Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plani_praktichnikh_zanyat_SUM.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
631.3 Кб
Скачать

Варіант 4

  1. Шпаків чути здебільшого вранці, коли довгим ланцюжком вони влаштовуються на телеграфних дротах (Собко).

  2. У відповідь така тиша, що чути було, як угорі шелестять хмарки (Шевчук).

  3. Ми сиділи доти, доки голуб не опустився на дах, доки не напливла на землю густо-гаряча темна хвиля смеркання, доки не затихли кроки людей (Шевчук); Прости, що знов наснитися молю, що був учора біля твого дому (Бойч.).

  4. Розповідав учора про сибірські морози, на яких і залізо не витримує – кришиться, про гнуса, од якого нема порятунку нічому живому, про щоденний героїзм отаких, як Іван Захарович (Дім.); Коли мені підхлібник тисне руку, тікаю геть від нього сам не свій, мов босою ногою на гадюку я наступив на стежці лісовій (Павл.); А там прохолодно синів Дніпро, по якому пропливали річкові трамваї з людьми, що їхали на далекі пляжі (Мушк.); Була це нагальна течія, яка захоплює душу і тягне туди, куди можна сягнути, захоплюючись і лякаючись відчуття неможливості кінця (Шевчук).

5. а) [ ], (скільки), (що).

б) [, (що, (який),), ], (звідки).

Варіант 5

  1. Такі грізні вони стали, що готові були в одну мить кинутись на кого завгодно (Колом.).

  2. Вже життя підійшло до кінця, коли з'ясувалося, що дуже хочу жити (Тют.).

  3. Ми народилися в муках, щоб родити, Щоб синами обезсмертити свій рід, Щоб квітував на диво всьому світу Козацький геніальний родовід (Сим.); Я почув, як щось хряснуло в мені самому, як серце тріснуло від кривди (Іванич.).

4. Коли за рогом зникла остання підвода, я вирішив, що досить вже відсиджуватися у привітному затишку лісових нетрів (Збан.); Нестерпно захотілося знати, що він пережив, як склалася у нього доля (Іванич.); Я довго дивився, як плигає по вулиці вогник ліхтарика, на потік, який зносив у Дніпро сьогоднішній настрій, на дощові нитки, які клювали обернену на багно пилюку (Шевчук); Цей буйний платан привертав увагу місцевих жителів, паломників, невільників, що тягнулись журавлиними ключами з ринку на галери, турецьких дервішів ордену Хаджі Бехтоша, які заснували на околиці міста такіє (монастир) (Іванич.).

5. а) [ , (котра), ], (що ), (де).

б) (якби), [ ], (куди).

Самостійна робота № 9

Тема: Структурно-семантичні особливості безсполучникових конструкцій

Завдання 1

Визначте семантико-синтаксичні відношення безсполучникових конструкцій з однотипними частинами. Вкажіть на їх структурно-граматичні особливості, засоби зв'язку між предикативними частинами. Поясніть вживання розділових знаків.

Завдання 2

Трансформуйте (де це можливо) сполучникові конструкції в безсполуч­никові. Чому деякі речення не піддаються відповідній трансформації? Встановіть семантико-синтаксичні відношення перебудованих речень і зіставте їх із відношеннями сполучникових конструкцій. Зробіть висновки.

Завдання 3

Визначте різновид безсполучникових конструкцій. Встановіть кількість предикативних частин і семантико-синтаксичні відношення між ними. Схарактеризуйте кожну з предикативних частин за співвіднесеністю: а) з дво­складним/односкладним; б) поширеним/непоширеним; в) повним/неповним; г) ускладненим/неускладненим реченням. Побудуйте лінійні схеми безсполучни­кових конструкцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]