Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
methodical recommendations.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
477.18 Кб
Скачать

Лабораторне заняття № 3

ТЕМА: Включення цитоплазми.

І. МОТИВАЦІЯ ЦІЛІ: Включення є необов'язковими компонентами клітини, які виконують в ній багато функцій. Особливістю їх будови є різноманітність форми: від гранул і невеликої скупчень до крупних крапель, що оточені мембраною. На відміну від органел вони не мають постійної форми і структури, проте необхідні для виконання певних важливих клітинних функцій.

ІІ. ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЗАНЯТТЯ:

ОБОВ'ЯЗКОВА

  1. Лекційний матеріал

  2. Трошин А.С. и др. Цитология. – М.: Просвещение, 1970. – С.132-138

ДОДАТКОВА

  1. Хэм А. Гистология. – Т.1. – 1982.- С.232-236.

  2. Быков В.Л. Цитология и общая гистология (функциональная морфология клеток и тканей человека). – СПб.: СОТИС, 1998. – С.33,75-76.

ІІІ. ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПІДГОТОВКИ І КОНТРОЛЮ

  1. Перерахуйте морфологічні відміни включень від органел.

  2. Назвіть структурну відміну включень від органел.

  3. Назвіть різновиди включень.

  4. Вкажіть хімічний склад включень.

  5. Назвіть функціональні особливості трофічних включень.

  6. Вкажіть відмінності трофічних включень від секреторних.

  7. Назвіть відміни пігментних включень від решти видів включень.

  8. Назвіть відмітні особливості секреторних включень від трофічних

  9. Вкажіть відмінності випадкових включень від решти видів включень.

  10. Перерахуйте шляхи попадання випадкових включень в клітину.

  11. Назвіть відмінність екскреторних включень від випадкових.

  12. Вкажіть органели, що беруть участь в утворенні екскреторних включень.

ІV. САМОСТІЙНА РОБОТА НА ЗАНЯТТІ

ЗАВДАННЯ І. На мікропрепаратах вивчити і замалювати включення в клітині.

ПРЕПАРАТ № 9. Включення жовтка (в бластомірах жаби). Заб. гематоксилін + еозин, зб. 8 х. Під малим збільшенням розглянути бластулу жаби, замалювати ділянку бластули, заповнену округлими зернами жовтка. На малюнку позначити:

  1. зерна жовтка

  2. оболонка бластули

ПРЕПАРАТ № 10. Включення глікогену (в клітинах печінки пацюка). Заб. кармін + гематоксилін, зб. 40 х. Під малим збільшенням розглянути зріз печінки пацюка, що складається з клітин багатогранної форми. Під великим збільшенням розглянути розташування глікогену в клітині. Брилки глікогену забарвлені в малиновий колір, ядра мають фіолетове забарвлення. Замалювати 2-3 клітини печінки і позначити:

1. цитоплазма

2. ядро

3. брилки глікогену

4. плазмолема

ПРЕПАРАТ № 11. Жирові включення (в печінці пацюка). Заб. кармін + осмієва кислота, зб. 40 х. Під малим збільшенням розглянути клітини печінки різноманітної форми. Під великим збільшенням замалювати 2-3 клітини печінки, що містять жир. Жир забарвлений в чорно-коричневий колір, ядро - в червоний. На малюнку позначити:

  1. цитоплазма

  2. ядро

  3. жирові включення

  4. плазмолема

.ПРЕПАРАТ № 12. Пігментні включення (в меланофорах жаби). Незабарвлений препарат, зб. 40 х. Препарат містить пігментні клітини шкіри пуголовка. Ці клітини мають довгі і широкі відростки, які сильно розгалужуються. Під малим збільшенням клітини нагадують сніжинки. Розглянути і замалювати під великим збільшенням пігментну клітину, звернувши увагу на те, що ядро розташовується в центрі клітини, а брилки меланіну (чорного кольору) по всій цитоплазмі. На малюнку позначити:

