Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plani_praktichnikh_zanyat_SUM.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
631.3 Кб
Скачать

Варіант 5

  1. Досягти, відпочивати; любити, віддати.

  2. Я живу у звичайному гурті старих і літніх породичів. Дівчина розповідала плачучи.

  3. Дмитро проживав на Зеленій. У глибині двору сидить і сама чабаниха Дорошенчиха. Вранці він одержав повідомлення (О. Гончар).

  4. Шевченко Тарас Григорович, Гончар Олександр Терентійович, Квітка-Основ'яненко Григорій Федорович.

  5. Здається наче хто прибив її (гору) на синьому полотнищі неба і другий кінець недбало кинув далеченько в глибоку балку зарослу лісом (Н.-Лев.); Пізно опівночі за ними приїхала Тодорка. їй цього дуже хотілося ласки без рук і без слів (Харч.); Вона стоїть на прибережній кручі мов з каменю сувора мовчазна (Донч.); Уже горіли мохнатими і червоними як жар шапками будяки дихаючи солодким медяним душком (Тют.).

Самостійна робота № 4

Тема: Вставні та вставлені конструкції, їх структурно-семантичні різновиди

Завдання 1

Виберіть із речень вставні конструкції. Схарактеризуйте їх за: а) значенням; б) структурою; в) морфологічним вираженням. З'ясуйте семантичне навантаження вставних конструкцій у публіцистичних текстах. Правильно розставте розділові знаки.

Завдання 2

Проаналізуйте, як поетична мова використовує вставні та вставлені конструкції. Відтворенню яких відтінків – припущення, сумніву, упевненості, ствердження, заперечення тощо – вони сприяють? Доберіть по два власних приклади з поезії з вставними і вставле­ними конструкціями, схарактеризуйте їх за структурно-семантичними особливостями.

Завдання 3

Трансформуйте прості речення у прості, ускладнені вставними та вставленими конструкціями. Поясніть їх семантичне навантаження. Чим відрізняються вставні конструкції від вставлених? Прокоментуйте розділові знаки.

Завдання 4

Вставні конструкції перекладіть українською мовою. Доберіть до них синоніми (де це можливо). Складіть із ними речення.

Завдання 5

Знайдіть слово (словосполучення), яке виділяється із ряду подібних за структурними, семантичними характеристиками чи за способом морфологічного вираження.

Варіант 1

  1. Феномен його довголітнього перебування при владі – це не тільки наслідок як нас намагаються переконати політичної прозірливості і спритності маневрування. Озброєна меншість повстала проти більшості, чого певна річ без підтримки з центру зробити неможливо. Безперечно одна з найколоритніших постатей пори "великої руїни" – Петро Дорошенко (Публіцистика).

  2. Не знаю, чи побачу Вас, чи ні, А може, власне, і не в тому справа. А головне, що десь вдалечині Є хтось такий, як невтоленна спрага (Л. Костенко).

  3. Через тисячі літ лиш приходить подібне кохання (Сос.); Дивилась осінь журавлям услід (Іванц.).

  4. Наконец, как говорится, между прочим, как известно, по мнению.

  5. Зрештою, безумовно, зрозуміла річ, можна бути впевненим, природно, воістину.

Варіант 2

  1. Не можна як кажуть філософи ступити в одну й ту саму річку. Хоч як на мене думати – теж не останнє заняття для парламентарів. Іншими словами передача викликала емоції (Публіцистика).

  2. Зробилася скрипка гучна і співуча, Пішла із майстерні на світ. Ходила по людях, міцна і живуча, Либонь, чи не сотнями літ (Я. Щоголів).

  1. Народна медицина вважає черемху однією з найголовніших цілющих рослин (Мур.); А теплий вітер навіває мені якісь неясні сни (Сос.).

  2. Конечно, в самом деле, может быть, странное дело, к досаде.

  3. Зрозуміло, здається, можна не сумніватися, безумовно, воістину, ясна річ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]