Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOSSSSSSSSSSSS.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
419.84 Кб
Скачать

Білет№9.

71.Характеристика класно-урочної системи системи навчання.

Класно-урочної системи притаманні такі характерні риси: 1.У групи (класи) входять учні, приблизно однакові за віком і рівнем підготовленості до навчання. Вчитель працює з усім класом (фронтально) або з групами всередині класів, даючи їм різні завдання.2.Основною формою навчання є урок - відрізок навчання в 40-45 хвилин, що представляє щодо закінчену за змістом і способом побудови одиницю навчального процесу. 3.Весь зміст освіти ділиться на окремі предмети.4.Весь період навчання розподілений на навчальні роки, чверті, навчальні дні, канікули, а заняття ведуться за єдиним планом і розкладом. 5.Учитель здійснює керівництво навчальною діяльністю, пояснює новий матеріал, дає завдання, контролює їх виконання. Переваги класно-урочної системи: чітка організованість і впорядкованість навчальної роботи, організує і виховує роль педагога, взаємодія учнів і можливість колективних способів роботи

72. Естетичне виховання - складова частина виховного процесу, безпосередньо спрямована на формування здатності сприймати і перетворювати дійсність за законами краси в усіх сферах діяльності людини. У процесі естетичного виховання формуються естетична свідомість і естетична поведінка школяра. У процесі естетичного виховання важливо навчити учнів розуміти й сприймати красу. Під час естетичного сприймання виникають певні емоції, тому виховання має створювати сприятливі для формування емоційної сфери учнів умови, адже багатство емоційної сфери людини свідчить про її духовне багатство. Важливе значення має виховання у школярів естетики поведінки - акуратності в одязі, красивої постави і манер, культурно й естетично виявляти свої емоції.В естетичному вихованні школярів використовують різні джерела: а) твори образотворчого мистецтва; б) музику, яка, відображаючи дійсність за допомогою мелодій, інтонацій, тембру, впливає на емоційно-почуттєву сферу людини, на її поведінку; в) художню літературу. Особливим чинником естетичного виховання є природа. Виняткову роль в естетичному вихованні школярів відіграють предмети естетичного циклу (малювання, співи, музика). Важливу роль в естетичному вихованні школярів відіграє сім'я. Фізичне виховання розширює сферу естетичного впливу навколишнього середовища на особу. В процесі занять фізичними вправами в контексті зв’язку з естетичним вихованням можна вирішувати такі завдання: • виховувати здатність сприймати, відчувати й оцінювати красу в сфері фізичної культури та в інших галузях її прояву; • формувати естетично зріле прагнення до фізичної досконалості; • формувати естетику поведінки і міжлюдських стосунків у фізкультурній діяльності; • виробляти активну позицію в утвердженні прекрасного, непримиренності до потворного, бридкого.

73. Сутність інноваційної та гуманістичної педагогіки.Виділяють два інноваційні напрями: перший – повернення до забутих і відкинутих основ природо-відповідної педагогіки Я.А.Коменського; другий — гуманізація педагогічної системи в трактуванні К. Роджерса. Обидва напрями не є новими для світової, але становлять великий інтерес для вітчизняної педагогіки. Гуманістична педагогіка — система наукових теорій, які утверджують вихованця у ролі активного, свідомого, рівноправного учасника педагогічного процесу і який розвивається на основі своїх можливостей. З позицій гуманізму кінцева мета виховання полягає в тому, щоб кожен вихованець міг стати повноцінним суб'єктом діяльності, пізнання й спілкування, вільною, самодіяльною особистістю. Найхарактернішими ознаками гуманістичної педагогіки є: 1) пріоритет розвитку фізичних, психічних, інтелектуальних, моральних та інших сфер особистості; 2) зосередження зусиль на формування вільної, самостійно мислячої і діючої особистості, громадянина-гуманіста, здатного здійснювати обґрунтований вибір у різноманітних навчальних і життєвих ситуаціях; 3) забезпечення належних організаційних умов для успішного досягнення переорієнтації навчально-виховного процесу. Гуманізувати цей процес — означає створити такі умови, в яких учень не може не навчатися, навчатися нижче своїх можливостей, не може залишатися байдужим учасником виховних справ. Гуманістична педагогіка вимагає пристосування школи до учнів, забезпечення атмосфери комфорту й "психологічної безпеки".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]