  1. тіло пігментної клітини

  2. ядро клітини

  3. включення пігменту

ПРЕПАРАТ № . Жирові включення (в клітині сальника). Заб. судан III, зб. 40х. Під малим збільшенням видно великі клітини сальника, повністю заповнені жиром (жовто-оранжевого кольору). Під великим збільшенням розглянути і замалювати 2-3 клітини, що містять великі жирові вакуолі і невелике ядро, відтіснене до периферії клітини. На малюнку вказати:

  1. клітина сальника

  2. ядро клітини

  3. жирові включення

ПРЕПАРАТ № 13. Секреторні включення (в клітинах залоз шкіри аксолотля). Заб. гематоксилін + еозин, зб. 40 х. Під малим збільшенням знайти яскраво червоний поверхневий шар шкіри. Під великим збільшенням знайти в ньому великі округлі клітини, заповнені світло малиновими гранулами секрету. Замалювати клітину і позначити:

  1. секреторна клітина

  2. ядро секреторної клітини

  3. гранули секрету

ПРЕПАРАТ № 14. Накопичення фарби в гистоцитах підшкірної клітчатки. Заб. трипанова синька + кармін, зб. 40 х. Під малим збільшенням розглянути клітини підшкірної клітчатки і знайти гистоцити, здібні до фагоцитозу. Вони відрізняються від решти клітин голубою цитоплазмою. Під великим збільшенням розглянути 2-3 гистоцита - макрофага і замалювати їх. На малюнку позначити:

  1. тіло гистоцита - макрофага

  2. ядро клітини

  3. ділянки цитоплазми, що містять фарбник

ЗАВДАННЯ ІІ. По зробленим малюнком зробити висновок про форму включень, особливості їх будови за даними світлової мікроскопії. Зіставити форму включень на малюнках з формою включень на таблиці 8 Д. Вказати, в чому морфологічна відміна включень від органел.

ЗАВДАННЯ ІІІ. Після зарисовки препаратів №№9-14 дати класифікацію вивченим включенням. Позначити препарати, що містять відповідні включення:

  1. Трофічні пр. №

  2. Секреторні пр. №

  3. Пігментні пр. №

  4. Випадкові пр. №

ЗАВДАННЯ ІV. На електронограмах ознайомитися з ультраструктурою трофічних включень в клітинах . Перемалювати електронограми в альбом і зробити на малюнках позначення.

ЕЛЕКТРОНОГРАМА 1а. Ультраструктура жирових включень в клітинах печінки миші:

  1. крапля жиру.

ЕЛЕКТРОНОГРАМА 1б. Ультраструктура включень глікогену в клітинах печінки миші:

  1. брилки глікогену

  2. мітохондрії

ЗАВДАННЯ V. Зробіть висновок про різницю ультраструктури жирових і вуглеводних включень в клітинах печінки за зробленими малюнками у ЗАВДАННІ ІІІ. і ЗАВДАННІ ІV. Запишіть його до альбому .

ДЕМОНСТРАЦІЙНА РОБОТА

ЗАВДАННЯ. В процесі виявлення жиру в клітинах печінки жаби суданом III ознайомитися з роботою заморожуючого мікротома.

  1. З фіксованого в 10% формаліні органу (печінки) виготовити на заморожуючому микротоме зрізи завтовшки 10 мкн і помістити їх в чашку з дистилірованою водою.

  2. Перенести зрізи у 500 спирт на 0,5 хв.

  3. Помістити зріз в насичений розчин судана III на 5 хв.

  4. Обполоснути зріз в 500 спирті на 0,5 хв.

  5. Заключити в гліцерин-желатин

РЕЗУЛЬТАТ: жирові включення забарвлюються в оранжевий колір.

Контроль засвоєння матеріалу проводиться наприкінці заняття при індивідуальній співбесіді з викладачем для з'ясування вміння студента пов'язати теоретичний матеріал з виконаними зарисовками препаратів.

Вивчення теми завершується складанням колоквіуму „Структурна організація клітини”, до якого входять наступні розділи програми з цитології