Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MIKROEKON_1.docx
Скачиваний:
136
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

59 Ефективність і соціально-економічні наслідки олігополії

Олігополія — це ринок, на якому панує кілька великих фірм. Існує чотири основні моделі олігополії: модель ламаної кривої попиту; олігополія, основана на таємній змові; лідерство в цінах і ціноутворення за принципом "витрати плюс". Модель ламаної кривої показує, що ціни олігополії негнучкі, або "жорсткі". Невизначеність, властива ціноутворенню, сприяє таємній змові. Лідерство у ціноутворенні являє собою форму неприхованої змови, коли підприємство-лідер встановлює ціну, а інші підприємства його наслідують. При ціноутворенні за принципом "витрати плюс" олігополісти, щоб визначити ціну, вираховують свої витрати на одиницю продукції за певного планового рівня і додають "накидку" у розмірі певного відсотка. Нецінова конкуренція — основна риса олігополії. На олігопольних ринках не можна досягти ні розподільної, ні виробничої ефективності.

Існує дві точки зору на економічні наслідки олігополії. Традиційна точка зору виходить з того, що олігополія за структурою близька до монополії, а тому вона менш ефективна порівняно із чисто конкурентним ринком. Згідно з поглядом Шумпетера-Гелбрейта, тільки великі олігопольні фірми здатні фінансувати наукові дослідження і науково-конструкторські розробки.

Оскільки олігополія за структурою близька до монополії, то вона діятиме аналогічним чином. Згідно з цією точкою зору, можна сподіватися, що олігополія, якій притаманні бар'єри для вступу, веде до обмеження випуску обсягу продукції та встановлення ринкової ціни, яка приносить значні, якщо не максимальні, економічні прибутки. Неофіційні таємні угоди між олігополістами можуть дати в результаті ціни й обсяги виробництва, подібні до тих, до яких веде чиста монополія, хоча при цьому зберігається зовнішня видимість конкуренції декількох незалежних підприємств.

соціально-економічні наслідки олігополії: Традиційній точці зору суперечить точка зору Шумпетера-Гелбрейта, згідно з якою великі олігопольні фірми, що мають ринкову владу, необхідні -- для пришвидшення темпів науково-технічного прогресу. Сучасна науково-дослідна діяльність, розробка нових товарів і виробничих технологій — надзвичайно дорогі, тому тільки великі олігопольні фірми здатні фінансувати наукові дослідження і пошуково-конструкторські розробки. Існування бар'єрів для вступу також дає олігополістові впевненість у тому, що він отримуватиме прибутки, певна частина яких може вкладатися в науково-дослідні та конструкторські роботи. Отже, олігополія, сприяючи науково-технічному прогресу, має можливість виготовляти кращу продукцію, реалізувати її за нижчими цінами і забезпечувати вищий рівень виробництва і зайнятості, ніж тоді, коли галузь мала б більш конкурентний характер.

Жорстка нецінова конкуренція олігополістів веде до того, що:

  • ціна на їхні товари та послуги оптимальна як для самих олігополістів, так і для споживачів;

  • ціна на їхні товари та послуги рідко змінюється, бо ініціативне зниження цін будь-яким олігополістом буде повторено його конкурентами (інакше вони втратять свої частки ринку), а будь-яке підвищення не буде повторено конкурентами, і його ініціатор втратить свою частку ринку. Тобто кожен олігополіст має так звану ламану криву попиту на свою продукцію, причому точка перелому цієї кривої відповідає поточній ринковій ціні в галузі. Відповідно до форми кривої попиту, олігополіст матиме і ламану криву граничної виручки від продажу своєї продукції.

Фірми-олігополісти концентруються на вдосконаленні виробництва та постачання з метою зниження собівартості продукції, а також забезпечують якнайширше представлення товару в роздрібній мережі з метою збільшення обсягів продажу. Це більш зручно для споживачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]