Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник гроші.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
693.25 Кб
Скачать

Тематика рефератів:

1. Біметалізм - як грошова система первісного накопичення капіталу.

2. Грошові системи античності: перехід до монометалізму.

3. Розвиток грошових систем у період середньовіччя.

4. Латинський монетний союз: причини створення і розпаду.

5. Золотий монометалізм: переваги та недоліки.

6. Грошово-кредитна політика України та її місце в економічній політиці держави.

7. Цілі та інструменти грошово-кредитної політики України.

Тема 5. Інфляція та грошові реформи. Програмна анотація та ключові питання лекції

Сутність та закономірності розвитку інфляції. Інфляція як наслідок порушень у сфері грошового обороту. Закономірності виникнення інфляції. Вимірювання інфляції. Індекс споживчих цін, індекс цін виробника, дефлятор ВВП.

Види інфляції. Інфляція за формами прояву: цінова інфляція, інфляція заощаджень, девальвація. Класифікація інфляції за темпами знецінення грошей: повзуча, помірна, галопуюча та гіперінфляція. Інфляція попиту. Інфляція пропозиції.

Причини інфляції. Грошова теорія інфляції. Погляди монетаристів на причини інфляції. Монетаристський механізм впливу грошово-кредитної політики на розвиток інфляції. Зовнішні та внутрішні причини інфляції.

Економічні та соціальні наслідки інфляції. Державне регулювання інфляції. Наслідки інфляції у соціальній сфері. Наслідки інфляції в економічній сфері. Дж. Кейнс та теорія «контрольованої» інфляції. Антиінфляційна політика та її складові. Дефляційна політика. Політика доходів.

Сутність та види грошових реформ. Грошові реформи як повна чи часткова перебудова грошової системи. Класифікація грошових реформ. Структурні грошові реформи та реформи часткового типу. Економічні передумови проведення грошових реформ.

Завдання для підготовки до практичного заняття

Інфляція – це тривале або швидке знецінення грошей унаслідок надмірного зростання їх маси в обороті. Інфляція є явищем досить складним за формою її прояву та за сукупністю чинників, що її спричиняють. Тому при вивченні цієї теми перш за все треба зрозуміти сутність інфляції, її форми прояву й способи вимірювання. Необхідно ознайомитись із науковими дискусіями щодо причин інфляції. Зокрема, звернути увагу на основні положення так званої грошової теорії інфляції, а також на погляди монетаристів і кейнсіанців щодо причин інфляції.

Інфляція призводить до відчутних наслідків у багатьох сферах суспільного життя, насамперед у соціальній та економічній. Тому під час вивчення теми необхідно пізнати механізм впливу інфляції на реальну економіку, її економічні й соціальні наслідки.

Особливу увагу при вивченні теми варто приділити механізму державного регулювання інфляції. Антиінфляційна політика більшості країн із розвинутою ринковою економікою здійснюється за кількома напрямами – дефляційної політики (врегулювання попиту), політики доходів та іншими напрямами одночасно. Тому при вивченні даного питання необхідно ознайомитися з особливостями інфляційного процесу в Україні.

Треба знати, за якими критеріями класифікуються грошові реформи, зрозуміти їх сутність і завдання. Потрібно чітко уявляти різницю між частковими та структурними, або повними, грошовими реформами і закріпити отримані знання при визначенні особливостей проведення грошової реформи в Україні.

Вивчення цієї теми необхідно обов’язково пов’язувати з раніше розглянутим матеріалом.