Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSSSSSSSSSSSS.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
419.84 Кб
Скачать

42. Виховання як спеціально організований та спец.Здійснюван. Педаг.Процес

Виховання в школі відбувається у процесі навчання і в спеціальній виховній роботі з учнями в позаурочний час у школі та за її межами. Виховання - процес цілеспрямованого формування особистості дитини.

Процес виховання - система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості. Процес виховання залежить від об'єктивних і суб'єктивних чинників.

Об'єктивними чинниками є відродження національних традицій, звичаїв, обрядів, народної педагогіки, розширення сфери спілкування з іноземними громадянами, вплив природного середовища.

До суб'єктивних чинників належать соціально-педагогічна діяльність сім'ї та громадських організацій, навчально-виховна діяльність навчальних закладів, цілеспрямована діяльність засобів масової інформації, закладів культури, позашкільних установ, церкви.

У процесі виховання формується внутрішній світ дитини

Процес виховання складається з мети і завдання, змісту й методики організації виховного впливу, а також його результату і корекції. Структура процесу виховання, спрямованого на формування особистості, охоплює свідомість особистості, емоційно-почуттєву сферу, навички та звички поведінки. Провідну роль відіграє розвиток її свідомості.

43. Педагогічна уява вчителя

Уява - здатність свідомості створювати образи, представлення, ідеї і маніпулювати ними; грає ключову роль в наступних психічних процесах: моделювання, планування, творчість, гра, людська пам'ять. Різновид творчої уяви - Фантазія.

ВИДИ. По мірі активності суб'єкта уяви можна виділити два види: активна уява, при якій людина припускає скористатися результатами уяви на практиці, і пасивне, при якому не ставиться мета використання його результатів і само воно може виникати незалежно від бажання суб'єкта.

Активна уява: 1) відтворююча уява - вид уяви, в ході якої виникають нові образи на підставі сприйняття описів, схем, креслень, нотних записів і ін.2) творча уява - вид уяви, в ході якої людина самостійно створює нові образи, що мають особисту або громадську цінність

Пасивна уява: 1). пасивна умисна уява (чи марення) - створення образів уяви, які спочатку сприймаються людиною як нереальні, нездійсненні, примарні, сноподобные.2). пасивна неумисна уява створює образи при особливих станах особи або його організму, коли людина не управляє процесом створення цих образів (сновидіння і галюцинації).

44. Мета та зміст системи національного виховання.

Національне виховання – це створена упродовж віків самим народом система поглядів, переконань, ідей, ідеалів, традицій, звичаїв та ін., покликаних формувати світоглядну свідомість та ціннісні орієнтації молоді, передавати їй соціальний досвід, надбання попередніх поколінь. Науково обґрунтоване, правильно організоване національне виховання відображає історичну ходу народу, перспективи його розвитку.

Головною метою національного виховання на сучасному етапі є передача молодому поколінню соціального досвіду, багатої духовної культури народу, його національної ментальності, спорідненості світогляду і на цій основі формування особистісних рис громадянина України, які передбачають національну самосвідомість, розвинену духовність, моральну, художньо-естетичну, правову, трудову, фізичну, екологічну культуру, розвиток індивідуальних здібностей і талантів.

Національна система виховання ґрунтується на засадах національного світогляду, наукової філософії і ідеології, родинного виховання, народної педагогіки, наукової педагогічної думки,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]