Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
methodical recommendations.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
477.18 Кб
Скачать

Лабораторне заняття № 15

ТЕМА: Особливості організації диференційованих клітин. 2 частина.

ЗАВДАННЯ ІV. Вивчити на мікропрепараті особливості процесу проникності клітини.

ПРЕПАРАТ № 35. Накопичення фарби (в звитих канальцях нирки пацюка). Заб. тріпанова синька, зб. 40х. Під малим збільшенням помітний зріз нирки пацюка. Під великим збільшенням замалювати 2-3 клітини епітелію звитого канальця, звертаючи увагу на місця локалізації брилок фарби в цитоплазмі клітини. На малюнку показати:

  1. епітеліальна клітина

  2. ядро

  1. включення фарби

ЗАВДАННЯ ІV. Визначити вид включенням на препараті №35, пояснити причину розташування даного виду включення в клітині епітелію звитого канальця.

ЗАВДАННЯ V. Провести спостереження за руховою активністю живих об'єктів.

1.На предметне скло під мікроскопом помістити декілька крапель чистої культури інфузорій.

2.Розглянути рухову активність найпростіших тварин.

3.Простежити за інфузорією і визначити, в чому виявляється в неї рухова функція. Замалювати декілька послідовних положень тіла інфузорій.

4.Краплю крові холоднокровних тварин нанести на предметне скло, покрите тонким шаром агар-агару, покрити покривним склом, окантувати парафіном або воском. В полі зору помітні безліч еритроцитів і мала кількість лейкоцитів. Останні – крупні клітини з ядрами. Видно, що лейкоцити пересуваються, їх рух порівняно швидкий і щоб утримати лейкоцит в полі зору мікроскопа, слід злегка пересувати препарат. Лейкоцити пересуваються як амеби, випускаючи псевдоподії.

5.Поспостерігати за лейкоцитом, зробити зарисовки через 10 секунд. Це дозволить помітити збільшення псевдопоій і зміну форми клітини під час поділу клітини.

ЗАВДАННЯ VІ. Зробити повідомлення, яку підготовлено вдома, про прикладний характер досягнень сучасної клітинної біології.

ДЕМОНСТРАЦІЙНА РОБОТА

ЗАВДАННЯ VІІ. Познайомтеся з особливостями організації секреторної клітини і клітинами всмоктувального епітелію.

ПРЕПАРАТ № 18. Секреторна клітина (епітелію тонкого кишечнику щеня). Заб. гематоксилін + кармін, зб. 80х. Звернути увагу на:

  1. епітеліальну клітину

  2. келихоподібну клітину

  3. ядро келихоподібної клітини

  4. секрет келихоподібної клітини (мукозно- секреторні включення)

ЗАВДАННЯ VІІІ. Порівняти будову епітеліальної і секреторної клітин епітелію (препарат №18), а також будову келихоподібної клітки і секреторних клітин, замальованих раніше (див. малюнки, зроблений з пр. №№ 25, 26).

ПРЕПАРАТ № 34. Всмоктування жиру (в тонкому кишечнику). Заб. судан чорний, зб. 40х. Визначити вид включення. На препараті звернути увагу на:

  1. накопичення жирових включень

  2. ядро клітини

Контроль засвоєння матеріалу проводиться наприкінці заняття при індивідуальній співбесіді з викладачем для з'ясування вміння студента пов'язати теоретичний матеріал з виконаними зарисовками препаратів.

Лабораторне заняття № 16

ТЕМА: Особливості організації диференційованих клітин. Нейрон - найспеціалізованіша клітина організму людини. 3 частина

ЗАВДАННЯ ІX. Вивчити особливості форми нервових клітин, у зв'язку з виконуваними ними функціями.

