Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_vp2.docx
Скачиваний:
329
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
176.35 Кб
Скачать

8. Поняття про упаковку, тару, період обороту тари, упаковування, масу упаковки, коефіцієнт маси тари

Упаковка-засіб або комплекс засобів, що забезпечують захист продукції від пошкоджень та втрат, довкілля-від забруднення, а також полегшують процес обороту ( переміщення, зберігання та реалізації продукції)

Упакування-це процес підготовки продукції до транспортування, реалізації, зберігання та споживання з використанням упаковки.

Тара-це осн. елемент упаковки, що представляє собою вибір для розміщення готової продукції , напівфабрикатів, сировини, з метою якісного і кількісного збереження їх під час всіх етапів транспортного процесу від місця виробництва до місця споживання

Період обороту тари – це тривалість від одного до наступного заповнення тари.

Маса упаковки-це маса тари та допоміжних упаковувальних засобів одиниці упаковки.

Коеф маси тари- маса тари ( gт) і маса ван-жу(gв)

9. Класифікація упаковки для харчових продуктів.

Призначення упаковки – це захист від несприятливих зовн умов, а також від можливого впливу товару на навколишнє середовище.

Функції упаковки:

Прискорення товаропросування від виробника до споживача

Покращення обліку і збуту продукції

Підвищення ефективності використання транс і на вант-розвант засобів та складських приміщень.

Реклама продукції Класиф-я упаковки.

За місцем пакування: виробнича, торгівельна

За призначенням: споживча, транспортна

Види споживчої упаковки: коробки, банки, пляшки, туби, лотки

Види транс упаковки: транс тара, перев’язувальні метеріали і різні пристосування для попередження переміщення товарів у т.з За матеріалом виготовлення упаковка буває: металева, скляна, деревяна, полімерна

10. Вимоги до тари і упаковки До тари висуваються технічні, експлуатаційні, санітарно-гігієнічні та екологічні вимоги.До тари висуваються певні вимоги відповідно до ДСТУ. До технічних відносяться вимоги до матеріалу, розмірів, а також міцності, надійності, що забезпечують повну схоронність продукції і багаторазове використання тари.

Експлуатаційні вимоги до тари передбачають зручність упакування, розпакування, приймання, перевезення, зберігання, продажу товарів. Санітарно-гігієнічні вимоги передбачають забезпечення можливості швидкої санітарної обробки і дезінфекції. Екологічність тари - и нешкідливість, можливість при утилізації уникнути забруднення навколишнього середовища.Тарооборот включає приймання, розкриття, зберігання і повернення.

Приймання тари. Тара, що надійшла з товаром, повинна бути прийнята з відповідними нормативними документами й умовами договору постачання матеріально відповідальними особами так само, як і товар. Приймання по кількості включає перевірку фактичної наявності тари і зіставлення його з даними супровідних документів. При прийманні тари необхідно звертати увагу на наявність сертифіката, а також правильність тарного маркування, відповідність його вимогам ДСТУ. При прийманні тари по якості перевіряють її цілісність, зовнішній вигляд, звертають увагу на дефекти: наявність пошкоджень, забруднень і т. д. Виявляють, наскільки якість тари, що надійшла, відповідає вимогам ДСТУ, технічним умовам і даним супровідних документів. При виявленні невідповідності якості тари вимогам стандартів варто призупинити приймання і скласти акт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]