Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plani_praktichnikh_zanyat_SUM.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
631.3 Кб
Скачать

Варіант 1

  1. Вивчити, зрозуміти; читати, помічати.

  2. Над самим лиманом стояла давня генуезька твердиня з високими, довгими, темними, зубчастими стінами. Дівчата бігли підстрибуючи.

  3. Дощ іде давно. Неподалік Горпищенкової кошари стоїть чабанський колодязь. Війна безжально зруйнувала усі плани, сподівання, надії (О. Гончар).

4.Шульжук Каленик Федорович, Кравчук Леонід Макарович, Кобилянська Ольга Юліанівна.

5. Вони зупинилися перед лавою обвитою хмелем під високою стіною живоплоту (Харч.); Говорити правду – це мистецтво найскладніше з усіх мистецтв (Газ.); Ніко­ли не беріться до наступного не засвоївши попередньо­го. Вивчаючи експериментуючи намагайтесь не лиша­тись на поверхні фактів (Ле); Підмайстер був твердий як камінь (Фр.); По другий бік тину стояла баба Кайдаши-ха висока та суха наче циганська голка в запасці в рясній білій як сніг сорочці в здоровій хустці на голові (Н.-Лев.); Рівно через півгодини виголений і причесаний він з'я­вився на гвинтових сходах несучи високо свою голову (Харч.).

Варіант 2

  1. Знати, зробити; досягти, перемогти.

  2. Дощ лив не зупиняючись. Володимир Іванович Вернадський був одним з найактивніших організаторів Центральної наукової бібліотеки АН України.

  3. Це стало сенсацією. Художник писав свою картину з натхненням. Не раз уже ніч порівнювали з циганкою (3 газети).

  4. Бевзенко Степан Пилипович, Сосюра Микола Володимирович, Кобилянська Марія Филимонівна.

5. І в отця Іова стояла в очах сльоза куца суха (Харч.); Обертаєшся назад на захід сонця і перед тобою знов інша картина чисто гірська (Н.-Лев.); Та заболіло тіло кріпацькеє біле ще й головонька (Нар. тв.); Нам назустріч виступає невисокий круглий як качан хлопчина (Збан.); А фарби були звичайні жодних таємниць крім таємниць майстерності (Барк.); Південне повітря увібравши в себе мов губка воду усі промені сонця висить тремтячими грудьми над чудовим краєвидом (Коцюб.).

Варіант 3

  1. Повзти, втомитися; лягти, заснути,

  2. Через ліси й поля, побіля сіл тече маленька, прозора й чиста річка. Півдня вона нудьгувала лежачи.

  3. Гаєм їхав козак. Останній сніг лежить в окопах і ярах. У Мисика прекрасне слово йде від серця (І. Барківський).

  4. Вихованець Іван Романович, Яновський Юрій Іванович, Тичина Павло Григорович.

  5. Хвилюючись парк пишночолий метнувся з чавунних оград (Баж.); Віта обернулася легка й пряма зосереджуючись хмурячись ступала по перському килиму (Харч.); Згідно з постановою шістнадцятирічної давності у Британії під захист закону взято ящірок, черепах, жаб і вужів (Газ.); Був Микола від щастя п'яний від хмільного людського добра. Біг Івасик немов на свято і вибрикував як лоша (Сим.); Затиснутий близькими берегами жене свій вкритий слиззю нафти вал (Баж.).

Варіант 4

  1. Літати, впасти; згадувати, погодитися.

  2. Усю свою відпустку Тоня насолоджувалася відпочиваючи. Зморена мати прийшла з городу та й лагідно кладе мені на плече руку.

  3. Біля хати виднілося щось біле. Цитати з дум та пісень без музичного оформлення багато втрачають. Рівень поезії ніколи не визначається валом (І. Сенченко).

  4. Куліш Пантелеймон Олександрович, Сковорода Григорій Савич, Толстой Лев Миколайович.

  5. Навпроти дверей у глибині стоїть стіл оббитий зеленим сукном. Увійшов розсильний з текою старий німець худющий-прехудющий завжди мовчазний завжди пунктуальний (Харч.); Густі хліба стелилися від протилежного берега до обрію хвилюючись вируючи закипаючи там і сям від несподіваних вихорів (Гуц.); Плоди черемхи чорні блискучі соковиті зморшкуваті завбільшки з горошину є гірко-солодкі на смак (Мур.); Потім із моря звуків вирізалися дзвінкі мов із срібла виковані слова пісні (Воскр.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]