-

ву, телеологічну та ін. Проте загальним є те, що влада – це вольові відносини

8

між людьми, які характеризуються поняттями залежності, примусу, контролю. У цьому зв’язку важливим аспектом для усвідомлення сутності політичної влади є поняття «легітимність». Далі слід зупинитися на співвідношенні політичної та державної влади. Наприкінці потрібно зосередити увагу на формах та аксіомах влади.

При розгляді третього питання слід з’ясувати, що економіка і політика є взаємопов’язаними і в той же час відносно самостійними. Студент повинен розрізняти економічну і політичну владу за сферами дії і механізмом здійс-

нення. Далі важливо уяснити мету та об’єкти економічної політики. Особливу увагу слід приділити проблемі корупції виходячи з того, що політична влада завжди була засобом економічного збагачення держав, суспільних груп, осіб. Залежно від місця та ролі корупції розрізняють декілька моделей корумпованих держав, що теж повинно бути предметом вивчення. Особливу увагу слід приділити розгляду корупції в Україні, шляхів її подолання.

У четвертому питанні привертає увагу той момент, що характер економічної політики залежить від типу взаємозв’язку політики та економіки. Цей взаємозв’язок можливий у двох варіантах: у першому держава здійснює безпосереднє управління економікою і формує адміністративно-командне господарство, у другому – проводить політику економічного регулювання, і формується ринкова економіка. Виходячи із сучасних реалій потрібно зрозуміти функції державного регулювання в ринковій економіці. У зв’язку з цим актуальним є проблема тіньової економіки, її сутності та різновидів

Під час вивчення п’ятого питання необхідно визначити взаємозв’язок між соціальними і економічними відносинами. Цей зв’язок виявляється через категорію «інтерес». Далі слід визначити дане поняття і проаналізувати політично важливі інтереси різних соціальних груп, виходячи з того, що суспільство від початку є соціально неоднорідним. Для розуміння даного питання по-

трібно проаналізувати сутність соціальної політики, її мету та проблеми, фактори, які впливають на формування і реалізацію соціальної політики в сучасних державах.

Шосте питання доцільно розглядати за такою схемою:

розглянути виникнення та розвиток громадянського суспільства;

розкрити зміст поняття «громадянське суспільство» та обґрунтувати відмінність понять «суспільство» і «громадянське суспільство»;

визначити суттєві риси громадянського суспільства і його структуру;

проаналізувати взаємозалежність держави і громадянського суспільства;

визначити деякі шляхи формування громадянського суспільства в Україні.

9

СЕМІНАР 4 ПОЛІТИЧНА СИСТЕМА. ПОЛІТИЧНІ РЕЖИМИ

План

1.Сутність та структура політичної системи суспільства. Типологія політичних систем.

2.Традиційні форми влади.

3.Поняття політичного режиму. Типи політичних режимів.

4.Політичний режим в Україні.

Теми рефератів і фіксованих виступів

Політика та її місце в житті суспільства. Відносна цінність політики. Особливості політичного життя в Україні.

Влада як соціальне явище. Аксіоми влади Івана Ільїна.

Правові й не правові засоби здійснення влади. Влада та насильство. Тоталітаризм як феномен ХХ сторіччя.

Питання для дискусії

Чи завжди влада є насильством?

Чи може політика розглядатись як чиста справа? Які основні критерії моральної політики з огляду на політичний розвиток сучасної України?

Авторитаризм: диктатура чи сильна влада? У чому полягають спільні риси й відмінності тоталітарного та авторитарного режимів?

Якими є чинники еволюції політичного режиму в сучасній Україні?

Література

Конституція України. – К., 2011. – Розд. І.

Аляєв Г. Є. Політологія : підручник для студ. вищ. навч. закл. Вид. 2-ге, випр. та доп. – Полтава, 2011. – Гл. 7.

Гелей С. Д., Рутар С. М. Політологія : навч. посібник. – 6- те вид., пере-

роб. і доп. – К., 2007. –

Розд. 4.

 

 

Політологічний

енциклопедичний словник / Ю. С. Шемшученко

(відп. ред.), В. П. Горбатенко (упоряд.). – 2- ге вид., доп. і перероб. –

К., 2004.

 

Політологія / за ред. А. Колодій. – 2- ге вид., перероб. і доп. –

К., 2003.

Розд. 2; 14.

Політологія. Навчально-методичний комплекс : підручник / за ред. Ф. М. Кирилюка. – 2- ге вид., перероб. та доп. – К., 2005. – Теми 5, 8.

Політологія : підручник / за ред. О. В. Бабкіної, В. П. Горбатенка. – 3- ге вид., перероб. і доп. – К., 2008. – Гл. 3.2; 3.3; 3.5.

Холод В. В. Політологія : підручник. – 3- тє вид., перероб. і доп. – Суми, 2006. – Розд. 7, 9.

10