Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Міжнародне оподаткування Ден. Маг 2010.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
808.96 Кб
Скачать

Тема 2. Загальні риси і специфіка оподаткування

в різних країнах світу

Мета роботи: засвоєння, закріплення та систематизація знань щодо особливостей та специфіки оподаткування в різних країнах світу.

План вивчення теми

1. Гармонізація податкових систем в світовій економіці та її роль у здійсненні координації податкової політики окремих держав.

2. Концепція безстороннього міжнародного оподаткування Р.Л. Дернберга.

3. Податкова система Великобританії, її структура, класифікація податків та характеристика їх елементів.

4. Податкова система Франції. Види сучасних податків Франції, їх елементи, механізм утримання.

5. Податкова система Німеччини. Структура бюджету держави, джерела його утворення. Основні види податків діючої системи оподаткування.

6. Податкова система США. Види податків США.

7. Податки в тоталітарних системах. Принципи тоталітарної системи оподаткування в соціалістичних країнах. Теорія і практика оподаткування в СРСР.

8. Становлення і розвиток податкових систем у транзитивних (постсоціалістичних) країнах. Принципи оподаткування та напрями податкової політики. Реформування податкової системи України.

Методичні рекомендації

При вивченні першого питання слід усвідомити, що об’єктивною умовою гармонізації національних податкових систем є глобалізація світогосподарських зв’язків. Гармонізація податкових систем в світовій економіці та її роль у здійсненні координації податкової політики окремих держав проявляється у зближенні рівнів оподаткування; уніфікації методів визначення податкової бази; приведенні у відповідність критеріїв надання податкових пільг. У свою чергу процеси координації податкової політики являють собою діяльність держави у сфері встановлення і стягнення податків. Головними критеріями податкової політики будь-якої держави є економічна ефективність і соціальна справедливість. Окрім того необхідно пригадати, що податкову політику розглядають у широкому і вузькому планах. У широкому плані вона охоплює питання формування державних доходів за рахунок постійних і тимчасових джерел. У вузькому плані податкова політика охоплює діяльність держави тільки у сфері оподаткування.

Отже, податкова політика ведеться, виходячи з певних принципів, що відображають її завдання. Основними принципами податкової політики є: соціальна справедливість, рівнонапруженість, економічна ефективність, стабільність та гнучкість. Виходячи з цих основних принципів податкової політики, сучасні податкові системи більшості зарубіжних країн відповідають завданням не тільки фіскальним – забезпечити доходами загальнодержавний та місцеві бюджети, але й виступають інструментом розвитку економіки. Формування та рух бюджетних коштів посідають центральне місце в реалізації економічної політики усіх держав з розвинутою ринковою економікою, а податкова політика служить основним інструментом державного регулювання економіки.

При вивченні другого питання потрібно розглянути концепцію безстороннього міжнародного оподаткування Р.Л. Дернберга, яка базується на трьох правилах.

Перше правило – неупередженість у відношенні експорту капіталу. Податкова система відповідає цьому правилу, якщо на вибір платника податків між інвестуванням у себе чи в країні за рубежем не впливає питання про оподаткування. У цьому випадку корпорація буде приймати рішення про інвестування на підставі ділових, а не податкових факторів. При ідеальній конкуренції неупередженість у відношенні експорту капіталу приведе до ефективного розподілу і використання капіталу.

Друге правило – неупередженість імпорту капіталу. Таке правило вважається виконаним, якщо всі діючі на ринку фірми обкладаються податком за одною ставкою.

Третє правило національна неупередженість. Відповідно до цього правила загальний прибуток з капіталу, який розподіляється між платником податків і бюджетом, повинен бути однаковим, незалежно від того, де інвестований капітал – у своїй країні чи за кордоном.

Сучасний рівень розвитку світового господарства зберігає такий стан у міжнародному оподаткуванні, коли кожна країна проводить податкову політику з обліком своїх національних інтересів. Тому всі наступні питання необхідно присвятити розгляду специфіки оподаткування у промислово – розвинутих країнах і в транзитивних економічних системах.

Завдання до самостійної роботи

щодо вивчення навчального матеріалу

Після вивчення програмного матеріалу необхідно виконати самостійну роботу:

  1. Вивчити та опрацювати відповідну літературу з питань теми.

  2. Скласти опорний конспект з розглянутих питань.

Питання для самоконтролю знань

1. Чому об’єктивною умовою гармонізації національних податкових систем є глобалізація світогосподарських зв’язків?

2. У чому проявляється гармонізація податкових систем в світовій економіці та її роль у здійсненні координації податкової політики окремих держав?

3. У чому полягає сутність концепції безстороннього міжнародного оподаткування Р.Л. Дернберга?

4. Які особливості оподаткування у промислово розвинутих країнах?

5. Яка роль податків в процесі розподілу і перерозподілу вартості ВВП в окремих зарубіжних країнах світу?

6. Які тенденції розвитку податкових систем у зарубіжних країнах світу?

7. Проаналізуйте податкову систему Великобританії, її структуру, класифікацію податків та дайте характеристику їх елементів.

8. Проаналізуйте податкову систему Франції.

9. Назвіть види сучасних податків Франції, їх елементи, механізм утримання.

10. Які особливості утримання податку на додану вартість у Франції?

11. Якою є структура податкових надходжень в бюджет Франції?

12. Проаналізуйте податкову систему Німеччини.

13. Якою є структура бюджету Німеччини та, які джерела його утворення?

14. Назвіть основні види податків діючої системи оподаткування Німеччини, їх елементи, механізм утримання.

15. Проаналізуйте податкову систему США.

16. Назвіть види податків США та дайте характеристику їх елементів, механізму утримання та напрямки перерахувань.

17. Яка роль податків в транзитивних економічних системах?

18. Яка роль податків в тоталітарних системах.

19. Назвіть принципи тоталітарної системи оподаткування в соціалістичних країнах.

20. Проаналізуйте теорію і практику оподаткування в СРСР.

21. Проаналізуйте становлення і розвиток податкових систем у транзитивних (постсоціалістичних) країнах.

22. Назвіть принципи оподаткування та напрями податкової політики в Україні.

23. Назвіть напрями реформування податкової системи України.

Література

(1 - 4, 7 - 10, 12 - 14, 16, 21 - 26, 31)