Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник гроші.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
693.25 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

1. Що таке комерційний банк? За якими ознаками класифікуються комерційні банки? 2. Які функції виконують комерційні банки? 3. Охарактеризуйте операції комерційних банків. У чому сутність пасивних і активних операцій банків? 4. Охарактеризуйте склад власного капіталу комерційного банку.

5. Як відбувається формування статутного фонду комерційного банку?

6. З чого складаються депозитні ресурси комерційних банків? 7. Що належить до позичених коштів комерційних банків? 8. На яких умовах здійснюється банківське кредитування позичальників? 9. Що таке ліміт кредитування і кредитна лінія? 10. Що таке кредитний ризик? Які існують засоби запобігання кредитному ризику? 11. Які існують форми забезпечення повернення кредиту? Яким вимогам повинно відповідати забезпечення кредиту? 12. Що таке кредитоспроможність позичальника? Як її можна визначити? 13. Що таке банківські інвестиції? Які ризики притаманні банківським інвестиціям? 14. Дайте визначення банківських послуг. За якими ознаками класифікуються банківські послуги?

15. Історія походження та розвитку комерційних банків

16. Універсальні комерційні банки, їх операції та функції.

17. Спеціалізовані комерційні банки, особливості їх діяльності.

18. Порядок реєстрації комерційного банку.

19. Ліцензування банківської діяльності.

20. Організаційна структура та управління комерційним банком.

Тематика рефератів:

1. Інвестиційні банки та особливості їх діяльності.

2. Іпотечні банки: призначення та основні принципи діяльності.

3. Клірингові банки: сутність та призначення.

4. Ощадні банки: основи організації та специфіка діяльності.

5. Експортно-імпортні банки, сутність, призначення та основні операції.

6. Розрахунково-касове обслуговування клієнтів у комерційному банку.

7. Характеристика послуг комерційного банку.

8. Розвиток банківської справи в період середньовіччя.

Тема13. Міжнародні валютно-кредитні установи та форми їх співробітництва з україною Програмна анотація та ключові питання лекції

Міжнародні та регіональні валютно-кредитні організації.Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Світовий банк. Міжнародний валютний фонд як орган регулювання валютних відносин між країнами-членами, контроль за виконанням членами визначених правил поведінки в галузі валютно-фінансових відносин, надання ресурсів для фінансування дефіцитів платіжних балансів. Діяльність МВФ з питань регулювання світової валютної системи. Фінансові ресурси МВФ та їх використання.

Світовий банк. Група світового банку: Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна асоціація розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Багатостороння агенція гарантування інвестицій, Міжнародний центр урегулювання інвестиційних конфліктів. Напрями діяльності Групи Світового банку. Стимулювання приватних інвестицій Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Надання довгострокових позичок країнам-членам та гарантування кредитів.

Міжнародна асоціація розвитку. Надання кредитів урядам та приватним організаціям найбідніших країн, що розвиваються. Міжнародна фінансова корпорація (МФК), її діяльність щодо заохочування розвитку приватних підприємств у країнах, що розвиваються.

Міжнародний центр урегулювання інвестиційних конфліктів (МЦУІК) , як цент сприяння припливу міжнародних інвестицій шляхом створення умов для припинення й урегулювання спорів між урядами та іноземними інвесторами. Співробітництво України з міжнародними фінансово-кредитними організаціями. Системні проекти, інвестиційні проекти. Співробітництво з Європейським банком реконструкції і розвтку. Кредитування, інвестування, гарантійні операції.