Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
methodical recommendations.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
477.18 Кб
Скачать

1.2. Методі цитологічного дослідження лабораторне заняття № 2

ТЕМА: Загальна морфологія клітки.

І. МОТИВАЦІЯ ЦІЛІ: Клітина - найменша одиниця живого, поза якої немає життя - складається з невеликої маси цитоплазми, в якій лежить ядро і яка оточена плазматичною мембраною. Основна функція, що виконується диференційованою клітиною, форма, розміри таі її ультрамікроскопічна будова знаходяться в щільному взаємозв'язку.

ІІ. ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЗАНЯТТЯ:

ОБОВ'ЯЗКОВА

  1. Лекційний матеріал.

  2. Ченцов Ю.С. Общая цитология. – М.: Наука, 1978. – С. 9, 15-28

  3. Заварзин А.А. Основы общей цитологии. – Л.: Изд-во ЛГУ, 1982

  4. Сидорович М.М. Клетка – система систем разного уровня сложности. – Херсон, Айланнт, 2003. – С.

ДОДАТКОВА

1. Робертис Э.Д. Биология клетки. – М.: Мир, 1973. – С. 26-29, 94 – 134

2 . Свэнсон К. Клетка. – М.: Мир, 1980. – С. 7-13

ІІІ. ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПІДГОТОВКИ І КОНТРОЛЮ

  1. Назвіть предмет вивчення цитологи.

  1. Вкажіть положення клітинної теорії, що сформульовані Т. Шлейденом і М. Шванном.

  1. Перерахуйте положення сучасної клітинної теорії.

  1. Охарактеризуйте форму спеціалізованих клітин.

  1. Охарактеризуйте розміри спеціалізованих клітин.

ІV. САМОСТІЙНА РОБОТА НА ЗАНЯТТІ

ЗАВДАННЯ І. Вивчити на мікропрепаратах клітини органів і тканин, які виконують різні функції в організмі. При замальовуванні клітин звернути увагу на форму і відносні розміри кліток, що вивчаються. На рисунках вони повинні співпадати у відносних розмірах. Клітини, що вивчаються, повинні містити ядра.

ПРЕПАРАТ № 1. Кров (жаби). Заб. гематоксилін + еозин, зб. 40 х. Препарат є ділянкою мазка крові жаби. Під малим збільшенням видно, що основну масу клітин крові складають еритроцити овальної форми, що містять довгасті ядра. Під великим збільшенням необхідно замалювати 2-3 еритроцити, що мають червону цитоплазму і синє подовжене ядро.

ПРЕПАРАТ № 2. Кров (людини). Заб. гематоксилін + еозин, зб. 40 х. Даний препарат, як і препарат №1 - мазок. Під великим збільшенням замалювати 2-3 еритроцити, що не містять ядра, які мають округлу форму і червону цитоплазму. Звернути увагу на форму і розміри клітини, порівняти з препаратом №1.

ПРЕПАРАТ № 3. Яйцеклітина (жаби). Заб. гематоксилін + еозин, зб. 8 х. Під малим збільшенням видно дуже великі клітини, які іноді не поміщаються повністю у полі зору. Замалювати клітку, що містить велике ядро.

ПРЕПАРАТ № 4. Сперматозоїди (ссавців). Заб. гематоксилін заліз., зб. 40 х. Під малим збільшенням видно великі скупчення дрібних клітин, що мають джгутик. Знайти 2-3 клітини, що лежать окремо і замалювати їх під великим збільшенням.

ПРЕПАРАТ № 5. Нейрони (тигроїд в нервових клітинах спинного мозку). Заб. толуідиновий синій, зб. 40 х. Під малим збільшенням помітні нейрони різноманітної форми з відростками, що забарвлені у синьо-голубий колір. Знайти найменш інтенсивно забарвлену клітину і замалювати її під великим збільшенням.

ПРЕПАРАТ № 6. Печінка (аксолотля). Заб. кармін, зб. 40х. Під малим збільшенням на гістозрізі помітні щільно розташовані один до одної клітини печінки аксолотля. Розглянути форму 2-3 кліток, що містять ядра і замалювати їх під великим збільшенням.

ПРЕПАРАТ № 7. Рослинні клітини (зріз кореня цибулі). Заб. гематоксилін заліз., зб. 40 х. Знайти і розглянути під малим збільшенням ділянку зрізу кореню цибулі, яка розташована вище кореневого чохлика. Під великим збільшенням замалювати 2-3 прямокутні клітини, щільно прилягають одна до одної.

ЗАВДАННЯ ІІ. Уважно розглянувши малюнки, зробити висновки про зв'язок форми і функції клітин, які зображені на препаратах №№ 1-7 і виконують різні функції. Висновок запишіть до альбому.

Контроль засвоєння матеріалу проводиться наприкінці заняття при індивідуальній співбесіді з викладачем для з'ясування вміння студента пов'язати теоретичний матеріал з виконаними зарисовками препаратів.