ПРЕПАРАТ № 5. Тигроїд в нервових клітинах спинного мозку. Заб. толуідиновий синій., зб. 40х. Розглянути на препараті сіру речовину спинного мозку собаки, знайти в ньому нейрони, які відрізняються один від одного за кількістю відростків. Замалювати 3-4 нейрони, що містять від 2 до 5 відростків. На малюнку позначити:

  1. відростки

  2. тіло нейрону

  3. ядро

  4. цитоплазма

ПРЕПАРАТ № 19. Апарат Гольджі в нервових клітинах спинального ганглію кошеня. Заб. осмієва кислота, зб. 40х. Розглянути препарат, знайти крупні округлі нейрони спинального ганглію, замалювати 2 клітини, позначивши:

  1. тіло нейрону

  2. ядро

  3. цитоплазма

ЗАВДАННЯ X. Прокласифікувати замальовані у попередньому завданні нейрони (зробити підписи на малюнках), використовуючи для цього морфологічний і функціональний критерії.

ЗАВДАННЯ XІ. Вивчити особливості будови нейрона.

ПРЕПАРАТ № . Нейрофібрили в нервових клітинах спинного мозку собаки. Сріблення за Кахалем, зб. 40х. Розглянути зріз спинного мозку, знайти на ньому сіру речовину, замалювати 2-3 крупних рухових нейрони, які розташовуються в передніх рогах спинного мозку. Позначити на малюнку:

  1. ядро

  2. відростки

  3. цитоскелет нейрона.

ЗАВДАННЯ XІІ Вивчити особливості транспорту уздовж мікротрубочок в аксоні нервової клітини на СХЕМІ І .Розглянути і перемальовувати схему (з підписами). Позначити на малюнку:

  1. тіло нейрона

  2. аксон

  3. синапс

Розглянути зроблений малюнок і визначити:

  1. які структурні компоненти нейрона беруть участь в ретроградному і антироградном транспортах;

  2. які функції виконує кожний з цих транспортних потоків в нейроні.

Висновки записати до альбому.

ЗАВДАННЯ XІІІ. Вивчити особливості будови нервового волокна і нервового закінчення.

ПРЕПАРАТ № . Нервове волокно сідничного нерва жаби. Заб. осмієва кислота., зб. 40х. Розглянути препарат, замалювати ділянку нервового волокна і на малюнку позначити:

  1. м'якотна оболонка

  2. кільцеве перехоплення

  3. осьовий циліндр

ЕЛЕКТРОНОГРАМА № . Ультраструктура оболонки мієлінового нервового волокна на поперечному зрізі. Розглянути електронограму, замалювати і позначити:

  1. осьовий циліндр

  2. шари м'якотної оболонки

ЕЛЕКТРОНОГРАМА № . Ультраструктура м'якотного волокна на подовжньому зрізі. Розглянути електронограму, замалювати і позначити:

  1. осьовий циліндр або аксон

  2. мембрана аксона в місці кільцевого перехоплення

  3. кільцеві „петлі мієлину”

  4. ущільнені шари м'якотної оболонки

ЕЛЕКТРОНОГРАММА № . Ділянка мозку пацюка. Розглянути електронограму, замалювати (нижнє фото). На малюнку в синапсах І і II типів вказати:

  1. синаптичні пухирці

  2. пресинаптична мембрана

  3. постсинаптична мембрана

  4. синаптична щілина

  5. дендрит

ЗАВДАННЯ XІV. Розглянути електронограму частини нервно-мієлинового з'єднання (верхнє фото). Вказати письмово у альбомі:

  1. відмінності в ультраструктурі цього нервового закінчення і центрального синапса, малюнок якого зроблений вище

  2. відмінності в механізмах передачі збудження по нервовому волокну і в синапсі

  3. які структурні елементи нервового волокна і синапсу активно беруть участь в їх функціонуванні.

Контроль засвоєння матеріалу проводиться наприкінці заняття при індивідуальній співбесіді з викладачем для з'ясування вміння студента пов'язати теоретичний матеріал з виконаними зарисовками препаратів.

Вивчення теми завершується складанням колоквіуму „Особливості організації диференційованих клітин”, до якого входить розділ програми з цитології