Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Indiv_Kombinatorika_ODM-ChAst_1_Ukr.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Варіант №14.

1. Скількома способами можна переставити букви в слові «ананас», щоб голосні та приголосні букви чергувалися?

2. З групи, що складається з 7 чоловіків і 4 жінок, треба вибрати 6 осіб так, щоб серед них були не менше двох жінок. Скількома способами це можна зробити?

3. Скількома способами можна розподілити між двома продавцями 300 екземплярів однієї книги, 200 екземплярів іншої і 100 екземплярів третьої, якщо жоден продавець не може отримати всіх книг одразу?

4. Скількома способами можна розподілити повну колоду карт (52 карти) між шістьма гравцями так щоб кожен отримав мінімум 2 карти?

5. Клітини шахівниці розфарбовуються в 8 кольорів так, що в кожному горизонтальному ряду зустрічаються всі 8 кольорів, а в кожному вертикальному ряду не зустрічаються підряд дві клітки, забарвлені в той же самий колір. Скількома способами можливе таке забарвлення?

Варіант №15.

1. Скількома способами з колоди в 36 карт можна вибрати дві з однаковими номерами?

2. Скількома способами з 5 подружніх пар можна відібрати чотирьох чоловік, якщо:

- в число відібраних повинні входити двоє чоловіків і дві жінки;

- жодна подружня пара не повинна входити до цього числа.

3. На залізничній станції є m світлофорів. Скільки може бути дано різних сигналів, якщо кожен світлофор має три кольори: жовтий, зелений і червоний?

4. Скількома способами можна розподілити 15 чоловік 3 бригадам, якщо кожна з бригад виконує окремий вид робіт?

5. Два екзаменатори працюючи одночасно, іспитують клас в 12 чоловік по 2 предметам. Скількома способами можуть екзаменатори розподілити роботу між собою так, щоб жодному школяру не довелося відразу відповідати по двох предметах?

Варіант №16.

1. Скількома способами з колоди в 52 карти можна вибрати 2 з однаковими номерами і 3 з іншими однаковими між собою номерами?

2. У корзині лежать 12 яблук і 10 апельсинів. Один з братів вибирає з неї яблуко або апельсин, після чого другий брат бере і яблуко, і апельсин. У якому випадку другий брат має більшу свободу вибору: якщо перший брат узяв яблуко або якщо він узяв апельсин (апельсини і яблука різні)?

3. Треба послати 6 термінових листів. Скількома способами можна це зробити, якщо для передачі листів можна послати 3 кур'єри і кожен лист можна дати будь-якому з них?

4. Скількома способами можна розкласти у 9 луз 7 білих і 2 чорні кулі, якщо частина луз може бути порожньою, лузи вважаються різними?

5. Скількома способами можна переставити цифри числа 123512345 так, щоб дві однакові цифри не йшли одна за другою?

Варіант №17.

1. У мами 2 яблука і 3 груші. Щодня протягом п'яти днів підряд вона дає синові по одному фрукту. Скількома способами це може бути зроблено?

2. Скількома способами можна переставити букви слова «огород» так, що три букви «о» не стояли поряд?

3. Є 3 курки, 4 качки і 2 гусаки. Скільки існує комбінацій для вибору декількох птиць так, щоб серед вибраних птиць були і кури, і качки, і гусаки?

4. З колоди в 52 карти потрібно витягнути 6 карт. Скількома способами можна це зробити, якщо карта після витягування повертається в колоду; карта не повертається в колоду?

5. Скільки способами можна переставити букви слова «особенность» так, щоб дві однакові букви не йшли один за одним?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]