Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
232
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
797.7 Кб
Скачать

8. Трудова книжка

Трудова книжка — це головний документ, що підтверджує трудову діяльність громадян і служить для встановлення загального, безперервного й спеціального стажу.

Під час оформлення на роботу трудова книжка заповнюється працівниками відділу кадрів у п'ятиденний термін. До неї заносяться відомості про трудову діяльність, переміщення, звільнення, заохочення працівника.

Зберігається трудова книжка у відділі кадрів фірми, підприємства, установи, де її власник працює, і повертається йому у зв'язку зі звільненням, виходом на пенсію. Працівник має право взяти трудову книжку з відділу кадрів на деякий час за заявою. Якщо власник втрачає її, то дублікат видається за останнім місцем роботи.

Трудові книжки оформляються на всіх працівників підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, включаючи осіб, які є співвласниками (власниками) підприємств, установ, селянських (фермерських господарств), сезонних і тимчасових працівників за умови, що вони підлягають державному соціальному страхуванню.

Трудові книжки не оформлюються на працівників, які працюють за сумісництвом та на умовах трудового договору у підприємців, що не є юридичними особами, а також на працівників, які працюють в окремих громадян з їх обслуговування (домашні робітниці, няньки, водії, охоронці та ін.)

9. Трудовий договір. Контракт. Трудова угода

Господарська діяльність ґрунтується на договірних зобов’язаннях і передбачає в умовах цих договорів шляхи розв’язання певних суперечок, пов’язаних чи з термінами виконання робіт, чи з постачанням продукції, чи з розрахунковими відносинами. До господарсько-договірних документів належать договір, трудова угода, контракт.

Договір – це правовий документ, що фіксує домовленість між двома чи кількома партнерами. Найчастіше договори укладають на постачання, купівлю-продаж, позики, оренду, виконання підрядних робіт, спільну діяльність тощо. Реквізити договору такі:

  1. Назва виду документа (договір).

  2. Місце і дата укладання договору.

  3. Текст (включає вступну частину, в якій указуються назви сторін, що уклали договір, посади, прізвища, імена й по батькові осіб, що підписують договір, із зазначенням їх повноважень; предмет договору із зазначенням вимог до його виконання з урахуванням усіх можливих обставин; додаткові умови до договору; вказівки на майнову чи фінансову відповідальність за невиконання зобов’язань; виклад порядку розгляду суперечок).

  4. Вказівка про додатки (якщо є).

  5. Загальний термін дії договору.

  6. Юридичні адреси сторін, що уклали договір.

  7. Підписи й печатки сторін, що уклали договір.

Трудова угода- це правовий документ, яким регламентуються стосунки між установою та позаштатним працівником на виконання деяких видів робіт.

Контракт – це правовий документ, що засвідчує певну домовленість між партнерами (установа, підприємство і працівник) про засади спільної виробничої або творчої діяльності.

Структура тексту контракту така:

  1. Загальні положення.

  2. Функції та обов’язки керівника (фахівця).

  3. Компетенція і права керівника (фахівця).

  4. Формування й умови діяльності дирекції (апарату) підприємства.

  5. Матеріальне та соціально-побутове забезпечення керівника (фахівця).

  6. Відповідальність сторін, розв’язання суперечок.

  7. Зміна і розірвання контракту.

  8. Адреси сторін та інші відомості.

Контракти, угоди, договори складаються у кількох примірниках – по одному для кожної сторони, про що зазначається у їхньому тексті.

Зразки договорів, угоди, контракту наведено у додатках 16-21