Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПм 09.1 / Міжнародне оподаткування Ден. Маг 2010.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
808.96 Кб
Скачать

Тема 3. Податки в міжнародній торгівлі

Державне і міждержавне регулювання міждержавної торгівлі. Політика фритредерства та протекціонізму. Вибір стратегії державного регулювання зовнішньої торгівлі. Державне регулювання зовнішньої торгівлі, його інструменти: тарифні (засновані на використанні митного тарифу), нетарифні (квоти, ліцензії, субсидії, демпінг тощо).

Митний тариф, його ставки для ввезених та вивезених товарів. Мито та його функції (фіскальна, протекціоністська, балансувальна). Класифікація митних тарифів та мита. Спеціальне мито. Антидемпінгове мито. Компенсаційне мито.

Міждержавне регулювання міжнародної торгівлі. Генеральна угода про тарифи і торгівлю (ГАТТ). Конференція ООН з торгівлі й розвитку (ЮНКТАД). Комісія ООН з прав міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ).

Податкова політика у зовнішній торгівлі країн з транзитивною економікою.

Тема 4. Рух капіталів та оподаткування іноземних інвестицій

Рух капіталів, прямі і портфельні інвестиції. Прямі зарубіжні інвестиції у світовій економіці. Стимули залучення іноземного капіталу.

Промислово розвинуті країни, як імпортери та експортери іноземного капіталу. Фактори, які впливають на інтенсивність припливу іноземних інвестицій у промислово розвинуті країни. Наявність системи міжнародних договорів, які передбачають податкові пільги і схоронність інвестицій. Форми податкових стимулів для залучення інвестицій у високотехнологічні галузі. Рівень оподаткування прибутку підприємств у промислово розвинутих країнах. Тенденція до скорочення податків на прибуток корпорацій і зростання прибутковості від інвестицій. Пільговий порядок амортизації. Лібералізація податкової політики. Пільгове оподаткування окремих галузей економіки. Пільгове оподаткування окремих територій. Роль індивідуального прибуткового податку та інших відрахувань на соціальні цілі в ефективності інвестицій.

Проблеми оподаткування і завдання залучення інвестицій в країнах з трансформаційною економікою. Фактори, які впливають на інтенсивність припливу іноземних інвестицій в країни з трансформаційною економікою. Рівень оподаткування в країнах з трансформаційною економікою та його вплив на інвестиційну активність. Система оподаткування іноземного капіталу. Податкове стимулювання іноземних інвестицій. Роль реформування податкової системи України у залученні інвестицій.

Податковий режим у вільних (спеціальних) економічних зонах. Концесії, пільги і стимули для іноземного капіталу. Податкові стимули для залучення іноземних інвестицій.

Тема 5. Міжнародне подвійне оподаткування та механізм його врегулювання

Умови виникнення міжнародного подвійного оподаткування. Розвиток міжнародного бізнесу, інтеграція капіталу та робочої сили.

Сутність міжнародного подвійного оподаткування, його ознаки. Існуючі форми міжнародного подвійного оподаткування. Варіанти дії міжнародного подвійного оподаткування.

Основні напрямки уникнення міжнародного подвійного оподаткування. Види ухилення від податків. Фактори, що впливають на можливості ухилення від податків. Наслідки ухилення від сплати податків. Напрямки боротьби з ухиленням від сплати податків

Основні напрямки усунення міжнародного подвійного оподаткування.